Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na słodkie rolady biszkoptowe

Biszkoptowe rolady wypełnione słodkim kremem .Wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu .

Mogą wydawać się trudne do przygotowania jednak nic bardziej mylnego.
Należy trzymać się paru prostych kroków.
Ciasto biszkoptowe rozsmarować na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec krótko aby biszkopt się nie przyrumienił.
Następnie szybko zwinąć w rulon najlepiej kładąc na ciasto spryskaną wodą bawełnianą ściereczkę , tak pozostawić do wystudzenia.
Krem do rolady należy przygotować dość zwarty aby ładnie zawinął się w cieście , rzadka masa podczas zwijania może powypływać co spowoduje mało apetyczny efekt.

 

Rolady możemy przygotować za równo na co dzień jak i podać zamiast toru na przyjęciu.
Wystarczy ładna dekoracja z kremu ,polewy czy też sezonowych owoców , bakalii.

 
Zapraszam na propozycję biszkoptowych rolad:

 

Rolada śmietanowo-karmelowa
Składniki:
Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietanowo-karmelowa:
500ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny+ 100ml. wrzątku
1 tabliczka czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami( 90 g.)
Krem śmietanowy do dekoracji:
100g.miękkiego masła 82%
5 łyżek cukru
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
dowolna cukrowa posypka , ja miałam białe gwiazdki
Przygotowanie:
1.Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
2.Masa śmietanowo-karmelowa:Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. W między czasie śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę , czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać ze śmietaną. Do masy wlać żelatynę , zmiksować chwilę całość. Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości masę śmietanowo-karmelową. Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia. Odstawić do lodówki.
3.Krem śmietanowy do dekoracji:Masło utrzeć z cukrem na puch , dodawać po łyżce śmietany oraz sok z cytryny cały czas miksując. Gotową masą udekorować wierzch oraz ścianki rolady. Do tego celu można użyć rękawa cukierniczego lub po prostu rozsmarować krem po całości. Wierch rolady posypać ozdobami cukrowymi.
4.Wstawić do lodówki na noc lub 4-5h by masy dokładnie stężały.

Pomysły na słodkie rolady biszkoptowe


Rolada śmietankowa M&M's
Składniki:
Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowa:
500 ml. śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki wrzątku
300 g. draży m&m z orzechami
Przygotowanie:
1.Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
2.Masa śmietankowa:Żelatynę rozpuścić we wrzątku , odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem , dodać zimną żelatynę , zmiksować. Draże pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa .
3.Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości 1/2 masy śmietanowej oraz posypać 1/3 draży M&M's.Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia. Resztą śmietanki posmarować roladę po wierzchu oraz posypać pozostałymi drażami. Wstawić do lodówki na noc lub 4-5godz by masa dokładnie stężała.

Pomysły na słodkie rolady biszkoptowe

Rolada kakaowa "mleczna kanapka"
Składniki:
Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa mleczna:
250 ml mleka
150 g cukru
300 g masła 82%
300 g mleka w proszku
Polewa:
1 łyżka masła 82%
5 łyżek śmietany kremówki
200 g białej czekolady
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1.Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku , łyżce oleju rzepakowego oraz kakao nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
2.Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem , odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch , wlać mleczny cukier cały czas miksując. Wsypać mleko w proszku ponownie zmiksować do połączenia się składników. Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości masę mleczną ,zrolować ponownie biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
3.Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuścić czekolady z dodatkiem kremówki i masła , odstawić do wystudzenia. Zimną czekoladą polać roladę oraz posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do zastygnięcia masy i polewy.

Pomysły na słodkie rolady biszkoptowe

SzczyptaChili 14.11.2016 16:32
To dokładnie jak ja :) Chociaż pierwszy biszkopt przepiekłam i się zaczął łamać ale druga i każda kolejna już z górki :) Dzięki :)
MałaMi89 12.11.2016 23:18
Odkąd pierwszy raz upiekłam uznałam, że rolada to najprostsze ciasto :) a kiedyś uważałam je za trudne i pracochłonne :) wszystkie propozycje super, ale ta Twoja z m&m'sami... mmm... ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak