Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na młode ziemniaki

Aby młode ziemniaki nigdy nie stały się nudne...

Większość z nas czeka na młode ziemniaki z utęsknieniem a gdy pojawiają się pierwsze zbiory na straganach od razu po nie sięgamy..
W smaku są delikatniejsze , idealne do ugotowania w mundurkach.
Często podawane są z masłem oraz koprem do popijania maślanką lub z zsiadłym mlekiem.


>Ugotowane świetnie smakują z kwaśną śmietaną.


>Młode ziemniaki musimy jednak traktować inaczej niż stare , jeśli obieramy to bardzo cieniutko , gotujemy krócej nie dopuszczając do ich rozpadania.
Takie ziemniaczki możemy podawać z dowolnymi dodatkami a zawsze będą prezentowały się wybornie na talerzu.


>Możemy także po obgotowaniu je usmażyć z ulubionymi przyprawami czy też ziołami.


>Młode ziemniaki idealnie nadają się do pokrojenia w ćwiartki i pieczenia. Skórka staje się chrupiąca a środek miękki i kremowy.
Tak przygotowane ziemniaki staną się świetną przekąską z ulubionym sosem lub dipem.


>W okresie grillowym nie może zabraknąć także młodych ziemniaczków z grilla lub ogniska którymi wszyscy chętnie się zajadają , do nich wystarczy tylo sól lub smakowe , domowe masło..


Przedstawiam parę pomysłów na przygotowanie młodych ziemniaków by nigdy się stały się nudne..

Młode ziemniaczki z pesto bazyliowym
Składniki:
1 kg. malutkich , młodych ziemniaków
sól
Pesto:
2 garście liści bazylii
4 gałązki kopru
4 duże ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g. tartego parmezanu
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy , gotujemy do miękkości ok. 20 min.
2.Pesto: Liście bazylii oraz koperek rwiemy , czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Wlewamy oliwę , blndujemy na pół gładką masę.
3.Do pesto dodajemy tarty parmezan oraz oprószamy świeżo mielonym pieprzem , dokładnie mieszamy.
4.Ugotowane ziemniaki odcedzamy , osuszamy na ogniem , dodajemy pesto. Potrząsamy parokrotnie garnkiem do momentu aż każdy ziemniak zostanie pokryty.

Pomysły na młode ziemniaki

Diabelskie ziemniaki z cebulką
Składniki:
1 kg małych młodych ziemniaków
2 duże cebule
2 łyżki masła śmietankowego
1 łyżka chili
1 łyżka curry
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
parę gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min.
2.Cebulkę kroimy w małą kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy masło , przekładamy odcedzone i osuszone ziemniaki wraz z cebulką. Posypujemy pieprzem , chili , curry. Smażymy na malutkim ogniu co chwila mieszając. Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem , z mięsem lub z sosem.

 Pomysły na młode ziemniaki

Ziemniaki z piekła rodem
Składniki:
1,5 kg malutkich , młodych ziemniaków
1 duża marchewka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 małe świeże papryczki chili
parę gałązek koperku
1,5 łyżki chili
1,5 łyżki curry
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy -gotujemy ok. 20 min w osolonej wodzie
2.Marchewkę ścieramy na tartce o dużych oczkach , cebulkę i papryczki chili siekamy drobno.
3.Masło rozgrzewamy na patelni,odcedzone i osuszone ziemniaki przekładamy na patelnie wraz z resztą pokrojonych warzyw smażymy , gdy się podsmażą dodajemy posiekany koperek , przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy ( pieprz , curry , chili ) smażymy aż wszystko ładnie się połączy.

Pomysły na młode ziemniaki

Placki z młodych ziemniaków na ostro
Składniki:
1 kg. młodych ziemniaków
3 młode cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki koncentratu chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obrać wraz z cebulą umyć , zetrzeć na tarce o małych oczkach , odstawić na 10 min. , odcisnąć powstałą wodę pozostawiając wytworzoną mączkę ziemniaczaną. Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać czosnek , jajko , mąkę oraz przyprawy. Wyrobić dłońmi lub łyżką jednolita masę.
2.Na patelni rozgrzać olej , smażyć placki na rumiano z obu stron. Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
3.Podawać z kiełkami , kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany czy też posypane cukrem , polane ketchupem.

Pomysły na młode ziemniaki

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym
Składniki:
10 małych młodych ziemniaków
folia aluminiowa
Masło cebulowo-ziołowe:
100 g. masła śmietankowego 82%
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka tartego sera żółtego
1 biała cebula
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanego świeżego kopru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
duża szczypta soli
Przygotowanie:
1.Ziemniaki dokładnie szorujemy z piachu , gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. aż staną się delikatnie miękkie. Folię aluminiową dzielimy na 10 małych arkuszy.
2.Masło cebulowo-ziołowe: Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Do miski przekładamy masło , dodajemy śmietanę, cebulę , ser oraz zioła. Doprawiamy. Składniki miksujemy blenderem na nie całkiem gładką masę.
3.W każdym ziemniaku wykrawamy znak krzyża , faszerujemy go masłem.
4.Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową.
5.Grillujemy 20-30 min.na grillu węglowym lub elektrycznym. W połowie czasu ziemniaki obracamy na drugą stronę.

Pomysły na młode ziemniaki

Wiejskie ziemniaczki z jajkiem sadzonym
Składniki:
( Na 2 porcję)
10 średnich , młodych ziemniaków
1 długie pętko ulubionej kiełbasy
200g g. słoniny
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-4 jajka w zależności od apetytu
2 łyżki masła
posiekany koperek
chili , curry , przyprawa do dań z ziemniaków
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Ziemniaki obrać umyć , gotować do miękkości. Kiełbasę , słoninę oraz cebulę pokroić w kostkę. Czosnek obrać pokroić w pół plasterki. 2..Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła przesmażyć chwilkę pokrojone składniki.
3.Ugotowane ziemniaki odcedzić , przełożyć na patelnię , dodać kolejną łyżkę masa , oprószyć przyprawami. Wszystko razem wymieszać , smażyć do zarumienienia się składników.
4.W między czasie na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oleju , usmażyć jajka sadzone ( wbić jajka na patelnię , smażyć na małym ogniu pod przykryciem) , oprószyć solą i pieprzem.
5.Gotowe ziemniaki rozdzielić na porcję , posypać posiekanym koperkiem , podawać z jajkami.

Pomysły na młode ziemniaki

Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym
Składniki:
0,5 kg młodych ziemniaków
1 brokuł
2 czerwone cebule
sól
masło
Sos śmietanowo-koperkowy:
400 ml śmietany 18%
1 jajko
1 pęczek posiekanego kopru
100 g tartego sera żółtego
1 łyżeczka pieprzu
szczypta soli
Przygotowanie:
1.Ziemniaki wyszorować , opłukać pod bieżącą wodą. Ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku. Osuszone pokroić w grube plastry.
2.Brokuła podzielić na różyczki , gotować 3 min w osolonym wrzątku , odcedzić.
3.Cebulę pokroić w pół plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem układać plastry ziemniaków , różyczki brokuła oraz pół plastry cebuli.
4.Sos śmietanowo-koperkowy: Do śmietany wbić jajko , wsypać koperek , ser oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
5.Na warzywa wylać sos , zapiekankę piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Pomysły na młode ziemniaki

KORAL 27.07.2016 12:53
Twoje ziemniaczki też fajne :)
SzczyptaChili 19.06.2016 23:02
Haha no to " Pyrciu " :D ja też uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią , takie już na nas ziemniaczane baby :) Dziękuję , bardzo mi miło :)
MałaMi89 17.06.2016 23:34
Mów do mnie "Pyrciu" :D haha ja to jestem ziemniaczana baba i jem pod każdą postacią! A tu tyle smacznych propozycji... :))) zgłodniałam :) W ogóle to bardzo podobają mi się Twoje wpisy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak