Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wieprzowina - długo duszone bitki z mięsa wieprzowego

Polacy uwielbiają mięsa w sosach , można je podać z przeróżnymi dodatkami. Najpopularniejsze są długo duszone bitki.

Bitki wieprzowe możemy przygotować na przeróżny sposób, jednak ważne jest ich długie duszenie dzięki któremu powstaje gęsty i aromatyczny sos a mięso pozostaje  kruche i soczyste..
Do bitek wieprzowych przeważnie używamy szynki , karkówki czy też łopatki .
Rzadszym mięsem jest polędwiczka wieprzowa czy schab który przez polaków uwielbiany jest w formie smażonego w panierce kotleta.
Do obsmażenia zazwyczaj używa się smalcu wieprzowego a mięso przed smażeniem lekko rozbija i panieruje w mące pszennej która naturalnie zagęszcza sos.
Przepisów na bitki wieprzowe jest mnóstwo : w sosie własnym , musztardowym , chrzanowym , cebulowym, ziołowym , serowym czy też pieczarkowym .
Częstym dodatkiem podczas duszenia jest cebula i czosnek które nadają większego smaku i aromatu.Idealnie sprawdzą się świeże lub suszone zioła.
Uduszone mięso smakuje dobrze z przeróżnymi dodatkami: kaszą , makaronem , ryżem lub z gotowanymi ziemniakami. Bitki możemy podać także ze świeżym pieczywem.
Dodatki przeważnie polewane są powstałym sosem a daniu towarzyszą świeże lub konserwowe warzywa.

 

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Składniki:
Bitki:
0,5 kg szynki wieprzowej
3 cebule
słodka papryka
sól , pieprz
mąka pszenna
olej do smażenia
Sos musztardowy:
1l. rosołu
3 łyżki suszonej natki pietruszki
1 łyżka curry
1 łyżka soku z cytryny
200 g. musztardy angielskiej
4 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki masła
pieprz cytrynowy
sól

Przygotowanie:
Bitki:Szynkę umyć , osuszyć , pokroić w cienkie plastry , każdy rozpić cienko.
Mięso oprószyć solą , pieprzem oraz słodką papryką.
Obtoczyć w mące pszennej , smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Cebulę pokroić w piórka , zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Bitki oraz cebulę umieścić w garnku.
Sos musztardowy:Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć musztardy z sokiem z cytryny.
Rosół zagotować , rozprowadzić przesmażone musztardy ,dodać natkę pietruszki oraz curry.
Doprowadzić do zagotowania.
Doprawić solą i pieprzem cytrynowym wg. smaku.
Gorącym sosem zalać bitki.
Dusić 1 h na minimalnym gazie.
Gdyby sos wyszedł za rzadki 1 łyżkę mąki pszennej rozprowadzić w zimnej wodzie a następnie w sosie energicznie mieszając.

 Wieprzowina - długo duszone bitki z mięsa wieprzowego

Schab w sosie serowym z pieczarkami

Składniki:
0,5 kg schabu bez kości
sól , pieprz
mąka pszenna
smalec do smażenia
300g. małych pieczarek
2 cebule
200g serka topionego kremowego
natka pietruszki

Przygotowanie:
Schab umyć , osuszyć , pokroić w plastry , mi wyszło sześć.
Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem , oprószyć z obu stron solą i pieprzem a następnie obtaczać w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać smalec , smażyć mięso na rumiano.
Pieczarki obrać ,obyć , osuszyć.
Każdą przekroić na pół.
Obrane cebule pokroić w piórka.
W garnku układać warstwami część warzyw oraz plaster mięsa.
Danie podlać wodą tyle by zakrywała składniki
Dusić 20 min.
Po tym czasie dodać serek topiony , dusić kolejne 30 min co jakiś czas delikatnie mieszając.
W między czasie sos doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
Podawać posypane natką pietruszki.

 Wieprzowina - długo duszone bitki z mięsa wieprzowego

Karkówka w sosie chrzanowym

Składniki:
0,5kg. karkówki
sól , pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Sos chrzanowy:
0.5l. rosołu lub bulionu z kostki
5 łyżek chrzanu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
100 ml. zimnej wody
sól , pieprz

Przygotowanie:
Karkówkę , umyć , osuszyć , pokroić w cienkie plastry.
Każdy plaster delikatnie rozbić , oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Mięso obtaczać w mące , smażyć na rumiano z obu stron.
Sos chrzanowy:Rosół wymieszać z chrzanem , gotować razem aż sos stanie się kremowy
Doprawić solą i pieprzem wg. smaku
Do sosu przełożyć karkówkę , dusić razem 30 min.
Mąkę wymieszać z zimną wodą oraz odrobiną sosu , przelać cienkim strumieniem do garnka , delikatnie wymieszać.
Zostawić na gazie do momentu lekkiego zgęstnięcia sosu.

Wieprzowina - długo duszone bitki z mięsa wieprzowego
Bitki wieprzowe w sosie cebulowo-marchewkowym

Składniki:
0,5 kg. szynki wieprzowej
3 duże cebule
2 marchewki
sól , pieprz
1 łyżka mąki pszennej
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
smalec do smażenia

Przygotowanie:
Szynkę umyć , oczyścić pokroić w plastry , każdy rozbić cienko , oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Każdy plaster , obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać smalec , smażyć bitki na rumiano z obu stron.
Cebule i marchewkę obrać , umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , przełożyć do garnka.
Do warzyw przełożyć bitki wraz z tłuszczem na którym się smażyły.
Zalać całość wodą , dusić 30min. W między czasie sos doprawić wg. smaku solą i pieprzem.
Przed końcem duszenia mąkę połączyć z paroma łyżkami zimnej wody i sosu , przelać do garnka , wymieszać.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Wieprzowina - długo duszone bitki z mięsa wieprzowego

Bitki z karkówki czosnkowo-ziołowe

Składniki:
1kg. karkówki w kawałku
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Marynata:
5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
1 łyżka bazylii i oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli i pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie:
Karkówkę umyć , osuszyć , pokroić w plastry.
Każdy plaster mięsa delikatnie rozbić.
Składniki marynaty połączyć razem , zaleć mięso , wymieszać.
Odstawić do lodówki na 3-4h. lub na noc.
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą usmażyć mięso wraz z plastrami czosnku na rumiano.
Usmażone mięso wraz z tłuszczem wytworzonym na patelni przełożyć do garnka , zalać wodą.
Dusić bitki 30 min.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Wieprzowina - długo duszone bitki z mięsa wieprzowego
Duszone bitki wieprzowe z kuskusem

Składniki:
200g. kaszy kuskus
300g. schabu w kawału
200g. pieczarek
1 cebula
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
1 łyżka mąki pszennej+ 100ml wody do zagęszczenia sosu
olej do smażenia
masło do smażenia
słodka i ostra papryka
sól,pieprz

Przygotowanie:
Kaszę kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Mięso pokroić w cienkie plastry , rozbić tłuczkiem , oprószyć z obu stron przyprawami.
Na patelni rozgrzać olej.
Schab obtaczać w mące , smażyć na rumiano z obu stron.
Obrane pieczarki pokroić w plastry , cebulę w kostkę , podsmażyć na maśle.
Bitki oraz pieczarki z cebulą przełożyć do garnka , zalać wodą tyle by je zakrywały.
Dusić 30 min. w między czasie wlać sos sojowy oraz wsypać przyprawy.
Chwilę przed końcem duszenia mąkę wymieszać z woda oraz gorącem sosem , przelać do garnka , wymieszać, pozostawić di czasu aż sos zgęstnieje.
Kaszę rozdzielić na porcję , podawać polaną sosem z bitkami.

Wieprzowina - długo duszone bitki z mięsa wieprzowego

Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

Składniki:
500g.szynki wieprzowej
sól,pieprz
olej do smażenia
Sos:
500mlrosołu lub bulionu
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie:
Szynkę umyć,osuszyć,pokroić w cienkie plastry.
Każdy kawałek rozbić tłuczkiem,oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać olej smażyć bitki na rumiano.
Mięso przełożyć do garnka wraz z tłuszczem z patelni,zalać rosołem/bulionem.
Doprawić ziołami oraz chili,dusić 30 min.
Po tym czasie mąkę wymieszać z zimną wodą oraz gorącym sosem-przelać do garnka,zostawiając chwilę na gazie by sos zgęstniał.
Gotowe bitki podawać z ulubionymi dodatkami.

Wieprzowina - długo duszone bitki z mięsa wieprzowego

 

Futka 16.02.2016 09:00
Przepyszne mięsko - palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak