Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tradycyjna kuchnia cz.1

W dzisiejszych czasach w każdym sklepie mamy tak duży wybór produktów, że bez problemu możemy eksperymentować w kuchni. Jednak są dania które nigdy się nam nie znudzą. Jednym z takich przepysznych klasyków są gołąbki, zapraszam :)

Gołąbki z sosem pomidorowym

Tradycyjne danie które nie nudzi się od lat :) Chociaż na przygotowanie potrzeba więcej czasu to warto poświęcić się w jakiś dzień i zadowolić podniebienia :)

 

  • kapusta biała 1 szt
  • ryż biały 1 kg
  • cebula duża 2 sztuki 
  • mięso mielone z łopatki 70 dag
  • mięso mielone wołowe 20 dag
  • suszone grzyby 5 dag
  • woda 0.5 l
  • kostka grzybowa 1 sztuka 
  • kostka warzywna 1 sztuka 
  • sól, pieprz do smaku


Sos:

  • rosół 0.5 l
  • przecier pomidorowy w kartoniku 500 g
  • pieprz, sól do smaku 
  • mąka 2 łyżki 
  • śmietana 2 łyżki 

 

Grzyby z dodatkiem kostek rosołowych gotujemy w wodzie przez 30 minut, po czym je odstawiamy. Gotujemy i studzimy ryż. Cebulę podsmażamy i mielimy. 

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody i obgotowujemy. Po kolei zdejmujemy liście które będą odchodziły.

Ryż mieszamy z mięsem mielonym, cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w pojedyncze liście kapusty.

Na dnie garnka układamy kilka liści a na tym układamy zawinięte gołąbki. Zalewamy do połowy wywarem z grzybów. Na wierzch układamy kolejne liście kapusty oraz grzyby. Przykrywamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach.

Do rosołu dodajemy przecier, przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. 

Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym.

Smacznego :)

Tradycyjna kuchnia cz.1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak