Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wiele odsłon mięsnego pasztetu

Nasze babcie często piekły pasztety z wiejskiego mięsa , mieliły je ręcznie w maszynce i dodawały warzywa z własnego ogródka czemu więc nie kontynuować tradycji?

Do przygotowania domowego pasztetu możemy użyć każdego rodzaju mięsa , warzyw a nawet ryżu czy kasz.


Domowe pasztety są lubiane i kupowane często w sklepach mięsnych i sieciowych marketach a przecież tak łatwo przygotować je w domu.
Pasztet to świetne spożytkowanie ugotowanego mięsa i warzyw z rosołu.
Tradycyjne czy z nutą nowoczesności?
Ja lubię eksperymentować i próbować nowych smaków.
Moim popisowym pasztetem był kaczy z chrzanową pianką który idealnie pasuje na święta Wielkanocne.
Podany na kromce świeżego pieczywa z dodatkiem domowego chrzanu lub ćwikły.
W mięsnych pasztetach ważne jest odpowiednie zmielenie składników , dodanie jajek i płynnego składnika np. bulionu , majonezu , ketchupu czy też musztardy jeśli mięso jest zbyt chude.
W takim przypadku idealny jest także kawałek tłustego zmielonego , surowego boczku ,nadaje on soczystości i oryginalnego smaku.
Należy pamiętać że pasztet lubi przyprawy . Obowiązkowo sól i pieprz , resztę przypraw , ziół należy dobrać wg. swoich kubków smakowych

W mojej rodzinie domowy pasztet to jedna z obowiązkowych przystawek podczas świąt , a jak jest u Was?

Przykładowe przepisy na mięsne pasztety:

Pasztet z kaczki z pianką chrzanową

Składniki:

Pasztet:
0,5 kg. gotowanego mięsa z kaczki
2 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 jajko
2 łyżki chrzanu śmietankowego
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Pianka chrzanowa:
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki chrzanu śmietankowego
4 łyżki tartego sera żółtego

Przygotowanie:

Mięso pokroić na mniejsze kawałki , usunąć ewentualne kości , chrząstki i skórę.
Cebulę pokroić w piórka.
Marchew i pietruszkę w grube plastry.
Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć mięso , dodać cebulę , marchew i pietruszkę.
Smażyć do zarumienienia się składników co jakiś czas mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski , zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać chrzan , jajko oraz bułkę tartą. Wymieszać rękoma masę do połączenia się składników.
Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia , wylać masę mięsną. ( Jeśli używamy keksówki silikonowej zamiast papieru do pieczenia możemy użyć masła i bułki tartej)
Pianka chrzanowa: Bo miski wbijamy białko , roztrzepujemy widelcem do powstania piany.
Dodajemy żółtko , chrzan , mleko oraz wsypujemy ser żółty , mieszamy.
Masę wylewamy na pasztet.
Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch pasztetu folią aluminiową lub papierem do pieczenia by pianka chrzanowa się nie przypaliła.

Wiele odsłon mięsnego pasztetu


Pasztet świąteczny

Składniki:

1 kg udek z kurczaka
0,7 kg wołowiny
0,5 kg boczku surowego
0,5 kg wątróbki drobiowej
4 cebule
4 marchewki
1 pietruszka
4 jajka
2 kajzerki namoczone w mleku
4 liście laurowe
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. W garnku umieścić udka , wołowinę, boczek oraz obrane marchewki z pietruszką.
Zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny.
Dodać liście laurowe , gotować do miękkości mięs i warzyw.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej , smażyć cebulę z wątróbką na rumiano.
Mięsa wyjąc z wywaru pozostawiając0,5 l płynu.
Na patelni po smażeniu wątróbki usmażyć na rumiano ugotowane mięso.
Mięsa wraz z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać jajka , odciśnięte z mleka kajzerki oraz wlać wywar pozostały z gotowania mięsa.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić mięso do połączenia się składników oraz kolejne 5 min nadając mu puszystości.
Do podłużnych form przelać masę.
Piec 1,5-2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st Po wyjęciu z piekarnika pasztet pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Wiele odsłon mięsnego pasztetu


Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą

Składniki:

2 udka z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g. szpondru wołowego bez kości
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
2 cebule
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
200g. ugotowanej na pół miękko soczewicy czerwonej
1 łyżka majeranku
1 łyżka czubrycy czerwonej
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli
smalec do smażenia

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości.( możemy użyć mięsa gotowanego w rosole) odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
Marchew ,pietruszkę oraz selera obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole)
Obraną cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy smalec przekładamy mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
Mięso z warzywami przekładamy do miski , miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy , jajko , bułkę tarta , soczewicę oraz przyprawy.
Wyrabiamy rękoma gładką masę.
Pasztet przekładamy do keksówki.
Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Wiele odsłon mięsnego pasztetu


Puszysty pasztet drobiowo-wołowy z serem żółtym

Składniki:

2 uda z kurczaka
1 podwójna pierś z kurczaka
300g.szpondru wołowego bez kości
300g.sera żółtego ( np.Gouda)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 bulwy selera
3 jajka
3 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 szklanki mleka
1szklanka bułki tartej
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli cebulowej
sól ( wg. potrzeb)
masło i bułka tarta do wysmarowania keksówki

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka umyć , oczyścić.Z udek zdjąć skórę , wyjąć kości. Szponder umyć , usunąć skórę. Warzywa obrać , umyć , osuszyć.
Gotować warzywa z mięsem do miękkości-odcedzić , pokroić na mniejsze kawałki Zmielić 3 krotnie mięso z warzywami oraz serem żółtym.
Do zmielonej masy wbić żółtka ( ważne , bez białek) wlać mleko , musztardę , wsypać bułkę tartą oraz przyprawy-wyrabiać dłońmi na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodać do reszty składników , delikatnie wymieszać łyżką.
Keksówkę wysmarować masłem oraz bułką tartą , przelać masę pasztetową , wygładzić wierzch.
Piec pasztet ok.60 min. w 180st.

Wiele odsłon mięsnego pasztetu

Pasztet drobiowo-wołowy z czosnkiem

Składniki:

2 udka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g.szpondru wołowego bez kości
4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 bała część pora
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/2 główki czosnku ( ok.5 dużych ząbków)
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości . ( Można wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, ja zrobiłam tak z wołowiną i skrzydłem indyczym dzięki temu nic się nie zmarnowało) , odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
Marchew oraz pietruszkę obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole) Obraną cebulę oraz umytego dokładnie pora kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło przekładamy mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę z porem, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
Gotowe mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy jajko ,śmietanę, bułkę tartą oraz przyprawy , wyrabiamy rękoma do momentu połączenia się składników
Ząbki czosnku obieramy z łupinek , kroimy je w plastry.
Do keksówki (jeśli metalowa należy wysmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą) wylewamy 1/2 masy pasztetowej , układamy ząbki czosnku na które wykładamy resztę masy.
Pieczemy 90 min. w piekarniku nagrzanym do 18 st.

Wiele odsłon mięsnego pasztetu

MałaMi89 12.03.2016 22:17
Świetne przepisy! Ja też za domowymi pasztetami i pieczeniami wprost przepadam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak