Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Łosoś na śniadanie

Idealne , pożywne śniadanie z dodatkiem łososia

Łososia głównie przygotowujemy na obiad.
Pieczonego , smażonego lub gotowanego na parze.
Jest idealny jako dodatek do sałatek.

Obecnie do wyboru mamy wiele rodzai łososia :
-surowy filet ze skórą lub bez
-wędzony na zimno
-wędzony na gorąco
-marynowany w oleju czy też w sosie pomidorowym

 

Dziś proponuje przygotować śniadanie z dodatkiem łososia które nie tylko będzie smakowało wybornie ale także doda nam energii na resztę dnia.
Warto poświęcić parę chwil o poranku by cieszyć się rodzinnym , wspólnym posiłkiem.
Domowymi bułeczkami na 3 kęsy ,grzankami z pieczonym filetem czy tostami z wędzonym łososiem i jajkiem.. a może lekkimi koreczkami z pomidorków koktajlowych i twarożku ?

 

Zapraszam na śniadaniowe propozycję z łososiem:

 

 Tosty z wędzonym łososiem
Składniki:
4 kromki chleba tostowego
200g. wędzonego łososia
2 jajka
1 duża kulka mozzarelli
2 łyżeczki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
masło śmietankowe
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
1.Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy , kroimy w plastry. Mozzarellę odlewamy z zalewy także kroimy w plastry. Łososia rwiemy na mniejsze kawałki.
2.Kromki chleba opiekamy w tosterze , piekarniku lub smażymy na suchej patelni. Smarujemy masłem.
3.Na 2 kromki układamy plastry mozzarelli , jajka oraz łososia. Nakładamy łyżeczkę majonezu , posypujemy szczypiorkiem oraz oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Przykrywamy tosty pozostałymi kromkami chleba

Łosoś na śniadanie

Grzanki z pieczonym łososiem
Składniki:
1 bagietka
masło czosnkowo-ziołowe
100g. tartego sera żółtego
2 ogórki kiszone
300 g. filetu z łososia
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.Łososia myjemy , osuszamy. Rybę oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową , tak by wierzch ryby nie dotykał foli. Władamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.
2.Bagietkę kroimy w ukośne kromki, smarujemy masłem czosnkowo-ziołowym.
3.Kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnia. Pieczemy razem z rybą 10 min.
4.Ogórki kroimy w ukośne plasterki. Upieczonego łososia rozdrabniamy widelcem na kawałki. Na każdą grzankę kładziemy plasterek ogórka oraz łyżkę pieczonego łososia. Podajemy z plastrem cytryny.

Łosoś na śniadanie

Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem
Składniki:
Zaczyn:
30g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
200 ml letniej wody
4 łyżki mąki pszennej
Bułeczki:
300 g mąki pszennej
200 ml letniej wody
50 g roztopionego masła 82%
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szczypta ostrej papryki
1 pęczek posiekanego szczypiorku
200 g wędzonego łososia
1 jajko
Twarożek:
250 g.chudego twarożku
4 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1/2 pęczka posiekanego szczypioru
100 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
1.Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , wsypujemy sól oraz cukier , zalewamy wodą. dodajemy mąkę pszenną , mieszamy do połączenia się składników.( musi powstać roztwór gęstości kwaśnej śmietany ew. dosypujemy mąki lub dolewamy wody) Odstawiamy w ciepłe miejsce na o 20 min do podwojenia objętości.
2.Bułeczki: Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Wlewamy przygotowany roztwór , wodę oraz rozpuszczone masło.
3.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie do ciasta wsypujemy szczypiorek , ponownie wyrabiamy.
4.Z ciasta formujemy gruby wałek , kroimy go 3-4 centymetrowe , ukośne kawałki.
5.Z każdego formujemy okrągły krążek , nacinamy wierzch tworząc krzyżyk.
6.Łososia rwiemy na małe kawałki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem , w nacięcia wkładamy kawałki łososia. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , odstawiamy na kolejne 20-30 min do podrośnięcia. Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Upieczone odstawiamy do ostudzenia.
7.Twarożek: Twaróg rozgniatamy widelcem ze śmietaną , cukrem i solą. Dodajemy szczypiorek , mieszamy. Łososia rwiemy na małe kawałki. Bułeczki przekrawamy wzdłuż , na każdą kładziemy łyżkę twarożku oraz kawałki łososia. Składamy bułeczkę.

Łosoś na śniadanie

Pomidorki koktajlowe z łososiowym twarogiem
Składniki:
500g pomidorków koktajlowych
250g chudego twarożku
4 łyżki śmietany 18%
150g wędzonego łososia
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
szczypta soli i pieprzu
kolorowe patyczki/wykałaczki
Przygotowanie:
1.Pomidorki umyć , osuszyć , przekroić na pół wzdłuż. 1/2 opakowania łososia pokroić w małą kostkę , resztę porwać na małe kawałki.
2.Twaróg pognieść widelcem ze śmietaną solą i pieprzem. Dodać pokrojonego w kostkę łososia oraz szczypiorek , wymieszać.
3.Pomidorki faszerować twarogiem. Na wykałaczki nabijać po kawałku pozostałego łososia , wbijać w pomidorki.

Łosoś na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak