Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Spaghetti po polsku -idealny posiłek w środku tygodnia

Makaron spaghetti i apetyczne , ulubione dodatki przygotowane w parę chwil tworzą wspaniały obiad dla całej rodziny.

Często wracając do domu po pracy mamy ochotę na treściwy ale szybki i ciepły posiłek. Idealnym rozwiązaniem będzie spaghetti którym nakarmimy nie tylko siebie ale i resztę rodziny.


Do ugotowanego makaronu spaghetti możemy dodać ulubiony sos , mięso , ryby , grzyby czy też warzywa i zioła.
Najpopularniejszy jest sos pomidorowy oraz paprykowy.
Takie sosy mamy głównie przygotowane w domowych piwniczkach z własnych letnich zbiorów.


Częstym dodatkiem używanym w kuchni polskiej do makaronu jest ser.
Żółty , mozzarella , pleśniowy czy też ricotta.
Serem możemy posypać gotowe spaghetti lub przygotować z niego wspaniały , aromatyczny sos który podamy z makaronem.
Spaghetti z krewetkami i limonką polane oliwą z oliwek będzie stanowiło prosty i szybki a wykwintny obiad lub kolację we dwoje zaś makaron z małymi pulpecikami zaspokoi nawet największy głód.

 

Zapraszam na propozycję przygotowania makaronu spaghetti:

 

Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem
Składniki:
300g. makaronu spaghetti
wiórki masła 82%
Pulpeciki:
250g. mielonej szynki wieprzowej
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
Sos:
400g. krojonych pomidorów
1 i 1/2 główki czosnku ( ok. 15 ząbków)
1/2 papryczki chili
suszona bazylia
suszone oregano
natka pietruszki do podania z makaronem
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli , odcedzamy , pozostawiamy na sicie.
2. Pulpeciki:Mięso mielone łączymy z jajkiem , bułką tartą , musztardą , ziołami oraz solą i pieprzem wyrabiając jednolitą masę. Z mięsa formujemy małe pulpeciki , układamy je w naczyniu żaroodpornym z wiórkami masła.
3. Sos: Ząbki czosnku obieramy ,papryczkę chili siekamy drobno , układamy między pulpetami , zalewamy krojonymi pomidorami. Całość oprószamy obficie suszoną bazylią oraz oregano. Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
4.Ugotowany makaron przekładamy do garnka , dodajemy sos z pulpecikami delikatnie mieszamy.

Spaghetti po polsku -idealny posiłek w środku tygodnia

Spaghetti z krewetkami i jalapeno
Składniki:
200g makaronu spaghetti
200g krewetek koktajlowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki krojonej papryczki jalapeno z zalewy
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki masła
ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Odcedzamy.
2.Krewetki (jeśli mrożone uprzednio pozostawiamy do rozmrożenia). Ząbki czosnku obieramy , kroimy w plasterki. Papryczki jalapeno odsączamy z zalewy.
3.Na patelni rozgrzewamy masło , przesmażamy chwilkę czosnek a następnie dodajemy krewetki i jalapeno. Smażymy koleje 4-5 min , starając się równomiernie obsmażyć owoce morza.
4.Na patelnie przekładamy makaron oraz natkę pietruszki , mieszamy. Podajemy z ćwiartką cytryny

Spaghetti po polsku -idealny posiłek w środku tygodnia

Spaghetti z polędwiczką wieprzową i kurkami
Składniki:
300g makaronu spaghetti
1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g.)
250g. mrożonych ,krojonych kurek ( w sezonie najlepiej zastąpić świeżymi)
200 ml śmietanki 30 %
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ziół włoskich
sól , pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1.Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju rzepakowego. Odcedzić , pozostawić na durszlaku.
2.Polędwiczkę , umyć , osuszyć na ręczniku papierowym oraz oczyścić z błonek. Mięso pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej rzepakowym , ułożyć polędwiczkę , oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron.
3.Dodać kurki ( nie rozmrażać) dusić do odparowania większości płynu.
4.Wlać słodką śmietankę , doprawić ziołami włoskimi , solą i pieprzem. Dusić do zgęstnięcia sosu.
5.Wyłączyć gaz ,do sosu dodać makaron oraz natkę pietruszki. Danie dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Spaghetti po polsku -idealny posiłek w środku tygodnia

Spaghetti w sosie curry
Składniki:
400 g. makaronu spaghetti
250g.pieczarek
1 laska kiełbasy z cielęciną
2 cebule
1/2 czerwonej papryki
300ml. mleczka kokosowego
4 łyżki pasty curry
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka chili
sól , pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju-odcedzić.
2.Obrane i umyte warzywa wraz z kiełbasą pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanym maśle do odparowania płynu.
3.Mleczko kokosowe wymieszać z pastą curry oraz przyprawami , wlać na patelnie , doprowadzić do wrzenia.
4. Do gotowego sosu przełożyć makaron , dokładnie wymieszać

Spaghetti po polsku -idealny posiłek w środku tygodnia


Spaghetti z ricottą i boczkiem
Składniki:
250 g. makronu spaghetti
250 g. sera Ricotta
100 g. sera Gouda w kostce
2 jajka
4 plastry boczku pieczonego ( ok 0,5 cm grubości)
1 kopiasta łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
2 łyżka masła śmietankowego
1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego ew. z kostki
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju ( by się nie sklejał) , odcedzamy , przekładamy z powrotem do garnka dodajemy masło oraz pietruszkę -mieszamy zostawiamy pod przykryciem
2.W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę , smażymy bez dodatku oleju gdyż sam go wytworzy, jajka roztrzepujemy z ricottą , bulionem oraz solą i pieprzem , dusimy na wolnym ogniu do zgęstnięcia sosu co chwila mieszając.
3.Do garnka z makaronem przelewamy gotowy , gorący sos , dokładnie mieszamy.
4. Rozkładamy na talerze , oprószamy tartą goudą.

Spaghetti po polsku -idealny posiłek w środku tygodnia

SzczyptaChili 17.11.2016 20:53
Monia zapraszam serdecznie :) W prawdzie kurek nie mam ale suszonych grzybów sporo więc trochę pokombinujemy :)
kuchcik89 16.11.2016 15:17
Wszystkie propozycje bardzo smakowite :) zapowiadam się na spaghetti z polędwiczką wieprzową i kurkami- kiedy mogę wpaść? bo aż mi ślinka cieknie :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak