Już nie tylko sięgamy po kiełki, które są witaminową bombą, ale także po nasiona. Nie tylko dodają oryginalnego smaku, ale są także pełne niezbędnych substancji odżywczych.
Niesamowite właściwości nasion chia
Nasiona chia, czyli hiszpańska szałwia to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej. Niegdyś była cennym składnikiem diety plemion tam zamieszkujących, dodając niezbędnej energii. Dziś sięgają po nie osoby, które przywiązują ogromną uwagę do tego, co trafia na ich talerz.
Nasiona chia są niezwykle bogate w łatwo przyswajalne białko (źródło). Powinny po nie sięgać osoby na diecie. Wysokie dawki energii dostarczanej wraz z tym składnikiem powodują, że zmniejsza się łaknienie, a także następuje szybsza utrata masy ciała. Odznacza je również wysoka zawartością błonnika, co znacząco wpływa na procesy trawienia. Ze względu na cenne walory nasion chia nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Świetnie nadają się do sałatek, a także jako dodatek do gotowanej kaszy czy ziemniaków. Zmielone, połączone z mąką, mogą zostać użyte do różnorodnych wypieków, czy zagęszczania potraw. Idealnie smakują dodane do koktajli.
Siemię lniane - zalety o których mało się mówi
Nasiona lnu mają zalety, o których rzadko się mówi. Zawierają między innymi lignany, flawonoidy, które doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami, ale także znane są z tego, że świetnie regulują gospodarkę hormonalną.
Siemię lniane to nasiona, których nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Mogą być spożywane na surowo, jako dodatek do sałatek, ale także świetnie sprawdzają się do panierowania. Można z nich również przygotować smaczny deser. Uprażone na patelni z dodatkiem miodu smakują wyśmienicie.