Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mini kolby kukurydzy w super zupie

Smakowita inspiracja tygodnia Mini Kolby Kukurydzy Smak, gości u mnie w bardzo aromatycznym i rozgrzewającym daniu. Skuście się na trochę inny rosół niż zwykle :)

 

Za oknem chlupa, wiatr i ponurość. Na taka pogodę najlepsze są rozgrzewające zupy. A wiadomo ze rosół jest w swej prostocie ich królem. Tak wiec proponuje wam lekko zmieniony pikantny rosół przełamany orzeźwiająca nutą mini kolb kukurydzianych smak.    

 

Aby danie nasze było naprawdę wykwitnę przygotujmy rosół z kaczki, jeśli uda nam sie odstać taka porcje rosołową. 

Mini kolby kukurydzy w super zupie
Składniki:

1 z kaczki porcja rosołowa,
1 szt. cebula,
4 ząbków czosnek,
1/2 szt. seler korzeniowy,
2 szt. pietruszka,
3 szt. marchew,
1 szt. por (biała część),
10 szt. ziarna pieprzu Prymat,
5 szt. ziele angielskie,
4 szt. liść laurowy Prymat,
1 gałązka lubczyk Prymat,
1 łyżeczka Sól,

 

Porcje rosołową myjemy, odcinamy kuper, i całość obieramy z większości skórki. Jest to konieczne gdyż tłuszcz kaczki jest bardzo specyficzny i nawet z małych płatów wytopi się go dużo. A nie da się go za bardzo zebrać po schłodzeniu, gdyż jest odporniejszy na niskie temperatury aniżeli kurzy. W garnku zagotowujemy około 2,5 litra wody i wrzucamy mięso, zmieszamy ogień gotujemy około 15 minut zbierając szumy.

Warzywa, myjemy. Marchewkę kroimy w grubą kostkę, pietruszkę i pora w plastry. Seler okrawamy ze skórki i tniemy w plastry. Na małym gazie ustawiamy nieobrany czosnek i delikatnie go opalamy aż zacznie intensywnie pachnieć około 5 minut. To samo robimy z cebulką trzymając ja trochę dłużej aż zacznie lekko skwierczeć. Warzywa dodajemy do wody, doprawiamy ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym, i gałązka lubczyku. Ja często też dodaję malutką suszona papryczkę piripiri i kwiat gałki muszkatołowej.

Całość szczelnie przykrywamy i gotujemy na maleńkim gazie około godzinę. Po godzince, odcedzamy rosół przez sitko, wyciskając esencje z warzyw. Dodajemy sól, mieszamy. Powinniśmy otrzymać lekko mętny bulion o ogromnej ilości złotych oczek :) 

 

A teraz do meritum, czyli czego nam będzie potrzeba, aby zwykły rosołek, przemienił sie we wspomnienie karnawału i zdrowotny eliksir dla zmarźluchów.

 

Mini kolby kukurydzy w super zupie
Składniki:

2 l rosołu z kaczki lub kury,
2 szt. pierś z kurczaka,
1/2 łyżki tymianeku,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
150 gram cebuli,
5 ząbków czosneku,
2 sztuki zielonego chili bez pestek
200 gram kukurydzy z puszki,
4 łyżki liści kolendry ,

4 szt. jajek,
1 słoiczek MINI KUKURYDZ W KOLBACH SMAK 
sól do smaku,
150 gram sera zółtego

 

Zupę tę można przygotować zarówno na rosole z kury jak i z kaczki, zimą polecam kaczkę.

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy z duża kostkę. Cebulę kroimy w cienkie pół plasterki. W garnku zagotowujemy 2 litry bulionu, wrzucamy mięso i cebulę.Dodajemy tymianek, kmin i pieprz .Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Czosnek i chili, bardzo drobno siekamy nożem lub w blenderze.Wrzucamy je do wywaru i gotujemy około 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy pokrojony szczypiorek i w małym ganeczku gotujemy jajka na twardo.I trzemy ser na drobnych oczkach.

Dodajemy odsączoną kukurydzę i szczyptę soli.Całość posypujemy poszatkowaną kolendrą.Gotujemy na małym ogniu około 25 minut.

Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pól, do każdej miseczki wkładamy 2 polówki jajka, 2 mini kolby kukurydzy i 2 łyżki sera. Całość zalewamy zupą i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego !

 

 

eeee 13.03.2012 15:58
Dziękuje za przepis to potrawa dla Mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak