Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysł na niecodzienne kotlety drobiowe

Kotlety drobiowe są lubiane przez dorosłych i dzieci , warto urozmaicać ich przygotowanie by nie stały się nudne.

 Tradycyjne kotlety drobiowe czyli plastry piersi kurczaka , rozbite, oprószone solą i pieprzem a na koniec obtoczone w jajku i bułce tartej. Usmażone na ulubionym tłuszczu , zazwyczaj oleju rzepakowym lub smalcu. Takie kotlety są częstym dodatkiem do dania głównego w naszych domach podczas codziennych a także świątecznych obiadów, są delikatniejsze od popularnych schabowych i lubiane przez dorosłych i dzieci.


Żeby kotlety się nie znudziły warto pomyśleć nad dodatkami do panierki lub samego mięsa.
Zmieniać przyprawy , dodawać zioła , marynować plastry mięsa w sosach lub domowych marynatach.
Żeby kotlety wyszły lżejsze zamiast smażyć , możemy upiec je w piekarniku.
Na niedzielny obiad kotlety warto podać zapieczone z mieszanką warzywną pod ulubionymi serami.

 

Poznając nowe smaki możemy odkryć danie które zostanie na stałe w menu naszej rodziny i zagości podczas świątecznych obiadów dla domowników i gości

 

Kotlety drobiowe w majonezie
Składniki:
( Na 4 kotlety)
1 podwójna pierś kurczaka
6 łyżek dobrej jakości majonezu
sól , pieprz , chili
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Mięso dokładnie umyć , osuszyć , oczyścić z błonek. Każdą pierś przeciąć na pół wzdłuż , oprószyć z każdej strony przyprawami.
2.Dno miski do marynowania posmarować majonezem , ułożyć dwa kawałki piersi które również posmarować , czynność powtórzyć. Mięso odstawić na min 3-4 h. pod przykryciem do lodówki ( najlepiej na całą noc)
3.Na patelni rozgrzać olej. Maczać kotlety w roztrzepanych jajach a następnie w bułce tartej , smażyć na rumiano z obu stron.

Pomysł na niecodzienne kotlety drobiowe

Piersi w panierce majonezowo-porowej
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
1 mała biała część pora
2 łyżki majonezu
1 jajko
1szklanka bułki tartej
1 łyżka sera żółtego tartego
1/2 łyżeczki
soli , pieprz:u , chili
1 łyżeczka:
bazylii suszonej , czosnku granulowanego
olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Piersi myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , rozbijamy lekko. Pora siekamy drobno , łączymy z majonezem , jajkiem i przyprawami-zalewamy mięso , mieszamy. Odstawiamy na 1-2 h, pod przykryciem do lodówki.
2.Do miski z mięsem i marynatą wsypujemy bułkę tartą , dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej , smażymy kotlety na złoty kolor z obu stron.
3.Zdejmujemy z patelni , oprószamy tarty serem żółtym.

Pomysł na niecodzienne kotlety drobiowe

Piersi w chrupiącej czosnkowej panierce z serem
Składniki:
Na 6 kotletów :
1 podwójna pierś kurczaka
6 plastrów sera żółtego
1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego
3 ząbki czosnku
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Mięso przekrawamy poziomo na sześć kotletów , lekko rozbijamy-solimy , pieprzymy z obu stron, odstawiamy.
2.Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy jajka i sos sałatkowy- roztrzepujemy energicznie widelcem do powstania piany.
3.Każdy kawałek piersi obtaczamy w przygotowanym jajku a następnie w bułce tartej , smażymy na złoty kolor z obu stron , chwilkę przed końce smażenia na każdy kotlet kładziemy po plasterku sera.

Pomysł na niecodzienne kotlety drobiowe

Kotlety z piersi z pieczarkami i podwójnym serem
Składniki:
Na 6 kotletów:
1 podwójna pierś kurczaka
5 dużych pieczarek
1 duża cebula
1 marchewka
6 plasterków sera żółtego
1 duża kulka mozzarelli
2 szklanki bułki tartej
3 jajka
sól , pieprz , chili
czosnek granulowany
Przygotowanie:
1.Pierś przekrawamy na 6 kotletów , delikatnie rozbijamy , oprószamy z obu stron sola , pieprzem i chili
2.Warzywa myjemy , oczyszczamy , pieczarki kroimy w cienkie plasterki , cebulkę siekamy drobno , marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na maśle.
3.Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem , bułkę tartą mieszamy z 2 łyżkami czosnku granulowanego , maczamy każdą pierś w jajku a następnie w bułce tartej , czynność powtarzamy.Smażymy piersi na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4.Po odwróceniu na drugą stronę kładziemy na każdy kotlet łyżkę farszu rozkładając po całej długości , przykrywamy plastrem sera żółtego i mozzarelli. Smażymy na wolnym ogniu do roztopienia się sera. Podajemy np. z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką.

Pomysł na niecodzienne kotlety drobiowe

Pieczone kotlety drobiowe w kokosowej panierce
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól , pieprz
Ciasto:
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Panierka:
1 szklanka wiórek kokosowych
1/2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
1.Pierś umyć , osuszyć , przekroić wzdłuż na 6 kotletów. Każdy lekko rozbić , oprószyć solą i pieprzem.
2.Ciasto:Składnik na ciasto połączyć razem do powstania jednolitej konsystencji.
3.Panierka:Wiórki kokosowe wymieszać z bułką tartą.
4.Każdy kawałek mięsa maczać w cieście a następnie obtaczać w panierce. Ułożyć kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. W połowie pieczenia kotlety przekręcić na drugą stronę.

Pomysł na niecodzienne kotlety drobiowe

SzczyptaChili 09.11.2016 22:07
Bardzo proszę , cieszę się że pomysły wpadły w oko :) Ja też nie smażę zbyt często , stawiam na co dzień na lżejszą kuchnie ale odmiana od tradycyjnych czasem jest fajna :)
MałaMi89 08.11.2016 21:54
Mam inspirację na obiady ;) dzięki, bo choć smażę rzadko, to już mi się takie niedzielne "zwykłe" kotlety przejadły ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak