Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruche ciasto na słodko

Ciasto kruche większości z nas kojarzy się z tartą lub spodem pod ciasto: sernik czy też szarlotkę. Jednak jest ono także świetne do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub babeczek z kajmakiem.

Ciasto kruche większości z nas kojarzy się z tartą lub spodem pod ciasto: sernik czy też szarlotkę. Jednak jest ono także świetne do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub babeczek z kajmakiem.
Takie domowe słodycze, bazujące na kruchym cieście, można przygotować w krótkim czasie.
Spody pod ciasteczka czy babeczki możemy wypełniać dowolnym kremem np. pysznym serkiem mascarpone, kremem karpatkowym lub śmietanowym z ricottą.

W ten sposób polecam spędzić cudowne chwile podczas zabawy z dziećmi.
Przygotowane razem słodycze zawsze smakują najlepiej - wspólne wypełnianie babeczek kremem, dekorowanie, kosztowanie i częstowanie gości z pochwałami bez końca.

Pomarańczowe koperty z marmoladą
Składniki:
400g. mąki pszennej
150g. masła 82%
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
200 ml kefiru
2 łyżki cukru z wanilią
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200g. marmolady truskawkowej
1 jajko
cukier puder


Przygotowanie:
1. Na stolnice wysypać mąkę pszenną, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych, sypkich grudek.
2. Uformować kopczyk, na środku zrobić dołek. Wlać kefir oraz sok z pomarańczy. Wsypać cukier z wanilią, sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy. Wyrabiać dłońmi ciasto do połączenia się składników. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min do lodówki.
3. Ciasto podzielić na 4 części.
4. Każdy kawałek rozwałkować tworząc kwadrat, poodcinać nierówne końce. Rozwałkowane ciasto przeciąć na 4 kwadraty, każdy posmarować po całości grubą warstwą marmolady.
5. Rogi każdego ciasta sklejać do środka.
6. Jajko roztrzepać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka. Każde smarować po wierzchu jajkiem.
7. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Odstawić do wystudzenia, oprószyć cukrem pudrem.

Kruche ciasto na słodko

Piwoszki z galaretką
Składniki:
(ok. 80 średniej wielkości ciasteczek)
200 g miękkiego masła śmietankowego 82%
4 łyżki cukru pudru
3,5 szklanki mąki pszennej
300 ml jasnego zimnego piwa
Galaretka poziomkowa lub swoja ulubiona
Dodatkowo:
Papier do pieczenia

Przygotowanie:
1. Masło przełożyć do miski, wsypać cukier puder, utrzeć dokładnie na puch. Do masła dodać mąkę oraz wlać piwo, wyrobić gładkie lekko elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 2-3 h.
2. W czasie gdy ciasto leżakuję galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia.
3. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki pszennej, odcinać po kawałku ciasta, rozwałkować na ok 1 cm placek. Wycinać dowolną foremką ciasteczka. Na każdym ciasteczku zrobić dołek za pomocą np. małej okrągłej lub kwadratowej zakrętki.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wyjęciu z piekarnika ponownie docisnąć zrobiony przed pieczeniem dołek w ciasteczku. Odstawić do wystygnięcia.
5. W dołek każdego ciasteczka nalewać tężejącą galaretkę. Odstawić do całkowitego stężenia galaretki. Ciasteczka najlepiej smakują po upływie paru godzin lub na drugi dzień

Kruche ciasto na słodko

Kruche ciasteczka z masą ricotta
Składniki
(około 45 ciasteczek):
Ciasto:
500 g. mąki
250 g. margaryny
200 g. cukru pudru
3 żółtka
Masa:
500 ml. śmietany 30 % ( dwa opakowania)
500 g. sera ricotta ( dwa opakowania)
3 łyżki cukru pudru
3 kostki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
1.Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie. Zawinąć w folię spożywczą , włożyć do zamrażalki na 30-40 min. Po wyjęciu rwać po kawałeczku , wykładać formę do ciasteczek. ( wystające brzegi wyrównać) Piec 20 min w 150 st. Wyjąć z foremek odstawić do ostudzenia.
2.Masa:Śmietanę zmiksować cukrem pudrem na sztywno , dodać serki ricotta ponownie chwilkę miksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać do masy , wymieszać.
3.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub ,maszynki do dekoracji. Dekorować środek każdego ciasteczka . Odstawić do lodówki na 2-3 h.

Kruche ciasto na słodko

Kruche ciasteczka z masą kajmakową i migdałami
Składniki:
Ciasto:
200 g masła
300 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki kakao
Nadzienie:
200 g masy kajmakowej (ok. 1/2 puszki)
migdały w płatkach
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagnieść razem aż stanie się gładkie. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30-40 min.
2. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkowywać cienki placki. Z ciasta wycinać szklanką kółka.
3. Boki każdego ciastka pozawijać do środka. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec ciasteczka 15-20 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
4. Środek każdego ciasteczka smarować masą kajmakową oraz posypać migdałami.

Kruche ciasto na słodko

SzczyptaChili 03.11.2016 18:02
Dokładnie przy wycinaniu ciasteczek foremkami i ozdabianiu jest mnóstwo frajdy dla nas i dzieciaczków :)
bietka 03.11.2016 10:58
moje córki również bardzo lubią pomagać mi w kuchni, zwłaszcza właśnie przy pieczeniu różnych ciasteczek :)
SzczyptaChili 02.11.2016 21:13
Dziękuję , moja córka bardzo polubiła zabawę we wspólne pieczenie ciasteczek :)
bietka 02.11.2016 09:52
wszystkie propozycje bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak