Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepisy na wytrawne naleśniki

Naleśniki, czyli smażone cienkie placki z ciasta przygotowanego na bazie trzech głównych składników: mąki, mleka lub wody i jajek, są lubiane przez dorosłych i dzieci.

Naleśniki, czyli smażone cienkie placki z ciasta przygotowanego na bazie trzech głównych składników: mąki, mleka lub wody i jajek, są lubiane przez dorosłych i dzieci.


Placki idealnie nadają się do faszerowania: składania w trójkąt lub zawijania w rulon.
Wytrawny farsz na bazie mięsa i warzyw będzie idealnym pomysłem na niebanalny i prosty obiad, podwieczorek lub kolację.
Takie naleśniki można zapiec pod sosem beszamelowym i serem żółtym.
Farsz z białego sera i jajek świetnie sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa podczas rodzinnych weekendów.
Faszerowane naleśniki są także idealne jako lunch zabrany ze sobą do pracy czy na uczelnie.

Przedstawiam propozycje pysznie nafaszerowanych naleśników:

Naleśniki z kremowymi pieczarkami
Składniki:
(na 10 naleśników)
Naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1-2 łyżki oleju lub oliwy
szczypta soli

Farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
250 g mascarpone
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka masła
200 g tartego sera żółtego
Przygotowanie:
1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta połączyć razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię, smażyć cienkie placki.
2. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, obraną cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę, dodać pieczarki - smażyć do odparowania płynu. Dodać mascarpone, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając do powstania gęstego sosu, wsypać natkę pietruszki.
3. Każdy naleśnik posypać serem żółtym, położyć 2-3 łyżki pieczarek, zwinąć naleśnika w rulon.

Przepisy na wytrawne naleśniki

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i parówką
Składniki:
( na ok 10 sztuk cienkich naleśników)
Naleśniki:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
5 dobrej jakości parówek z dużą zawartością mięsa
250 g pieczarek
1 łyżeczka suszonej papryczki peperoncini
szczypta soli
Sos:
150 ml mleka
1 jajko
150 g sera żółtego w kawałku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Naleśniki: Składniki na naleśniki połączyć razem za pomocą trzepaczki lub miksera. Rozgrzać suchą patelnie, smażyć cienkie naleśniki.
2. Farsz: Pieczarki obrać umyć, z parówek zdjąć osłonki, jeśli jest taka konieczność. Składniki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać paperoncini oraz sól. Farsz wymieszać.
3. Sos: Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach wymieszać z jajkiem, mlekiem oraz gałką muszkatołową.
4. Na środek każdego naleśnika kłaść obfitą ilość farszu, zawinąć ciasno w "paczuszkę". Naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym zawiniętym spodem do dołu.
5. Zapiekać 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. (aż sos ładnie się zetnie)

Przepisy na wytrawne naleśniki

Naleśniki z kiełbasą i serem żółtym
Składniki:
(na ok.6 naleśników)
Naleśniki:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli i pieprzu
Farsz:
1 długie pętko kiełbasy wiejskiej
2 cebule
2 łyżki smalcu
1/2 łyżeczki przyprawy kebab
1/2 łyżeczki naturalnej, uniwersalnej przyprawy
6 plastrów sera żółtego (w zależności ile naleśników dokładnie nam wyjdzie)
ketchup pikantny lub łagodny
Przygotowanie:
1. Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem lub połączyć za pomocą trzepaczki to ubijania. Rozgrzać suchą patelnie smażyć cienkie placki po parę sekund z każdej strony.
2. Farsz: Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, przełożyć kiełbasę, a gdy się lekko przyrumieni dodać cebulę. Doprawić, smażyć na wolnym ogniu do zeszklenia się cebuli.
3. Na każdą połówkę naleśnika kłaść plaster sera żółtego oraz obfitą ilość gorącego farszu, polać ketchupem.
4. Składać naleśniki na pół a następnie w trójkąt.

Przepisy na wytrawne naleśniki

Naleśniki z białym serem na ostro
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
250 ml. jogurtu naturalnego
200 ml wody gazowanej
1 szklanka mąki
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli i pieprzu
Nadzienie:
250 g chudego sera białego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki:
soli, pieprzu, chili
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem bądź połączyć przy pomocy trzepaczki. Rozgrzać patelnie, smażyć cienkie placki z obu stron po parę sekund. Szczypiorem posiekać drobno. Ser rozgnieść widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem oraz przyprawami. Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę nadzienia, rozsmarować po całości.
2. Każdego naleśnika zwinąć. najpierw jedne ścianki do środka, a następnie w rulon.

Przepisy na wytrawne naleśniki

Naleśniki z pastą serowo-jajeczną
Składniki:
(składniki na ok. 15 sztuk)
Naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka soli i pieprzu
Pasta:
400 g półtłustego sera białego
5 jajek ugotowanych na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
2 cebulki dymki
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Składniki na naleśniki połączyć razem za pomocą trzepaczki lub miksera. Rozgrzać suchą patelnie, smażyć cienkie naleśniki.
2. Pasta: Ser biały, obrane jajka oraz śmietanę przełożyć do miski, zmiksować blenderem na gładką pastę. Szczypiorek oraz cebulki pokroić drobno, dodać do pasty, przyprawić. Całość dokładnie wymieszać.
3. Na każdy naleśnik nakładać obfitą ilość nadzienia, zawinąć najpierw jedne z boków do środka, a następnie w rulon.
4. Naleśniki podawać na zimno lub na ciepło podsmażone na suchej patelni.

Przepisy na wytrawne naleśniki

Jajecznica w naleśniku
Naleśniki:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1 saszetka cukru waniliowego (16 g)
mąka pszenna ok. 1 szklanki
Jajecznica:
5 jajek
1/2 szklanki mleka
1 laska kiełbasy śląskiej
1 cebula
sól, pieprz,curry
2 łyżki masła
Dodatkowo:
6 liści sałaty lodowej
tarty ser żółty
Przygotowanie:
1. Naleśniki: Składniki na naleśniki połączyć razem na pomocą miksera lun trzepaczki. Rozgrzać suchą patelnię usmażyć 6 cienkich placków po parę sekund z każdej strony.
2. Jajecznica: Kiełbasę oraz cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem. Jajka roztrzepać z mlekiem oraz przyprawami, wlać do kiełbasy, smażyć do ścięcia się jajek, co chwila mieszając.
3. Na każdy naleśnik kłaść liść sałaty, ok. 2 łyżki sera żółtego oraz obfitą ilość jajecznicy. Naleśnika zwijać w roladkę, najpierw dwa boki do środka, a następnie w rulon.
4. Podawać same lub z ulubionym sosem.

Przepisy na wytrawne naleśniki

SzczyptaChili 08.11.2016 15:38
Aniu , Patrycja dziękuję :) My także uwielbiamy wersję wytrawną a te z kremowymi pieczarkami wyszły obłędne i delikatne w smaku :) Anetka to u mnie na obiad na słodko by nie przeszły , chociaż dla córci pewnie i tak ale ja z mężem to już słone wolimy w południe :) Ja odwrotnie znów , częściej smażę na śniadanie niż na kolację. Dla maluchów faktycznie w formie placuszków wygodniejsze do jedzenia :) Jagienka z pieczarkami i parówką uwielbia moja córcia chociaż i my też , są bardzo syte :)Polecam serdecznie
Jagienkajagienka 07.11.2016 10:03
Naleśniki z pieczarkami i parówką, musze taki zrobić.
Patrycja33 06.11.2016 23:51
Super propozycje na naleśniki. Największą ochotę mam na naleśniki z kremowymi pieczarkami:-)
MałaMi89 06.11.2016 23:19
A ja czasem i na obiad podaję na słodko ;) ale tak najczęściej to smażę na kolację ;) choć i na śniadanie stosunkowo często (tylko ostatnio Córcia woli w formie placuszków, bo są dla niej wygodniejsze).
anka1988 06.11.2016 22:14
Nadzienia wyśmienite. Uwielbiam naleśniki w wersji wytrawnej :)
SzczyptaChili 05.11.2016 20:46
Elu zgadzam się , mam od lat takie robiła :) Anetka ja tam mogę smażyć naleśniki tylko właśnie problem jest ze znikającymi na bieżąco gorącymi , zdjętymi prosto z patelni , takie są najpyszniejsze same jeszcze jak wyjdą z chrupiącymi brzegami :) U nas jeśli na śniadanie to na słodko z dżemem na obiad obowiązkowo wersje wytrawne :)
MałaMi89 04.11.2016 23:46
Świetne naleśnikowe propozycje! U nas też są często, ale częściej jednak na słodko ;) a w samych naleśnikach najbardziej przeszkadza mi ich smażenie, bo są zaraz podjadane jeszcze gorące i muszę robić duuużą porcję ciasta, żeby mi jeszcze starczyło do farszu czy choćby dżemu ;)
bietka 04.11.2016 09:57
Smaczne naleśniki zwłaszcza z kiełbasą i serem żółtym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak