Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysł na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - smażone lub pieczone placki z tartych ziemniaków.

Placki z tartych ziemniaków znamy już z lat dzieciństwa.
Kto ich nie lubi? Smażone na smalcu , oleju lub pieczone w piekarniku.
Wszystkie wersje są pyszne i chociaż nie należą do najlżejszych to jest jedna z przyjemności której trudno sobie odmówić.

Na temat dodatków do placków ziemniaczanych można by pisać długo.
Najczęstszym i najprostszym jest starta lub pokrojono drobno cebula i czosnek.
Tak przygotowane przed podaniem warto polać  sosem jogurtowym lub kwaśną śmietaną ( z cukrem )
Niektórzy uwielbiają zajadać placki polane ketchupem.
Do placków świetnie pasuje także boczek a w bezmięsnej wersji miks warzyw ( cukinia, pomidor , pieczarki ) oraz ser żółty.
Jako porcję witamin do ciasta ziemniaczanego warto wkroić świeże zioła np. natkę pietruszki która zawiera mnóstwo witaminy C lub świeży koperek. Nadadzą wyjątkowego smaku i aromatu.


Placki ziemniaczane będą stanowić syty a nawet wykwintny posiłek podane z sosem mięsnym lub grzybowym/pieczarkowym.
Popularne i pyszne są placki po zbójnicku , cygańsku czy góralsku.
Często podawane w restauracjach i barach.
Duży placek ziemniaczany który w środku kryje wyrazisty sos z mięsa/kiełbasy i warzyw .

 
Zapraszam na propozycję przygotowania placków ziemniaczanych.

 


Placki ziemniaczane z sosem warzywnym z kiełbasą
Składniki:
Na cztery porcję:
Placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
sól , pieprz
smalec do smażenia
Sos:
2 dobrej jakości podsuszane kiełbasy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 kg pieczarek
2 pomidory
400 ml sosu paprykowego lub pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia
Dodatki:
100 g. tartego sera żółtego
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki posiekanego szczypioru
Przygotowanie:
1.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obieramy , myjemy , ścieramy na tarce o dużych oczkach wraz z obraną cebulą. Pozostawiamy na 10 min , odlewamy wodę pozostawiając powstałą skrobię ziemniaczaną. Dodajemy jajko , mąkę oraz sól i pieprz , mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy 4 duże placki ziemniaczane , wielkości patelni na rumiano z obu stron.( użyłam patelni o średnicy 26cm)
2.Sos: Kiełbasę kroimy w plastry , cebulę w piórka czosnek siekamy drobno. Paprykę oraz obrane pieczarki i pomidory kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu lub oleju , przesmażamy kiełbasę z cebulą a po chwili dodajemy czosnek i paprykę. Gdy się przyrumienią dokładamy pieczarki oraz pomidory. Smażymy do odparowania płynów. Wlewamy sos , dusimy 10 min na wolnym ogniu. Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
3.Na Każdy placek wykładamy chochlę sosu , posypujemy serem żółtym. Składamy na pół , dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany oraz szczypioru. Podajemy gorące.

Pomysł na placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane z chili
Składniki:
1 kg. ziemniaków
2 papryki chili
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
jogurt naturalny , gęsty
cukier trzcinowy
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obrać , umyć , osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczach , odstawić.
2.Papryki chili oraz natkę posiekać drobno. Z masy ziemniaczanej odlać powstałą wodę. Wbić jajko , wsypać mąkę , przyprawy oraz dodać chili i natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie.
3.Na patelni rozgrzać tłuszcz , smażyć cienkie placki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
4.Podawać z kleksem jogurtu naturalnego , posypane trzcinowym cukrem. Możemy także podać same lub z ulubionym sosem.

Pomysł na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami
Składniki:
1 kg. ziemniaków
2 kalarepy
250g. pieczarek
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia
gęsty jogurt naturalny lub śmietana
cukier
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach , odstawić na 10 min. , odcisnąć powstałą wodę pozostawiając wytworzoną mączkę. ziemniaczaną. Kalarepę oraz pieczarki obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków dodać resztę warzyw , jajko , mąkę oraz przyprawy.
2.Wyrobić dłońmi jednolita masę.
3.Na patelni rozgrzać olej , smażyć placki na rumiano z obu stron. Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
4.Podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany posypane cukrem.

Pomysł na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane serowo-czosnkowe
Składniki:
5 średnich ziemniaków
100 g sera żółtego w kawałku
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki:
soli , pieprzu
szczypta chili
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy ścieramy na tarce o grubych oczkach , czosnek obieramy przeciskamy przez praskę , ser ścieramy także na tarce o grubych oczkach. Odlewamy z masy nadmiar wody. Dodajemy jajko , mąkę oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie rękoma ( Jeśli trzeba ponowie odlewamy nadmiar wody)
2. Na patelni rozgrzewamy olej . W dłoniach formujemy zgrabne placuszki ( bierzemy trochę ciasta , rozpłaszczamy dłońmi) Smażymy na rumiano z obu stron.

Pomysł na placki ziemniaczane

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak