Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sezon ogórkowy - nie tradycjne przetwory ogórkowe

Czas pomyśleć nad domowymi przetworami .

Sezon ogórkowy mamy już w pełni.
Na rynku i w warzywniakach pełno jest malutkich , młodych ogórków które świetnie nadają się do przygotowania małosolnych lub zamknięcia w słoik.
Takie maleńkie ogórki zawsze smakują najlepiej.
Zamknięte w słoiku pozostają sprężyste i chrupiące jednak tych większych sztuk także nie należy się bać i wykorzystać w pełni sezon ogórkowy aby cieszyć się zimą własnymi przetworami.
Duże ogórki idealnie nadają się do ukiszenia lub przygotowania przecieru ogórkowego na zupę ogórkową.


Ważnym elementem przetworów ogórkowych jest zalewa z którą warto jest pokombinować.
Przygotować na próbę np. 5 słoiczków już na samym początku sezonu , jeśli okażą się strzałem w dziesiątkę przygotować kolejną partię na zimę.


Ogórki konserwowe i kiszone są najpopularniejsze wśród przetworów ogórkowych , zawsze świetnie pasują do dań głównych , domowych fast-foodów , sałatek oraz kanapek a także jako przekąska


Ogórki są bardzo uniwersalnym warzywem do wekowania .
Można przygotować je na słodko , słono lub ostro.Pokroić je w plastry , ćwiartki lub plasterki.

Przykładowe propozycje przetworów ogórkowych:

Ogórki w miodzie
Składniki:
(Na ok.10 słoików 330ml.)
4kg malutkich ogórków gruntowych
Do każdego słoika:
ząbek czosnku
kwiat kopru
kawałek korzenia chrzanu
parę ziarenek gorczycy
Zalewa:
2l. wody
2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
3 łyżki soli
6 łyżek dobrej jakości miodu
Przygotowanie:
1.Słoiki dokładnie umyć/wyparzyć do każdego włożyć wyżej wymienione oczyszczone składniki.
2.Ogórki obrać ,umyć,układać ścisło w słoikach.
3.Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki,zakręcić szczelnie. Pasteryzować 10 min.
4.Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.

Sezon ogórkowy - nie tradycjne przetwory ogórkowe

Ogórki chili
Składniki:
( Składniki na 10 słoików 0,3l.)
3,5 kg.małych ogórków gruntowych
1,5 główki czosnku
3 łyżeczki chili
3 łyżki soli
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu
5 łyżek oleju
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
1.Ogórki dokładnie umyć , pokroić w cienkie plasterki ,zasypać solą. Odstawić na 4-6h.
2.Czosnek obrać , posiekać drobno. Z ogórków odlać powstałą wodę , zasypać je chili oraz posiekanym czosnkiem , dokładnie wymieszać. Odstawić na kolejne 12 h. ( czas można skrócić , jednak polecam zostawić na noc by się dobrze przegryzły)
3.Po tym czasie ogórki nakładać do umytych/wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki. Zakręcić szczelnie , pasteryzować 10-15 min. Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Sezon ogórkowy - nie tradycjne przetwory ogórkowe

Dzielone ogórki chili
Składniki:
Na 4 słoiki 0,5l.
2,5 kg. ogórków szklarniowych ( małych i ew. średnich)
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
4 łyżki chili
4-5 ziarenek pieprzy na słoik
1 ząbek czosnku na słoik
Zalewa:
1 szklanka wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
1.Ogórki umyć , ponacinać na krzyż nie do końca. Przełożyć do miski , zasypać solą , pieprzem , chili i cukrem-wymieszać , odstawić na 12 h pod przykryciem.
2.Do wyparzonych czystych słoików włożyć obrany ząbek czosnku,ziarenka pieprzu oraz ogórki.
3.Składniki zalewy zagotować , napełnić nią słoiki. Zakręcić szczelnie , pasteryzować 15 min.
4.Za pasteryzowane ogórki odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Ogórki nabierają "mocy" już po tygodniu odstania.

Sezon ogórkowy - nie tradycjne przetwory ogórkowe

Ogórki curry z musztardą
Składniki:
(Na 4 słoiki 0,5l.)
3 kg ogórków gruntowych
3-4 ząbki czosnku
Po 3-4 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
1 łyżka soli
1 opakowanie curry
Zalewa:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
4 łyżki musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
1.Ogórki pokroić w paski ( ok. 1 cm) zasypać solą , wymieszać , odstawić na 2-3h. Po tym czasie odlać wytworzoną wodę z ogórków , zasypać je curry , odstawić na kolejne 6h a najlepiej na noc.
2.Gotowe ogórki powkładać pionowo do umytych/wyparzonych słoików. Czosnek obrać pokroić w plasterki , dodać po parę plasterków do każdego słoika wraz z zielem angielskim.
3.Składniki na zalewę zagotować razem , gorącą zalać ogórki, dokładnie zakręcić.
4.Pasteryzować 10-15 min. Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do ostudzenia.

Sezon ogórkowy - nie tradycjne przetwory ogórkowe

Ogórki barbecue
Składniki:
Na 4 słoiki 500ml
2,5kg. małych i średnich ogórków szklarniowych
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
1 szklanka sosu barbecue
1 łyżeczka soli i pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
po 4 ziarenka do każdego słoika kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
1.Słoiki dokładnie wyparzyć. Ogórki obrać ze skórki, większe przeciąć na pół , małe zostawić w całości. Do każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu oraz ścisło ogórki.
2.Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki , zakręcić szczelnie słoiki. Gorące słoiki pasteryzować 15-20 min. ( wysokość wody do 3/4 słoika) Ogórki nadają się do spożycia już po 3-4 dniach , jednak jeśli chcemy intensywniejszy smak radzę otworzyć pierwszy słoik po tyg. lub dwóch.

Sezon ogórkowy - nie tradycjne przetwory ogórkowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak