Początkowo planowałam na urodziny zrobić jakiś wypasiony torcik ;) Ale w końcu z braku czasu postawiłam na coś prostego, nie żałuję bo delikatne kakaowe ciasto z bananowo śmietankową masą to prawdziwe niebo w gębie :)
Aby trochę urozmaicić prosty przepis zrobiłam zamiast jednego dużego kilka miniaturowych torcików. Jak zjadłam taki jeden to przynajmniej nie kusiło mnie już brać dokładki ;)A moim gościom bardzo spodobał się taki pomysł :)
Mini torciki kakaowo bananowe
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- szklanka maślanki
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
krem:
- 350 ml śmietanki 30%
- 2 serki homogenizowane śmietankowe
- 2 śmietanfixy
- 2 banany
Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
To samo robimy z mokrymi składnikami dodając do nich barwnik, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Łączymy składniki suche z mokrymi.
Masę wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut ( do suchego patyczka).
Z wystudzonego ciasta za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wycinamy koła o średnicy około 5 cm.
Jeżeli ciasto bardzo nam wyrosło to każde kółko przecinamy w poprzek na 2 części aby w torcikach nie dominowało samo ciasto.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem.
Następnie dodajemy serki homogenizowane, pokrojone banany i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i okrągłe biszkopty przekładamy kremem.
Torciki robimy z trzech części ciasta.
Górę ozdabiamy według uznania.
Smacznego :)
A tutaj przedstawiam jeszcze jedną wersję miniaturek :)
Dość popularny tort red velvet cake także podałam w mniejszej wersji. Akurat było to z okazji Walentynek i mój Mąż był naprawdę mile zaskoczony :)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka kakao
- szklanka maślanki
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 25 gramów czerwonego barwnika w żelu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
Krem:
- 400 ml śmietanki 30%
- 125 g serka homogenizowanego o smaku śmietankowym
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 opakowania śmietanfixu (na 400 ml śmietanki)
Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
To samo robimy z mokrymi składnikami, dodając do nich barwnik, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
Łączymy składniki suche z mokrymi.
Ciasto nakładamy do foremek na babeczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Dokładnie studzimy babeczki.
Śmietankę ubijamy, dodając do niej cukier waniliowy i śmietanfix.
Gdy będzie sztywna, stopniowo dodajemy serek, ubijając do połączenia się składników.
Babeczki kroimy w plastry o grubości około1,5 cm i przekładamy kremem.
Ozdabiamy według uznania.
Ja uważam, że najładniej wyglądają ozdobione okruchami ciasta.
Smacznego :)