Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sałatki warzywne na zimę

Czas pomyśleć nad przetworami warzywnymi które zawszę będziemy mieć pod ręką gdy świeżych warzyw na straganach już nie będzie..

Stragany oraz warzywniaki uginają się od świeżych , pachnących warzyw.We własnych ogródkach także wschodzą pierwsze plony.
Czas zaplanować przygotowanie warzywnych przetworów między innymi sałatek które będziemy mieć zawsze pod ręką jako dodatek do obiadu lub po prostu kanapki.

 

 

 

 

Idealnymi warzywami do przygotowania sałatek zamkniętych w słoiku będą np. :
-pomidory
-ogórki
-papryka
-cukinia
-cebula
-fasolka szparagowa
-marchew
-kapusta
-buraczki
Pasować będą także pieczarki lub leśne grzyby


Ważnym elementem sałatek jest zalewa przygotowana przeważnie na bazie wody , soli , cukru i octu.
Walorów smakowych dodaje także koncentrat pomidorowy a ostrości chili w proszku.

Na łąkach rośnie piękny młody szczaw który także możemy zamknąć w słoiki a w chłodne dni przygotować pyszną i rozgrzewającą zupę szczawiową.
Szczaw najlepiej zbierać jest na łąkach wiejskich przy wodach i jeziorach z dala od ulic i miejskiego szumu.

Przykładowe propozycję warzywnych sałatek:

Leczo na zimę
Składniki:
(Proporcję na siedem 1l. słoików)
10 średnich pomidorów
10 średnich ogórków gruntowych
4 różnokolorowe papryki
3 cukinie
3 cebule
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
Przygotowanie:
1.Warzywa dokładnie umyć. Ogórki obrać ze skórki , z papryk usunąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić w niedużą kostkę , włożyć do dużego garnka/garnków.
2.Całość zalać wodą tak by tylko zakrywała warzywa. Gotować do miękkość , po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy , dokładnie wymieszać , gotować jeszcze chwilkę.
3.Do wyparzonych słoików przelać leczo , dokładnie/szczelnie zakręcić. Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do całkowitego ostygnięcia.

Sałatki warzywne na zimę
Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką na zimę
Składniki:
( Proporcję na 8-10 słoików ok.330ml.)
3kg. ogórków gruntowych
1 duża cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule
3 marchewki
1 główka czosnku
1 łyżka soli
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
200 ml. koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka chili
Przygotowanie:
1.Warzywa umyć , osuszyć. Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 h. do puszczenia soku.
2.W między czasie cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry, z papryk wydrążyć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.
3.W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.
4.Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa. Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika) Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
5.Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.

Sałatki warzywne na zimę

Ogórki z cukinią na zimę
Składniki:
( Proporcję na 8 słoików ok.330ml.)
3kg. ogórków szklarniowych
2 duże cukinie
2 cebule
4 marchewki
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
200ml przecieru pomidorowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka chili
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
1.Warzywa umyć , osuszyć. Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 h. do puszczenia soku.
2.W między czasie cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry. Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.
3.W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.
4.Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa. Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika) Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
5.Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.

Sałatki warzywne na zimę

Fasolka szparagowa z cebulą i czosnkiem na zimę
Składniki:
( Na 6 słoików 0,3l.)
1kg fasolki szparagowej
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
200g.koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka chili
Przygotowanie:
1.Fasolę umyć , odciąć końce pokroić w małe kawałki ( 5-6 części) Gotować do miękkości , odcedzić.
2.Cebulę posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę , połączyć z fasolką.
3.Gotową sałatkę nakładać ścisło do wyparzonych słoików.
4.Zalewa:Wszystkie składniki wymieszać razem , zagotować. Zalewą napełniać słoiki z sałatką. Zakręcić szczelnie , pasteryzować ok.10 min. Odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
5.Sałatka nadaje się do spożycia po tyg.

Sałatki warzywne na zimę

Fasolka szparagowa z marchewką
Składniki:
( składniki na 6 słoików 0,5l.)
3 kg. fasolki szparagowej
1kg. marchewki
Zalewa:
4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
4 łyżki soli
Przygotowanie:
1.Marchew obrać , umyć , ugotować na pół miękko , odstawić do ostudzenia, pokroić w średniej wielkości kostkę .
2.umyć odciąć końce ,pokroić na 3-4 części, ugotować także na pół miękko, odcedzić , odstawić do ostudzenia.
3.Warzywa wymieszać dokładnie razem.
4.Sałatkę nakładać do dokładnie umytych/wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować , zalewać warzywa , zakręcić. Pasteryzować 10-15 min.
5.Słoiki odstawić do góry dnem o ostudzenia w ciemne.

Sałatki warzywne na zimę

Sałatka z opieniek na zimę
Składniki:
(Na 8 słoików 330ml.)
1kg. kapeluszy opieniek
3 cebule
2 marchewki
sól
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
200g.koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
Przygotowanie:
1.Kapelusze opieniek dokładnie umyć zalać wodą oraz zasypać solą,odstawić na 2-3h.(dzięki temu ominięte nieczystości z lasu wypłyną na wierzch)
2.Po tym czasie grzyby przełożyć do garnka,gotować 20min. Odcedzić,pokroić w kawałki,malutkie opieńki można zostawić w całości. Marchew obrać,umyć zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3.Warzywa oraz grzyby wymieszać razem.
4.W dużym garnku zagotować składniki zalewy,przełożyć sałatkę,zostawić na gazie do ponownego zagotowania.
5.Gorącą sałatką napełniać umyte/wy pasteryzowane słoiki,zakręcać szczelnie. Odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Sałatki warzywne na zimę

Szczaw do słoików
Składniki:
4 pęczki szczawiu
3 l. wody
5 łyżek soli
olej roślinny
Przygotowanie:
1.Ze szczawiu poodcinać ogonki lub zerwać prosto z łąki bez nich. Liście dokładnie umyć , rozłożyć na bawełnianej ściereczce wy wyschły.
2.Szczaw posiekać drobno.
3.W ganku zagotować wodę z solą. Wrzucić szczaw , gotować do momentu zwiędnięcia liści , odcedzić.
4.Przełożyć do wyparzonych słoika/słoików zalać olejem 0,5 cm nad powierzchnią szczawiu. szczelnie zakręcić , odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Przechowywać w spiżarni , piwnicy lub lodówce.

 Sałatki warzywne na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak