Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szaszłyk dla każdego

Grillowane lub pieczone , każdy znajdzie w nich coś dla siebie.

Do przygotowania szaszłyków przede wszystkim potrzebne nam będą długie drewniane patyczki lub metalowe, specjalne szpikulce wielokrotnego użytku.


Gdy mamy już podstawę ze składnikami możemy dowolnie kombinować, dobierać mięsa, ryby, owoce morza, warzywa a nawet grillować i piec owoce dzięki czemu każdy może przygotować ulubiony zestaw dla siebie.

 


Przygotowując szaszłyki dla większej ilości osób warto jest zadbać o upodobania smakowe gości.
Część przygotować z mięsem, inne z rybą czy też ponabijać na patyczki same warzywa.


Ważnym elementem mięsnych szaszłyków jest zamarynowanie mięsa lub doprawienie go przed grillowaniem, aby nie było mdłe i suche, przede wszystkim wieprzowiny.
Rybne i warzywne szaszłyki wystarczy oprószyć solą i pieprzem lub mieszanką ziół.
Do ryb i owoców morza podać ćwiartki cytryny lub limonki.


Do wytrawnych szaszłyków polecam przygotować domowe sosy i podawać w małych kokilkach, sosjerkach.
Świetnie sprawdzą się:
-czosnkowy
-koperkowy
-chili
-ketchup
-musztarda
-majonez


Warto zadbać także o zielony świeży akcent podając, np. pokrojone w plastry/ćwiartki pomidory ze szczypiorkiem lub sałatę ze śmietaną.


Do pieczonych lub grillowanych szaszłyków podawanych w domu będzie pasował smażony ryż z curry lub pieczone bagietki.
Otrzymamy wtedy syty obiad dla gości lub rodziny.

 

Szaszłyki z łososiem i szparagami
Składniki:
( Na 8-10 szaszłyków)
500 g filetu łososia ( surowego)
5 białych szparagów
4 pieczarki
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1/2 małej cukinii
przyprawa do szaszłyków
Przygotowanie:
1.Filet z łososia oddzielić od skóry, umyć. Pokroić w dość dużą kostkę. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Przekroić każdego na 3 kawałki. Pieczarki obrać pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w grube plastry lub piórka. Cukinię w pół plastry.
2.Na patyczki od szaszłyków nadziewać składniki, np. cukinię, szparaga, cebulę, paprykę, łososia, pieczarki. Czynność powtarzać do końca miejsca na patyczku, oprószyć przyprawą do szaszłyków.
3.Tak przygotowane szaszłyki grillować na grillu węglowym (ew. na patelni grillowe) przez ok 10 min z obu stron. Podawać same lub z ulubionym sosem czy też lekką sałatką ze świeżych warzyw.

Szaszłyk dla każdego

Grillowane szaszłyki koktajlowe z krewetką, szparagami i cukinią
Składniki:
10 szaszłyków:
200g krewetek koktajlowych
10 białych szparagów
1 mała cukinia
trawa cytrynowa w proszku
pieprz młotkowany z kolendrą
posiekana natka pietruszki
kawałki cytryny do podania
Przygotowanie:
1.Krewetki jeśli mrożone pozostawiamy w lodówce do rozmrożenia, myjemy, osuszamy.
2.Ze szparagów odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce, obieramy cienko nie naruszając główki, myjemy, osuszamy. Każdego szparaga kroimy na 3 części, pozostawiając największą główkę.
3.Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w 1 cm plastry a następnie każdy na cztery części.
4.Na patyczki do szaszłyków nabijamy krewetkę, kawałek cukinii oraz szparaga. Czynność powtarzamy do końca patyczka. Każdego szaszłyka oprószamy z każdej strony trawą cytrynową oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą.
5.Grillujemy po 4 min z każdej strony. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki z kawałkiem cytryny.

Szaszłyk dla każdego

Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry
Składniki:
Na 7-8 szaszłyków):
1 podwójna pierś kurczaka
7-8 pomidorków koktajlowych
7-8 małych pieczarek
1 cebula czerwona
1/2 cukinii
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany.
7-8 patyczków do szaszłyków
Ryż:
200 g ryżu białego (2 saszetki)
1 cukinia
2 łyżki masła
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Szaszłyki: Mięso umyć, osuszy pokroić w średnią kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem granulowanym. Warzywa umyć, cukinię pokroić w pół plasterki (ok 1cm), paprykę w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nabijać składniki w dowolnej kolejności np. mięso, cebula, cukinia, mięso, papryka, pomidor, pieczarka, mięso. Każdego szaszłyka oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzać patelnię grillową smażyć szaszłyki po ok 5 min na wolnym ogniu z każdej strony.
2.Ryż: W między czasie ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Wyjąć z torebeczek. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, smażyć cukinię do zmięknięcia. Po tym czasie na patelnię wrzucić ryż, doprawić curry, chili, solą i pieprzem. Smażyć całość ok 5 min co jakiś czas mieszając mieszając. (aż ryż zacznie brązowieć)
3.Grillowane szaszłyki podawać w towarzystwie smażonego ryżu same lub z ulubionym sosem czy lekką sałatką ze świeżych warzyw.

Szaszłyk dla każdego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak