Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Surimi

Choć idea bardzo stara i z założenia zdrowa, na rynku mamy całą masę produktów o rożnym poziomie jakości... Jako że lubię je jako składnik sushi chciałam wam napisać troszkę o surimi.

Historia:  

Słowo surimi oznacza z języka Japońskiego ,, mielone mięso'',  pierwotny przepis był opracowywany przez stulecia w wielu obszarach Azji Wschodniej, dlatego jego dokładna historia jest niejasna, mówi sie iż pochodzi z szesnastowiecznej Japonii.

Pierwsze fabryczne surmii zaczęto produkować w 1969 w Japonii, aby ożywić tamtejszy przemysł przetwórstwa rybnego. Dzięki temu zaczęto wykorzystywać te gatunki białych, ryb które do tej pory był uważane za ,,paszowe'' głownie mintaja. Obecnie 2-3 mln ton ryb z całego świata, w wysokości 2-3 proc dostaw świat rybołówstwa ", są wykorzystywane do produkcji surimi i produktów na jego bazie.

Surimi

Co to jest ?

Składa się ono z pasty z mielonego mięsa, głownie rybiego. Które jest obficie płukane by pozbyć się zapachu, rozdrabniane i mielone na kleistą masę, którą następnie miesza z takimi dodatkami jak mąką, jajka, olej i przyprawy. Taka pasta jest składnikiem wielu wędlin i dań, a że łatwo się formuje i przybiera rożne tekstury, najbardziej znana jest z tego, iż udaje przeróżne owoce morza. Oczywiście producencie nie zapominają o konserwantach i barwnikach, ale jest to bardzo indywidualne dla każdego produktu. 

Ta pasta idealnie sprawdza się jako źródło czystego białka, jest  nawet używana do przygotowywania koszernych imitacji hamburgerów :D Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa Nutrient i krajowej bazy danych, rybne surimi zawiera w 76% wodę, 15% białka, 6,85% węglowodanów i 0,9% tłuszczu.

Surimi

W Chinach surimi jest najbardziej popularne jako rybne pulpeciki z którymi przygotowuje się zupę "Geng" 

Surimi

W Indonezji do produkcji kulek surimi wykorzystuje się wołowinę. Zupa Bakso.

Najbardziej ekskluzywne i drogie surimi pochodzi z Europy !

Surimi

A dokładnie z Hiszpanii, gdzie przysmakiem jest narybek węgorza Angulas. Te niewielkie rybki o wadze 1 grama, ze względu na swój wyjątkowy smak, są notorycznie przeławiane, a ich cena mocno rośnie. Na ratunek przyszedł Japoński przemysł przetwórstwa rybnego :) I jako bardzo ekskluzywne i pełnowartościowe można zakupić Gulas, czyli wysokiej jakości surimi z dodatkiem oleju z węgorza, które jest ukształtowane identycznie jak popularny narybek. Możemy je kupić w delikatesach Hiszpańskich :)

 Jak wybrać dobre surimi ?

Po pierwsze skład, ze względu na indywidualną specyfikę wykorzystywanych ryb, aby uzyskać idealna masę do surimi, sklepowe krabowe paluszki, mogą być albo fajnym źródłem białka i lekką przekąską, albo bombą dodatków, spulchniaczy i aromatów. Zasada jak przy wszystkim, im mniej tym lepiej . Idealnie gdy producent podaje z jakich ryb przygotowane jest surimi, gdy nie ma dodatku białka, soi, sztucznych barwników, smaków i nawilżaczy. 

Skład mojego ulubionego surimi to: Mintaj, Mięso z kraba 10 %, Woda, Sól, Barwnik naturalny e160c, konserwanty: e211, e202

Tak tak ma konserwanty ale to jedyny jego grzech a i tak wypada świetnie przy konkurencji.Jest to surimi z zalewy dzięki czemu mam pewność ze będzie delikatne i soczyste, a nie suche jak mrożonki, do tego w szczelnym opakowaniu do wielokrotnego zamknięcia. Jest produkowany w Polsce i ma smak naprawdę wyrazisty :) Cena wcale nie najdroższa 6-8 zł były i po 11 zł pełne chemii :) tak wiec cena nie jest najważniejsza.

Potrzebne mi było by powstało takie oto pyszne maleństwo :)

Sushi California, z awokado i grillowanym chilli, szparagiem, tuńczykiem, bardzo dobrym surmii, serkiem i daikonem

 Surimi

Mam nadzieje że coś wam rozjaśniłam, na tema tego produktu :) 

 

Źródła zdjeć 2,3 oraz dane : http://en.wikipedia.org/wiki/Surimi

 

 

IwonaDD 10.06.2013 08:33
wpis poszerzający moje horyzonty, choć i tak w najbliższym czasie się na surimi nie skuszę, gdyż preferuje świeże ryby i owoce morza; jedyne co używam z tej kategorii z puszki to tuńczyk i anchois;
caralajna 09.06.2013 07:03
ciekawe informacje, ja mam taką fobię, że po Fukushimie boję się jeść tego co pochodzi z morza, może przesadzam..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak