Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik pieczony - ciasto na co dzień i od święta

Pieczony twaróg z dodatkami - jedno z najpopularniejszych , lubianych ciast.

Sernik jest jednym z ciast przygotowywanym obowiązkowo na święta , niedzielne desery oraz bez okazji , jako ciasto do kawy.
Pieczonych serników jest wiele wersji , możemy upiec ciężki , mało słodki sernik z dodatkami typu ziemniaki lub delikatny , słodki z wiórkami kokosowymi , dodatkiem naparu z kawy lub kroplami ulubionej nalewki.
Masa serowa idealnie komponuje się smakowo z owocami. W okresie zimowym najlepszym rozwiązaniem będą owoce mrożone które należy upiec wraz z masą serową a nadadzą ciastu niepowtarzalnego smaku.
Do sernika możemy wykorzystać także owoce egzotyczne a masę serową wzbogacić o ulubiony budyń oraz bakalie.
Ciasto możemy przygotować na spodzie lub bez.
Najczęściej sernik pieczony jest na cieście kruchym jasnym lub ciemnym z dodatkiem kakao , jednak warto skusić się na pokruszone smakowe ciasteczka , płatki śniadaniowe czy zwykłe herbatniki a nadadzą znanemu już nam ciastu nowego smaku.
Masę serową możemy także upiec w pieczonym już biszkopcie , brzmi nieprawdopodobnie jednak jest jak najbardziej możliwe.
Co dziwniejsze do sera warto dodać oryginalny składnik typu majonez który wydobędzie z twarogu głębie smaku a sama masa stanie się bardziej delikatniejsza.

Zapraszam na sernikowe inspiracje :


Sernik z toffi
Składniki:
Kwadratowa blaszka 25X25cm
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
100g. miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
Masa serowa z toffi:
750g.półtłustego sera białego
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 saszetka cukru waniliowego (16g.)
400g.masy toffi (1 puszka)
2 jajka
Wierzch:
3 białka
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
starte kruche ciasto
Przygotowanie:
1.Ciasto kruche:Wszystkie składniki przełożyć do miski wyrobić dłońmi ciasto. Odłożyć 1/3 zawinąć w folię spożywczą ,zamrozić. Pozostałym ciastem wyłożyć blaszkę z papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem.
2.Masa serowa z toffi: Ser przemielić w maszynce ,dodać jajka ,budyń oraz cukier waniliowy. Wszystko razem zmiksować. Na ciasto kruche wyłożyć toffi ,rozsmarować a następnie ser biały-czynność powtórzyć.
3.Wierzch:Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie chwilę miksować. Masę wyłożyć do blaszki,wygładzić.
4.Zamrożone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,posypać wierz ciasta. Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st. (W razie przypalania się wierzch ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia)

 Sernik pieczony - ciasto na co dzień i od święta


Sernik ziemniaczany z orzechami
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm.
Ciasto kruche:
250g. mąki pszennej
100g. masła 82%
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
Masa serowo-ziemniaczana:
1 kg. twarogu półtłustego
2 średniej wielości ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 budyń śmietankowy bez cukru
3/4 szklanki cukru pudru
3 jaja
1 szklanka orzechów włoskich
Dodatkowo:
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1.Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
2.Wbić jajko oraz dodać śmietanę , cukier puder i orzechy. Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
3.Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
4.Masa serowo-ziemniaczana: Orzechy posiekać drobno lub rozdrobnić za pomocą miksera z funkcją siekania.
5.Zimne ziemniaki obrać z mundurków. Zmielić je dwu krotnie wraz z serem w maszynce do mielenia mięsa. Do masy wbić jajka , dodać budyń oraz cukier puder , całość dokładnie wymieszać do powstania jednolitej konsystencji. Wrzucić posiekane orzechy włoskie ponownie wymieszać.
6.Dodatkowe orzechy połamać na mniejsze kawałki wymieszać je z łyżką cukru pudru. Ciasto odwinąć z foli , stolnicę oprószyć mąką pszenną , rozwałkować cienki placek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć kruche ciasto , po nakłuwać je widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. na 10 min.
7.Na podpieczony spód wylać masę serową. Ciasto posypać po wierzchu orzechami w cukrze pudrze . Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.( gdyby wierzch zaczął się za bardzo przypiekać ciasto należy przykryć papierem do pieczenia) Sernik odstawić do wystudzenia , najlepiej na całą noc.

Sernik pieczony - ciasto na co dzień i od święta

Sernik kokosowy z czekoladowymi kuleczkami
Składniki:
800g twarogu półtłustego
7 jajek
5 łyżek wiórek kokosowych ( ok 50 g)
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
5 kropelek aromatu śmietankowego
1 łyżka przyprawy do sernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka czekoladowych kuleczek śniadaniowych
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
1.Twaróg przełożyć do miski , wbić jajka , zmiksować blenderem uzyskując puszystą , gładką konsystencję.
2.Dodać wiórki kokosowe , cukier , przyprawę do sernika ,budyń , aromat oraz proszek to pieczenia , wymieszać masę łyżką.
3.Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wsypać czekoladowe kuleczki , na nie wyłożyć masę sernikową. Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( gdyby wierzch sernika zaczął się przypalać należy przykryć go papierem do pieczenia) Sernik odstawić do wystudzenia , najlepiej na noc. Zimny oprószyć cukrem pudrem.

Sernik pieczony - ciasto na co dzień i od święta

Sernik na ciasteczkowym spodzie z jagodami
Składniki:
Tortownica 22,5 cm.
Spód czekoladowy:
400 g. herbatników czekoladowych
2 łyżki kakao
1 łyżka płynnego miodu
150g. masła 82%
Masa serowa:
750g. chudego twarogu
250 ml śmietany 18%
4 jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g.)
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo
1 szklanka oczyszczonych jagód świeżych lub mrożonych
masło+ bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Przygotowanie:
1.Spód czekoladowy:Herbatnik połamać na małe kawałki( nie kruszyć). W garnku rozpuścić masło z kakao i miodem , dodać herbatniki. wymieszać do połączenia się składników. Spód tortownicy wysmarować masłem , oprószyć bułka tartą. Wylać masę czekoladową , odstawić do lodówki by zastygła.
2.Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie dodać jajka , śmietanę , budyń oraz cukier. Masę serową zmiksować , wylać na zastygnięty , zimny spód ciasteczkowy. Wierzch posypać obficie jagodami.
3.Sernik piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st. W przypadku przypalania się wierzchu ciasta przykryć go folią aluminiową. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika , odstawić do wystudzenia. Odstawić do lodówki na parę h. lub całą noc by dokładnie stężał.

Sernik pieczony - ciasto na co dzień i od święta

Sernik z owocem kaktusa
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm.
Ciasto kruche:
250g. mąki pełnoziarnistej pszennej
100g. masła 82%
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
Masa serowa:
500g. sera białego półtłustego
250g. sera ricotta
1 budyń śmietankowy bez cukru
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
Dodatkowo:
2 owoce kaktusa
mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
1.Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pełnoziarnistą pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek. Wbić jajko oraz dodać śmietanę , cukier i kakao.
2.Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło). Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
3.Masa serowa:Ser biały i ricottę przełożyć do wysokiej miski. Wsypać budyń i cukier puder , wbić jajka. Składniki zmiksować blenderem do powstania gładkiej masy.
4.Owoce kaktusa umyć , obrać cienko ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki , oprószyć je mąką ziemniaczaną. ( zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno ciasta)
5.Ciasto odwinąć z foli , stolnicę oprószyć mąką pełnoziarnistą pszenną , rozwałkować cienki placek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć kruche ciasto , po nakłuwać je widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. na 10 min.
6.Na podpieczony spód wylać masę serową. na wierzchu ułożyć plastry kaktusa. Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.( gdyby wierzch zaczął się za bardzo przypiekać ciasto należy przykryć papierem do pieczenia) Sernik odstawić do wystudzenia , najlepiej na całą noc.

Sernik pieczony - ciasto na co dzień i od święta


Sernik majonezowy w biszkopcie
Składniki:
Składniki na tradycyjną( silikonową) keksówkę
Biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
Masa serowa:
250g. chudego twarogu
4 czubate łyżki dobrej jakości majonezu
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40g.)
1/2 tabliczki schłodzonej mlecznej czekolady
Polewa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
Poncz:
4 łyżki soku z cytryny
5 kropel aromatu śmietankowego
Przygotowanie:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier miksujemy aż się rozpuści ( białka staną się szkliste) Kolejno dodajemy po łyżce oleju oraz żółtka. Wyłączamy mikser , wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników. Masę wylewamy do keksówki , pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st , sprawdzając biszkopt suchym patyczkiem. Upieczony wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy do wystudzenia.
2.Masa serowa:Ser, majonez ,jajko , cukier puder oraz budyń przekładamy do miski. Miksujemy całość blenderem na gładką masę. Czekoladę kroimy w małą kostkę. Dodajemy ją do masy serowej , delikatnie mieszamy łyżką.
3.Poncz: składniki dokładnie mieszamy razem
4.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 podłużne blaty. Dolny oraz środkowy nasączamy od wierzchu ponczem. Przekładamy z powrotem dół do keksówki , nakładamy masę serową , czynność powtarzamy ze środkowym biszkoptem. Ostatni biszkopt nakładamy na wierzch ,ciasto przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.
5.Upieczony sernik odstawiamy na 4-5 h. lub na noc my masa dokładnie zastygła.
6.Polewa:Czekoladę waz z mlekiem rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Polewamy nią gotowe ciasto. Odstawiamy ponownie do lodówki dokładnie zastygła.

 Sernik pieczony - ciasto na co dzień i od święta

 

 

SzczyptaChili 25.11.2016 08:59
Elu własny ser jest najpyszniejszy , taki soczysty . Ja też czasem dostaję zw wsi od gospodarza i ser i swojskie masło , bez porównania z tymi marketowymi -pycha :)
bietka 23.11.2016 11:06
serniki to moja miłość, bardzo często je piekę, tym bardziej że serek mam swojski od swojej krówki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak