Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sałatki ze świeżych warzyw

Sałatki ze świeżych warzyw stanowią częsty posiłek polaków.

   Jadamy je o każdej porze dnia i roku są lekkie i zdrowe.
Mogą stanowić za równo śniadanie obiad jak i kolację.
   Z warzyw możemy przygotować przeróżne wariacje , komponując cieszącą oko gamę kolorystyczną i smakową.
Podawać do nich lekkie sosy na bazie jogurtu naturalnego , świeżych lub suszonych ziół czy też przygotować gęste dipy warzywne , serowe do maczania chrupiącej papryki czy też marchewki.
Jednak należy pamiętać by nie łączyć niektórych składników ze sobą np. pomidora ze świeżym ogórkiem.
Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach.
   Sałatki śniadaniowe możemy przygotować na bazie rukoli czy roszpunki z dodatkiem jajka w koszulce i chrupiącej grzanki. Takie śniadanie to zastrzyk energii na resztę dnia.
   Sałatki obiadowe dają nam ogromne pole do popisu. Zaczynając od dodatku grillowanych warzyw , mięs , ryb czy serów.
W lato idealnym rześkim dodatkiem będą świeże owoce.
Truskawki , maliny czy poziomki.
Pomarańcze zaś świetnie komponują się z delikatnym mięsem drobiowym.
Sałaty możemy dobierać na przeróżne sposoby lub użyć gotowej już pakowanej mieszanki i puścić wodze fantazji.
   Na kolację propozycja sałatki to świeże warzywa z kabanosem i wiórkami ostrego sera , a w lekkiej wersji warzywa z wędzonym na zimno łososiem , gotowanym jajkiem oraz sosem jogurtowym.

Przykładowe pomysły na sałatki ze świeżych warzyw:


Sałatka szpinakowa z wędzonym łososiem

Składniki:
2 garście szpinaku młodego
1 mała sałata rzymska
250g. pomidorków koktajlowych
200 g sera sałatowego z ziołami
200 g wędzonego łososia
1 łyżka oleju rzepakowego z chili

Przygotowanie:
Szpinak oraz sałatkę umyć , osuszyć. Sałatę porwać na małe kawałki , wymieszać ze szpinakiem i olejem rzepakowym. Rozdzielić na porcję. Pomidorki koktajlowe pokroić w czwórki , ser sałatkowy w kostkę , łososia porwać na małe kawałki. Na każdą porcję sałatki kłaść część sera , pomidorków oraz łososia.

Sałatki ze świeżych warzyw

 

Sałatka z kaczką i sosem chrzanowym z pieprzem.

Składniki:
(Na dwie porcję)
100g mixu sałat z rukolą
20 pomidorków daktylowych
1 czerwona cebula
1 pierś z kaczki
Marynata:
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Sos chrzanowy:
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki chrzanu śmietankowego
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć , podzielić na dwie pojedyncze piersi.
Skórę kaczki naciąć na krzyż.
Ząbki czosnku obrać , posiekać drobno.
Mięso przełożyć do miski , zalać oliwą z oliwek.
Posypać czosnkiem oraz oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem.
Odstawić na 3-4 godz do lodówki.
Suchą patelnie rozgrzać , położyć zamarynowane piersi skórą do dołu.
Smażyć 4 min.
Przekręcić pierś na drugą stronę smażyć kolejne 4 min.
zdjąć z patelni , zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 150st.
Upieczone piersi pokroić w cienkie plastry.( powinna być lekko różowa i soczysta)
Warzywa umyć , osuszyć.
Cebulę pokroić w piórka.
Składniki na sos połączyć razem.
Na talerzach rozłożyć porcję sałaty , po 10 pomidorków koktajlowych oraz 1/2 piórek cebuli.
Środek polać sosem chrzanowym z pieprzem.
Na sosie ułożyć plastry kaczki.

 Sałatki ze świeżych warzyw

Sałatka z pomidorów na zdrowie

Składniki:
4 pomidory
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
sól , pieprz ( można pominąć)

Przygotowanie:
Pomidory umyć ( jeśli są nie sezonowe można sparzyć i obrać ze skórki) pokroić w małą kostkę.
Cebulę obrać pokroić drobno.
Ząbki czosnku obrać , posiekać.
Warzywa połączyć razem z natką pietruszki, wlać olej lniany , oraz ocet jabłkowy.
Sałatkę doprawić wg. smaku solą i pieprzem , dokładnie wymieszać.
Odstawić na 10-15 min.
Przed podaniem ponownie wymieszać.

Sałatki ze świeżych warzyw

 

Sałatka z kawowym filetem

Składniki:
Na 2 porcję sałatki
1 podwójny filet z kurczaka
100g. miksu sałat z rukolą
1 cebula czerwona
10 pomidorków koktajlowych
10 kulek mini mozzarelli
1/2 pęczka natki pietruszki
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Marynata:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
100 ml wrzątku
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka posypki drobiowej ( mieszanka suszonych warzyw i ziół)
olej do smażenia

Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Pokroić w paski.
Składniki marynaty połączyć razem , zalać kurczaka , wymieszać.
Odstawić mięso pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać olej.
Zamarynowane filety usmażyć na rumiano co jakiś czas mieszając.
Cebulę pokroić w piórka.
Sałatę przełożyć do miski , dodać cebulę , natkę pietruszki oraz oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem , wymieszać.
Sałatkę rozdzielić na porcję , ułożyć po 5 pomidorków koktajlowych oraz po tyle samo kulek mozzarelli.
Na wierzch rozłożyć usmażonego kurczaka.

 Sałatki ze świeżych warzyw

Sałatka z boczkiem i grzankami

Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1 biała papryka
2 pomidory
2 ogórki małosolne lub kiszone
2 łyżki posiekanego kopru
6 plastrów boczku parzonego z zielonym pieprzem
2 kromki pszennego chleba
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć osuszyć.
Sałatę porwać , pomidory pokroić w ćwiartki , paprykę i ogórki w plastry.
Warzywa z koprem wymieszać razem. , oprószyć je świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Boczek pokroić w cienkie paski , rozgrzać sucha patelnię , smażyć boczek na rumiano.
Ułożyć na sałatce.
Z kromek chleba odkroić skórkę , pokroić w kostkę.
Usmażyć chrupiące grzanki na wytopionym tłuszczu z boczku.
Posypać grzankami sałatkę.

 Sałatki ze świeżych warzyw

Sałatka ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym łososiem

Składniki:
1 kg. młodych ziemniaków
1 pęczek młodych ,małych liści szczawiu
200g. wędzonego łososia
1 czerwona cebula
mieszanka ziół do sałatek
Sos:
1 łyżeczka koncentratu chili
5 łyżek pikantnego ketchupu z czosnkiem i bazylią
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
Dodatkowo rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować , ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzić , osuszyć.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki.
Składnie na sos połączyć dokładnie razem.
Ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia , dokładnie potrząsnąć by sos pokrył każdą ćwiartkę warzywa , zacisnąć woreczek. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Szczaw dokładnie umyć , osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. łososia porwać na małe kawałki.
Do miseczek nakładać porcję ziemniaków , liści szczawiu , piórka cebuli oraz łososia.
Całość oprószyć mieszanką ziół.

Sałatki ze świeżych warzyw
Sałatka z grillowaną piersią i camembertem

Składniki :
100g. mixu sałat z rukolą
2 ogórki gruntowe
4 rzodkiewki
2 małe naturalne serki camembert każdy po 125g.
1 pojedyncza pierś z kurczaka
Marynata do mięsa:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
Sos :
1 łyżeczka pasty chili
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki sos sojowego ciemnego

Przygotowanie:
Składniki na marynatę połączyć razem , natrzeć nią mięso , odstawić do lodówki na 2-3h.
Warzywa umyć , osuszyć , pokroić w plasterki , wymieszać z sałatą.
Rozgrzać grilla/patelnię grillową , ułożyć na niej pierś oraz serki camembert.
Grillować na rumiano z obu stron .
Pierś z kurczaka pokroić w plastry.
Składniki na sos połączyć razem.
Na talerze rozłożyć sałatę , polać sosem.
Na sałatce ułożyć plastry piersi oraz serek camembert.

 Sałatki ze świeżych warzyw

Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową , szparagami i gruszką

Składniki:
100g.mixu sałat z botwinką
50g. rukoli
1 twarda gruszka
6 zielonych szparagów
1 polędwiczka wieprzowa ( ok 450g.)
sos solowy ciemny
Marynata do mięsa:
4 łyżki sosu chili
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączymy razem , nacieramy mięso , odstawiamy na noc do lodówki.
Sałatę myjemy , osuszamy.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce , blanszujemy 2 min. Odcedzamy , osuszamy.
Gruszkę obieramy za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy w cienkie plasterki.
Grill rozgrzewamy , układamy mięso , szparagi oraz plastry gruszki.
Grillujemy ok. 10 min. w połowie czasu przekręcamy składniki.
Na talerzach rozkładamy sałatę z rukolą , polewamy sosem sojowym.
Polędwiczkę kroimy w plastry układamy na sałacie wraz ze szparagami i plasterkami gruszki.

Sałatki ze świeżych warzyw

Sałatka z jarmużu z rukolą , pieczoną piersią kurczaka i jajkiem podana z sosem jogurtowo-pieprzowym

Składniki:
200g. świeżego jarmużu
100g. świeżej rukoli
1 ogórek gruntowy
3 jajka ugotowane na twardo
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata do mięsa:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Sos jogurtowo-pieprzowy:
200ml. jogurtu naturalnego
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli

Przygotowanie:
Pierś kurczaka myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek.
Składniki na marynatę łączymy , nacieramy mięso , odstawiamy na 3-4 h. do lodówki.
Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym , pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki , myjemy wraz z rukolą , osuszamy.Rozkładamy na talerze.
Składniki na sos łączymy razem , polewamy sałatki.
Jajka obieramy, kroimy w czwórki.
Ogórka obieramy , kroimy w plastry.
Upieczoną pierś kroimy w plastry.
Na sałatce układamy , plastry kurczaka , plasterki ogórka oraz ćwiartki jajka.

Sałatki ze świeżych warzyw


Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami

Składniki:
Na 4 porcję:
4 duże górne liście sałaty lodowej
4 liście sałaty masłowej
4 garście rukoli
4 duże truskawki
sos sojowy ciemny
200g. długo dojrzewającego sera cheddar w kawałku
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno
szczypta soli

Przygotowanie:
Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić pod przykryciem na 3-4 h. do lodówki.
Po tym czasie pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Upieczoną pierś pokroić w cienkie plastry.
Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki także pokroić w cienkie plasterki.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W każdy liść sałaty lodowej włożyć garść rukoli oraz porwany liść sałaty masłowej.
Na wierzch ułożyć plastry kurczaka oraz truskawki.
Sałatkę polać sosem sojowym oraz posypać tartym serem cheddar.

Sałatki ze świeżych warzyw
Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową i ciecierzycą

Składniki:
( Na dwie porcję)
1 średnia polędwiczka wieprzowa ok. 400g.
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 duże górne liście sałaty lodowej na miseczki
2 garście rukoli
6 pomidorków koktajlowych
100g. ugotowanej ciecierzycy
listki świeżej bazylii
sos sojowy ciemny

Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć , oczyścić z błonek.
Pokroić w cienkie 0,5 cm plasterki.
Oliwę wymieszać z solą i pieprzem , natrzeć mięso.
Rozgrzać patelnie grillową lub grilla elektrycznego/węglowego , smażyć plasterki polędwiczki po 1-2min. z każdej strony.
W miseczki z liści sałaty wkładać po garści rukoli , posypać ciecierzycą oraz ułożyć plastry polędwiczki.
Do każdej sałatki dodać po 3 umyte pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii.
Sałatki polać sosem sojowym.

Sałatki ze świeżych warzyw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak