Nawet mieszkając w bloku z balkonem lub w domu z malutkim podwórkiem możemy cieszyć się własnym zielniczkiem pełnym świeżych , pachnących ziół.
Ważne aby kupić duże okrągłe lub podłużne donice , ziemię i gotowe , dorodne sadzonki ziół .
Posadzone zioła jak każde roślinki najlepiej podlewać wieczorem gdy na dworze jest już chłodno i zajdzie słońce .
W moich donicach można znaleźć aż 4 rodzaje mięty : jabłkową , cytrynową , pieprzową oraz marokańską.
Moją faworytką jest zdecydowanie mięta marokańska o intensywnym ale delikatnym smaku i aromacie.
Miętę możemy wykorzystywać do wielu dań , deserów oraz suszyć . Idealne są z nią drinki lub orzeźwiającą woda owocowa z kostkami lodu.
W zielniku znajdziemy także rozmaryn świetny jako dodatek do wypieku domowego pieczywa.
Lubczyk który pięknie się rozrasta i codziennie wypuszcza nowe pędy zwany także " magą" króluje w zupach a rosół z nim jest przepyszny .
Majeranek - idealnie pasuje do zawiesistych zup np. grochówki
W zielniku znajduje się także tymianek - wydobywa głębię smaku z zup, gulaszy oraz zapiekanek.
Kolendra - ma zastosowanie kuchni jako przyprawa oraz dodatek do dekoracji ciast.Ma liczne właściwości lecznicze, wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
Estragon -idealnie pasuje do przyprawiania sosów, warzyw , ryb i drobiu .
Oregano - jest idealnym dodatkiem do pizzy jednak ma także wiele właściwości leczniczych. Potrafi zwalczyć groźne infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybiczne.
Stewia - naturalny , roślinny słodzik , idealni nadaje się do suszenia.
Bazylia - aromatyczna roślina wykorzystywana na co dzień w kuchni.Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu.
W donicach oprócz wymienionych ziół możemy znaleźć szczypior , rukolę oraz sadzonki papryczki chili.
Rukola jak i szczypior świetnie smakują w sałatkach lub jako dodatek do kanapek.
Na papryczki chili dalej czekam i obserwuję jak co dzień wyrastają nowe listki i zaczynają pojawiać się białe kwiatki.