Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczone, smażone, gotowane. Pomysły na pulpety z mięsa mielonego

Małe, mięsne kuleczki będą świetnym dodatkiem do ziemniaków, kaszy, makaronu czy też ryżu, a przygotowane w gęstym sosie będą smakowały wybornie z maczaną w nim świeżą bułką.

Pulpety możemy przygotować z mieszanych mięs, samego drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wystarczy dodać do nich pokrojone drobno tarte warzywa lub nadziać kawałkiem przyjemnie ciągnącego się sera żółtego czy też delikatnej mozzarelli. Smak tak przygotowanego mięsa można wzbogacić o musztardę lub chrzan.

Małe, mięsne kuleczki będą świetnym dodatkiem do ziemniaków, kaszy, makaronu czy też ryżu, a przygotowane w gęstym sosie będą smakowały wybornie z maczaną w nim świeżą bułką.
Dla dzieci warto przygotować delikatne pulpeciki z mięsa indyczego, doprawione suszonymi lub świeżymi ziołami, gotowane w wodzie lub przy użyciu pary wodnej.
W wersji dla dorosłych sprawdzą się suszone, świeże lub mrożone grzyby leśne, z których przygotujemy wyśmienity sos.

 

Zapraszam na bogaty zbiór pomysłów przygotowania mięsnych pulpetów:


Pulpety w sosie z suszonych grzybów leśnych
Składniki:
Pulpety:
400 g mielonej szynki wieprzowej
1 kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
Sos grzybowy:
1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
2 cebule
1 marchewka
1 łyżka masła
sól, pieprz
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej (jeśli sos jest za rzadki)
Przygotowanie:
1. Sos grzybowy: Grzyby namoczyć na co najmniej godzinę w ciepłej wodzie/wrzątku. Odcedzić opłukać.
2. Pokroić grzyby w paski, obgotować, odcedzić, pozostawiając wywar po gotowaniu grzybów.
3. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać masło, przesmażyć cebulę, dodać grzyby oraz marchew. Smażyć do miękkości warzyw.
4. Pulpety: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko, oregano oraz sól i pieprz.
5. Dłońmi wyrobić jednolitą masę mięsną, formować małe pulpeciki, każdego obtoczyć w mące pszennej.
6. Do garnka z warzywami wlać wywar z gotowania grzybów, włożyć pulpeciki. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody do wysokości mięsa. Gotować na wolnym ogniu 30 min, doprawić solą i pieprzem.
7. Śmietankę połączyć z paroma łyżkami sosu i ewentualnie łyżką mąki pszennej jeśli sos wyszedł za rzadki, przelać do garnka, delikatnie wymieszać. Pulpeciki podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami np. w formie kopytek.

Pieczone, smażone, gotowane. Pomysły na pulpety z mięsa mielonego

Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie
Składniki:
Pulpety:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy stołowej
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 pęczka posiekanego kopru
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki masła
smalec lub olej do smażenia
maka pszenna
4 duże liście kapusty włoskiej
Sos śmietanowy:
250 ml słodkiej śmietany 30 %
4 łyżki kwaśniej śmietany 18%
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta chili
Przygotowanie:
1. Pulpety: Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy chwilę, co jakiś czas mieszając.
2. Mięso przekładamy do miski, wsypujemy przyprawy, zioła oraz bułkę tartą. Dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem, musztardę oraz wbijamy jajko.
3. Masę dokładnie wyrabiamy rękoma.
4. Dłońmi formujemy okrągłe pulpety, każdego obtaczamy w mące pszennej.
5. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej, smażymy pulpety na rumiano.
6. W garnku zagotowujemy wodę, blanszujemy liście kapusty, odcedzamy.
7. Każdy liść kroimy w paski szerokości pulpeta omijając twardą łodygę.
8. Usmażone pulpety zawijamy w pasek kapusty.
9. Układamy w naczyniu do zapiekania.
10. Sos śmietanowy: Obie śmietany przelewamy do miski, wsypujemy przyprawy , mieszamy.
11. Pulpety zalewamy sosem.
12. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

Pieczone, smażone, gotowane. Pomysły na pulpety z mięsa mielonego

Pulpety marchewkowe z sosie koperkowym
Składniki:
Pulpety:
300 g mielonej łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 cebula
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki suszonej bazylii
sól, pieprz
Sos koperkowy:
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka posiekanego kopru
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pulpety: Marchew obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Obraną cebulę kroimy w kostkę , warzywa mieszamy z kaszą manną.
2. Do warzyw dodajemy mięso , natkę pietruszki , bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
3. Wyrabiamy masę rękoma.
4. Z masy formujemy zgrabne, okrągłe pulpety.
5. W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy pulpety do wrzątku, gotujemy 15 min.
6. Sos: Do miski przelewamy jogurt naturalny, wsypujemy mąkę oraz wlewamy parę łyżek wody z gotowania się pulpetów. Mieszamy energicznie do połączenia się składników. Dodajemy koper, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
7. Do garnka z pulpetami wlewamy powoli sos koperkowy, delikatnie mieszając. Gotujemy razem ok. 10 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pieczone, smażone, gotowane. Pomysły na pulpety z mięsa mielonego

Pulpety z chrzanem w kremowym sosie warzywnym
Składniki:
Pulpety:
0,5 kg łopatki wieprzowej
4 kromki chleba namoczone w mleku i odciśnięte
4 łyżki mleka z moczenia się chleba
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki chrzanu śmietankowego
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Sos warzywny:
4 mięsiste pomidory
1/2 czerwonej papryki
1 średniej wielkości cukinia
1 cebula
1 mała biała część pora
10 listków świeżej bazylii
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pomidorów suszonych z bazylią
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła 82%
Przygotowanie:
1. Pulpety: Łopatkę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa dodać resztę składników (chleb, mleko, jajko, bułkę tartą, chrzan oraz przyprawy) wyrobić rękoma jednolitą masę. Nawilżonymi wodą dłońmi formować małe pulpeciki
2. Sos warzywny: Wszystkie warzywa umyć. Pomidory sparzyć obrać ze skóry. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Cukinię oraz pora w pół plastry. W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa, gdy zmiękną i zaczną się rozpadać wlać ok. 500 ml wody, koncentraty pomidorowy oraz porwane listki bazylii i natki pietruszki, zagotować. W między czasie sos doprawić. Zdjąć z gazu, zmiksować na gładki krem.
3. Do sosu włożyć pulpety, gotować na wolniutkim ogniu 20 min. Po upływie 10 min delikatnie przemieszać.
4. Pulpety podawać z makaronem, kaszą, ryżem, pieczywem lub z ziemniakami z koprem.

Pieczone, smażone, gotowane. Pomysły na pulpety z mięsa mielonego

Pieczone pulpeciki
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowego
1 por biała część
1 marchewka
5 pieczarek
1 jajko
1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
1 grahamka namoczona w mleku i odciśnięta
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka peperoncini lub chili
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Marchew oraz pieczarki obrać, warzywa umyć osuszyć. Pora posiekać drobno, marchew oraz pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Mięso połączyć z warzywami. Do masy dodać jajko, rosół, odciśniętą kajzerkę, natkę pietruszki oraz przyprawy.
3. Wyrobić dłońmi.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia skropić ją olejem.
5. Dłońmi formować małe pulpeciki , piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Pieczone, smażone, gotowane. Pomysły na pulpety z mięsa mielonego.

Musztardowe pulpeciki z farszem
Składniki:
200 g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
3 duże różyczki kalafiora
2 plastry papryki konserwowej ( czerwonej )
1 duża biała cebula
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
2 łyżki smalcu do smażenia
1 łyżka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki:
soli , pieprzu
szczypta chili
Przygotowanie:
1.Kalafiora myjemy , sparzamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w małą kostkę.Cebulę siekamy drobno. Mięso mielone łączymy z musztardą , cebulą , jajkiem , bułką tartą oraz przyprawami ( czosnkiem granulowanym , solą pieprzem i chili) wyrabiamy masę rękoma. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części ( mniejsze różyczki)
2.Dłońmi bierzemy trochę mięsa , rozpłaszczamy. Na środek kładziemy 2-3 małe różyczki kalafiora oraz parę ( 4-5) kawałków papryki, Zlepiamy pulpecika. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Każdego pulpecika obtaczamy w mące.
3.Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy pulpeciki na rumiano z każdej strony. Podajemy z ulubionymi lekkimi dodatkami , dekorujemy.

Pieczone, smażone, gotowane. Pomysły na pulpety z mięsa mielonego


Czosnkowe pulpeciki
Składniki:
450 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
1.Mięso mielone przekładamy do miseczki , dodajemy jajko , bułkę tartą , pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy
2.Wyrabiamy rękoma mięso , by tworzyło jedną masę.
3.Formujemy rękoma małe pulpeciki , turlamy po mące.
4.Zagotowujemy wodę , wrzucamy pojedynczo pulpeciki , gotujemy ok 5 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Pieczone, smażone, gotowane. Pomysły na pulpety z mięsa mielonego

SzczyptaChili 15.11.2016 20:43
Dzięki Anetka :) Moja córa też lubi pulpety , zresztą my też i fajnie jest podać je pierwszego dnia np. z ziemniakami a drugiego z kaszą , mamy podobny ale inny obiad :) Smacznego :)
MałaMi89 14.11.2016 23:45
O jaaa... Przepisy super ! Moja Córcia pulpetowa, muszę jej jutro jakieś przygotować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak