Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty jest świetnym dodatkiem do dań głównych oraz domowych fast-foodów

Do czerwonej kapusty świetnie pasują kwaśne i ostre dodatki np. ogórek kiszony , ocet , sok z cytryny czy też por i cebula.
Chrupiąca surówka idealnie dopełni smak obiadu.
Pieczonych mięs , sosów podanych z kaszą lub domowych fast-foodów.
W mojej rodzinie surówka z czerwonej kapusty przygotowywana jest przeważnie na niedzielny obiad kiedy cała rodzina siada razem przy stole.

 

Aby kapusta była miękka ale pozostała chrupiąca należy poszatkować ją dzień lub parę godzin wcześniej oraz posolić , następnego dnia odciąć powstały sok i dodać przygotowane dodatki-jednak nie jest to konieczne.
Gotową surówkę ponownie można odstawić do lodówki na jakiś czas ( np. godzinę) aby smaki się przegryzły.

 

Propozycje surówki z czerwonej kapusty:

 

Surówka z czerwonej kapusty na bogato
Składniki:
1/2 małej główki czerwonej kapusty
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 ogórki kiszone
1 marchewka
1 biała cebula
6-7 gałązek natki pietruszki
Dressing:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek( u mnie z dodatkiem bazylii)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1.Warzywa umyć. Kapustę poszatkować. Ogórki oraz obraną cebulę pokroić w kostkę, obraną marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski , dodać odcedzoną kukurydzę , oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Składniki na dressing połączyć razem , przelać do sałatki , wymieszać dokładnie.
2.Podawać jako dodatek do drugiego dania lub domowych fast-foodów.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i kiszonym
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
2 marchewki
2 ogórki kiszone
1 cebula
1 łyżka octu
1łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1.Kapustę szatkujemy drobno , marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Ocet łączymy z solą , pieprzem i cukrem , polewamy surówkę- wszystko dokładnie mieszamy . 2.Odstawiam na ok. godz. do lodówki , przed podaniem ponownie mieszamy.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty z porem
Składniki:
1/3 główki czerwonej kapusty
1/2 białej części pora
1 średnia szalotka
2 małe korniszony
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2-3 kropelki octu
Przygotowanie:
1.Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno , pora , szalotkę i ogórki kroimy w plasterki a następnie w kosteczkę.
2.Majonez łączymy z octem , cukrem , solą i pieprzem-przekładamy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy.

Surówka z czerwonej kapusty


Surówka z czerwonej kapusty na kwaśno
Składniki:
1/3 główki czerwonej kapusty
2 duże ogórki kiszone
1 cebula
2-3 łyżki soku z ogórków kiszonych ( zależy od intensywności soku)
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1.Kapustę kroimy drobno lub szatkujemy. Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kostkę ( ogórki w trochę większą niż cebulę).
2.Sok z ogórków łączymy z majonezem oraz przyprawami. Przelewamy do sałatki-mieszamy.
3.Jeśli mamy czas odstawiamy na pół h. do lodówki aby składniki się przegryzły- ponownie mieszamy.

Surówka z czerwonej kapusty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak