Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Można stwierdzić iż marchewka stanowi składnik codziennego menu naszej diety co jest jak najbardziej prawidłowe.

 Marchew bowiem zawiera w sobie mnóstwo witamin , minerałów , przeciwutleniaczy i najważniejsze - beta-karoten.
Beta-karoten dla czego jest tak ważnym suplementem naszej diety ?
Większość z nas nasuwa się pierwsza myśl iż przedłuża i pomaga naszej skórze nabrać pięknej opalenizny.

 

 


Jednak jej właściwości sięgają o wiele dalej:
-marchew wzmacnia w znacznym stopniu odporność naszego organizmu
-reguluje pracę przewodu pokarmowego
-zapobiega zaparciom
-zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku
-pomaga chronić przed rozwojem chorób nowotworowych
-pomaga w leczeniu trądziku
-opóźnia powstawanie zmarszczek oraz starzenia się skóry

W marchwi możemy znaleźć witaminy :A, C, oraz z grupy B.
Jedząc marchew dostarczamy także witaminy E, H , K oraz PP .

Obecnie na rynku można kupić wiele odmian marchwi.
Występuję w różnych barwach min. tradycyjnym pomarańczowym oraz fioletowym , czarnym , żółtym lub czerwonym.
Jednak najczęściej sięgamy po marchew pomarańczową , znaną od wieków.

Z marchwi w kuchni możemy przygotować dania główne , zupy , przystawki a nawet desery.
-Najwięcej witamin zawiera marchew jedzona na surowo jednak jest bardziej ciężko strawna.
-Marchew poddana obróbce termicznej jest lżejsza dla naszego układu pokarmowego dzięki czemu jest polecana nawet malutkim dzieciom.
-Popularnym deserem z dodatkiem wymienionego warzywa jest ciasto marchewkowe
-Dla dzieci oraz osób na diecie idealne będą lekkie zupy kremy przygotowane na marchwi z dodatkiem np. ziemniaków.
-Do zup jarzynowych oraz mięsnych także warto dodawać marchew. Dodaje zupie nie tylko walorów smakowych ale i dostarcza witamin.
-Częstym dodatkiem do dań głównych jest  marchewka z groszkiem lub surówka z tartej marchwi i jabłka.

Należy jednak pamiętać iż witamina "A" której w marchwi jest bardzo dużo w zbyt dużych ilościach może stać się toksyczna.
Prowadzić do chorób wątroby lub zaburzeń wzroku.

Karmelizowane młode marchewki
Składniki:
1 kg młodych marchewek z natką
sól
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1.Z marchewek odcinamy natkę zostawiając ok 5 cm. Delikatnie skrobiemy lub obieramy , myjemy. Marchewki gotujemy 15 min w lekko osolonej wodzie , odcedzamy , pozostawiamy do całkowitego wysuszenia.
2.Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy marchewki aż wchłoną większość płynu. Dodajemy cukier oraz miód , smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając by każda marchewka była dokładnie pokryta karmelem.

Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Pieczone młode marchewki w maśle
Składniki:
4 młode marchewki
100g. masła śmietankowego 82%
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1.Marchewki dokładnie wyszorować lub delikatnie obrać.
Każdą oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
2.Do naczynia do pieczenia/żaroodpornego w kruszyć masło , położyć marchewki.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 200st. W połowie czasu marchewki przekręcić.

Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Sałata lodowa z marchewką i czosnkiem
Składniki:
1/3 główki sałaty lodowej
2 młode marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz świeżo mielony
sól świeżo mielona
Przygotowanie:
1.Warzywa obrać , umyć , osuszyć na ręczniku papierowym. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach , czosnek przepuścić przez praskę.
2.Warzywa umieścić w salaterce , oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryną i oliwą z oliwek. Całość dokładnie wymieszać.

Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Surówka marchwiowo-brokułowa
Składniki:
3 duże marchewki
6-7 różyczek brokuła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka chrzanu
1/2 łyżeczki:
cukru , soli , pieprzu
Przygotowanie:
Marchewki obrać , warzywa umyć. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach , brokuła pokroić drobno. Sok z cytryny oraz chrzan i przyprawy połączyć razem , dodać do warzyw , wymieszać dokładnie.

Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Marchewka z czosnkiem i korniszonami na ciepło
Składniki:
5 dużych marchewek
5 ząbków czosnku
5 średnich ogórków konserwowych
2 łyżki masła
sól,pieprz
Przygotowanie:
1.Marchewki obrać,umyć,pokroić w słupki. Czosnek obrać,posiekać drobno. Marchew z czosnkiem wymieszać razem,zalać wodą,gotować na pół miękko.
2.Ogórki korniszone pokroić w plasterki, dodać do garnka wraz z masłem oraz przyprawami wg.smaku,wymieszać. Dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości marchewki.
3.Dodatek podawać na ciepło do dania głównego np.kaszy,ziemniaków z mięsem czy rybą.

Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Zupa ogórkowa z soczewicą i mini marchewkami
Składniki:
2 l. rosołu (ew. z kostki)
szklanka soku z ogórków kiszonych
5 dużych ogórków kiszonych
300g. mini marchewek mrożonych
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 bulwy selera
4 duże ziemniaki
200g. czerwonej soczewicy
250 ml. śmietany 18%
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Ziemniaki , marchew , pietruszkę i selera, obrać , umyć. Ziemniaki pokroić w małą kostkę , marchew , pietruszkę ,selera i ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Do rosołu przełożyć warzywa , gotować na pół miękko. Po tym czasie dodać do zupy mrożone mini marchewki oraz soczewicę. Gotować kolejne 15 min do całkowitej miękkości składników. Zupę w między czasie doprawić.
3.Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody , mąką oraz bulionem z zupy. Przelać do garnka mieszając. Pozostawić chwilę na gazie.

 Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Kotlety z bobu i marchwi
Składniki:
0,5 kg. świeżego bobu
4 młode marchewki
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 jajko
5 łyżek mleka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Warzywa myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym. Marchewki gotujemy do miękkości , odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia. Bób gotujemy do miękkości ok 10 min , odstawiamy do przestudzenia , obieramy ze skórek. Natkę pietruszki , myjemy ,osuszamy , siekamy drobno.
2.Obrany bób rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków , dodajemy natkę pietruszki.
3.Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem.
4.Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy olej , formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki , obtaczamy w jajku a następnie bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Pstrąg z foli z warzywami
Składniki:
1 wypatroszony pstrąg tęczowy
125g. białej fasoli z puszki ( gotowanej na parze)
1 twardy pomidor
200g. mrożonej mini marchewki
suszona natka pietruszki
suszony koperek
pieprz cytrynowy
sól
wiórki masła 82%
olej rzepakowy do nasmarowania foli
arkusz foli aluminiowej
Przygotowanie:
1.Pstrąga dokładnie umyć , osuszyć. Środek ryby oprószyć obficie przyprawami. Pomidora sparzyć , obrać ze skóry , pokroić w małą kostkę-wymieszać z fasolką.
2.Farszem napełnić rybę. Folię aluminiową nasmarować olejem , rozłożyć marchewki. Na marchewki położyć nafaszerowanego pstrąga. Na danie ułożyć wiórki masła.
3.Brzegi foli zawinąć do środka tworząc zamkniętą "paczkę" tak by nie dotykały ryby. Piec 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 150st.

Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

Ciasto marchewkowo-szpinakowe
Składniki:
kg. marchewki
300g. mrożonego szpinaku
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
200m. jogurtu naturalnego
2 szklanki maki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1.Szpinak przed przygotowaniem ciasta rozmrozić. Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia ,sodą oczyszczoną i cynamonem.
3.Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę,wlać powoli olej,jogurt naturalny i mąkę nie przerywając ubijania.
4. Do masy dodać szpinak oraz marchew. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką.
5.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia/tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą,przelać ciasto ,piec 1h. w nagrzanym piekarniku do 180st

 Marchewki moc , bogactwo bata-karotenu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak