Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krokiety - z pokolenia na pokolenie z nutą nowoczesności

Krokiety jak i pierogi są przysmakiem polaków.

Krokiety jak i pierogi są przysmakiem polaków.


Mimo iż są dość kaloryczne przygotowywane są często na rodzinne obiady.
W strefie gastronomicznej pojawia się coraz więcej kombinacji na smażone a nawet pieczone krokiety z fantazyjnymi połączeniami smaków farszu.
Jarskie , mięsne czy też rybne.Wszystkie schowane w naleśniku otoczonym chrupiącą panierką.
W naleśniku właśnie.. je też możemy usmażyć tradycyjnie na mące pszennej a w zdrowszej wersji żytniej.
Możliwości jest mnóstwo.
Krokiety z mięsem lub z kapustą i grzybami podawane są najczęściej z domowym , czystym barszczem czerwonym.
W wielu polskich domach to obowiązkowe danie świąteczne oraz ciepłe danie weselne.
Częstym składnikiem farszu jest szpinak który dostarcza wielu wartości odżywczych.
Do krokietów ze szpinakiem warto dodać chude mięso indycze oraz czosnek , otrzymamy pełnowartościowy , syty posiłek.

Przykładowe pomysły na krokiety:

Krokiety z wołowiną

Naleśniki:
jajka 2 sztuki
mleko 1 szklanka
olej rzepakowy 1 łyżka
mąka pszenna 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
Farsz:
wołowina 0,5 kg , ugotowanej
cebule 3 sztuki
rosół wołowy 1 szklanka
natka pietruszki 2 łyżki , posiekanej
oregano 1 łyżka
czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka
papryka ostra Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
masło klarowane 1 łyżka
Panierka:
jaja 2 sztuki
mleko 5 łyżek
bułka tarta 1 szklanka
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Smażymy na suchej patelni cienkie placki.
Farsz: Wołowinę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w małą kostkę , szklimy na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodajemy zmielone mięso , smażymy na rumiano.
Zawartość patelni przekładamy do miski , wlewamy rosół wołowy , dodajemy natkę pietruszki , oregano oraz sól i pieprz. Mieszamy farsz do połączenia się składników.
Każdy naleśnik smarujemy farszem wołowym ,zakładamy najpierw dwa boki placka na farsz a następnie zwijamy w rulon.
Panierka:Każdy naleśnik maczamy w jajkach roztrzepanych z mlekiem a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy rumiane krokiety na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Krokiety - z pokolenia na pokolenie z nutą nowoczesności
Krokiety ala mexikana

Składniki:
jajka 4 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 2 szklanki
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Farsz:
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
papryka 1 sztuka
cebule 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
Pomidory krojone z puszki 1 sztuka
kukurydza w puszce 1 sztuka
ser żółty 200 g tartego
papryka ostra Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
olej do smażenia
Panierka:
jajka 3 sztuki
mleko 1/2 szklanki
sól i pieprz 1 szczypta
bułka tarta 2-3 szklanki
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto łączymy razem za pomocą miksera lub trzepaczki.Ma mieć jednolitą , lekko gęstą konsystencję wg.potrzeby dodajemy mąki lub mleka. Patelnię ( u mnie 26cm.) rozgrzewamy , smażymy dość cienkie placki po parę sekund z każdej strony. ( mi wyszło 19 naleśników)
Farsz: Wszystkie warzywa myjemy , cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło/olej wkładamy mięso. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę , dodajemy do lekko podsmażonego mięsa. Czosnek kroimy drobniutko , pomidory oraz kukurydzę odsączamy z zalewy-wszystkie składniki dokładamy na patelnie , doprawiamy , mieszamy co jakiś czas do odparowania wszystkich płynów i zarumienienia się składników.
Na każdego naleśnika nakładamy ok 2-3 łyżki farszu , posypujemy serem żółtym.
Zwijamy naleśniki najpierw dół do środka , następnie boki na koniec w rulon.
Panierka:Jajka bełtamy z mlekiem solą i pieprzem , panierujemy naleśniki najpierw w jajkach a następnie w bułce tartej , smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.

Krokiety - z pokolenia na pokolenie z nutą nowoczesności
Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
jajka 4 sztuki
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól i pieprz 1 szczypta
Farsz:
kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 0,5 kg
cebule 2 sztuki
żółty ser 300 g , tartego
bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka
liść lubczyku 1 łyżka
sól i pieprz
masło 2 łyżki
Panierka:
jajka 2 sztuki
mleko 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 3 łyżki
olej do smażenia
smalec

Przygotowanie:
Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem za pomocą trzepaczki lub miksera (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki pszennej , zbyt gęste mleka)
Rozgrzewamy suchą patelnie , smażymy cienkie , małe naleśniki( o średnicy ok.20cm) na rumiano z obu stron.
Farsz: Kapustę obgotowujemy , odcedzamy , kroimy.
Cebulę obieramy , siekamy drobno , szklimy na rozgrzanym maśle.
Pieczarki obieramy , kroimy w drobną kostkę , mieszamy z kapustą. Do cebuli dokładamy kapustę z pieczarkami smażymy do momentu całkowitego zmięknięcia kapusty co chwila mieszając. W między czasie farsz doprawiamy suszonymi pomidorami , lubczykiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Na każdego naleśnika nakładamy obfitą ilość farszu , posypujemy serem żółtym.
Boki naleśnika z trzech stron nakładamy do środka a następnie zwijamy w rulon.
Panierka: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i śmietaną. Każdego naleśnika maczamy w jajach a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu na rumiano z obu stron.

Krokiety - z pokolenia na pokolenie z nutą nowoczesności
Krokiety z mielonym, kapustą i pieczarkami

Składniki:
Naleśniki:
jajka 2 sztuki
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
olej 1 łyżka lub oliwa
sól i pieprz 1 szczypta
Farsz:
kapusta kiszona 500 g z marchewką
mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 g
pieczarki 300 g
cebule 2 sztuki
słodka papryka Prymat
papryka ostra Prymat
sól i pieprz
Dodatkowo:
jajka 2 sztuki
mleko 3/4 szklanki
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:
Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem lub połączyć za pomocą trzepaczki to ubijania. Rozgrzać suchą patelnie smażyć cienkie placki po parę sekund z każdej strony.
Farsz:Kapustę kiszoną ugotować do miękkość , odcedzić. Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać drobno. Przełożyć składniki na rozgrzaną patelnie z olejem. Gdy zmniejszają swą objętość dodać mięso mielone,kapustę oraz przyprawy wg.smaku,dokładnie wymieszać. Smażyć na rumiano.
Na brzeg każdego naleśnika kłaść ok 3 łyżek farszu , zawinąć najpierw dwa boki do środka a następnie w rulon.
Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju tak by zakrywał krokiety do połowy. Każdego naleśnika maczać w jajkach roztrzepanych z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron.

Krokiety - z pokolenia na pokolenie z nutą nowoczesności
Krokiety z pieczarkami i jarmużem

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
jajka 3 sztuki
mleko 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 1 szczypta
czarny pieprz mielony Prymat 1 szczypta
Farsz:
pieczarki 1/5 kg
jarmuż 0,5 kg
cebule 2 sztuki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
zioła 1 łyżeczka , mieszanka suszonych
sól i pieprz
ser żółty 150 g , tartego
olej do smażenia
Panierka:
jajka 2 sztuki
mleko 1/2 szklanki
zioła 1 łyżka , mieszanka suszonych
bułka tarta 2 szklanki
olej do smażenia

Przygotowanie:
Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem za pomocą trzepaczki lub miksera (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki pszennej) Rozgrzewamy suchą patelnie , smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron.
Farsz:Pieczarki i cebulę obieramy , kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy , osuszamy , kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu , przesmażamy cebulę a po chwili dodajemy pieczarki. Gdy grzybu odparuję dodajemy jarmuż oraz przyprawy. Smażymy całość do momentu zwiędnięcia liści jarmużu co jakiś czas mieszając.
Na każdego naleśnika nakładamy obfitą ilość farszu , posypujemy serem żółtym.
Boki naleśnika z trzech stron nakładamy do środka a następnie zwijamy w rulon.
Panierka: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i ziołami. Każdego naleśnika maczamy w jajach a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Krokiety - z pokolenia na pokolenie z nutą nowoczesności
Krokiety z farszem jajeczno-serowym

Składniki:
Naleśniki:
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
Farsz:
jajka 4 sztuki
żółty ser 100 g
posiekany koper 1 łyżka
czarny pieprz mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Panierka:
jajko 1 sztuka
mleko 4 łyżki
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo 7-8 min. Studzimy , obieramy , myjemy - rozgniatamy widelcem.Ser ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy wraz z koperkiem solą i pieprzem do jajek- mieszamy.
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy razem. Patelnię rozgrzewamy , smażymy cienkie naleśniki.
Na środek każdego naleśnika nakładamy dużą łyżkę farszu , składamy krokiety.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem maczamy każdego naleśnika a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej smażymy krokiety na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.

Krokiety - z pokolenia na pokolenie z nutą nowoczesności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak