Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tradycyjna kuchnia cz.4

Zapiekanka ziemniaczana

Kolejne danie które w moim domu było przygotowywane chyba od zawsze :) Idealne na takie dni jak teraz ponieważ jest bardzo sycące i rozgrzewające :) Polecam szczególnie po ciężkim i męczącym dniu, wtedy takie dania smakują najlepiej :)

Tradycyjna kuchnia cz.4

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 laski kiełbasy wiejskiej
  • 2 parówki
  • 3 kawałki papryki marynowanej
  • papryczka chilli
  • cebula
  • łyżka oleju

Sos:

  • pół litra rosołu
  • dymka
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • szczypta pieprzu



Gotujemy obrane ziemniaki.

Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, pokrojoną kiełbasę i parówki.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.

Przygotowujemy sos.

Do rosołu dodajemy przeciśnięta przez praskę dymkę i ząbek czosnku.

Zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę pokrojonych ziemniaków, na to warstwę kiełbaski z papryką i tak do wyczerpania składników.

Wszystko zalewamy sosem i posypujemy serem i szczyptą pieprzu.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Smacznego :)

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak