Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zamieszajmy trochę

Czyli o mieszaniu i łączeniu przypraw w kuchni Indyjskiej.

Przypraw w Indiach jest co niemiara, kolorowe stragany uginają się po świeżych ziół, żywic , nasion i korzeni.Kuchnia Indii jest przede wszystkim kuchnia rodzinna dlatego przeróżne potrawy z w zależności od gospodyni smakują inaczej , łączy je natomiast staranność w doborze przypraw, a wiele mieszanek przygotowywanych jest własnoręcznie, w kuchennym moździerzu.

Chciała bym zarazić was tym przyzwyczajeniem gdyż podnosi ono znacznie walor smakowy potraw. Nie tylko tych Indyjskich.  

 


 

Zamieszajmy trochę

 


Należy uzbroić sie w dobry moździeź , tarkę , młynek, małą patelnię itp.

 

Moja Garam Masala

Garam masala, jest jedną z podstawowych mieszanek tradycyjnej kuchni indyjskiej. Ma niesamowity głęboki aromat i w niczym nie przypomina popularnego proszku curry. Nadaje się świetnie do mięsa , warzyw i marynat.


8 strączków kardamonu
2 szt. liśća laurowyego Prymat
1 łyżeczka Czarnego pieprzu Prymat ziarna
2 łyżeczki kminu rzymskiego w ziarnach
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka goździków Prymat
1 łyżeczka cynamonu Prymat


Nasiona kolendry i nasiona kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, mieszać do momentu aż zbrązowieją i zaczną pękać. Zdjąć z ognia zmielić w moździerzu lub młynku.
Wyłuskać nasiona kardamonu a liście laurowe połamać na drobne kawałeczki. Przełożyć razem z pieprzem i goździkami do moździerza lub młynka. Zmielić na drobny proszek i połączyć całość z cynamonem .

Przepis na około 3 łyżki przyprawy.


Słodkie Chai masala

Jest to specjalna mieszanka stosowana do przygotowywania herbaty oraz przyprawiania kawy. Tradycyjną herbatę zagotowuje sie z mlekiem i woda oraz  przyprawami. Tworząc korzenny , słodki lub pikantny smak.


4 strączków kardamonu
1/4 łyżeczka Czarnego pieprzu Prymat
2 łyżki cukru brązowego
4  szt.  goździków Prymat
5 cm. cynamonu Prymat
1/4 łyżeczki mielonego imbiru


Kardamon łuskamy i mielimy wraz z pieprzem i goździkami dodajemy imbir i cukier. Na niewielkiej suchej patelni prażymy połamany cynamon (najlepiej nadaje sie do tego prawdziwa kora, jeśli mamy z tym problemy dodajemy 2 łyżeczki mielonego cynamonu) Cynamon mielimy, dodajemy i wszystko dokładnie mieszamy. 


Uniwersalny smak Chaat Masala

Jest to mieszanka oparta głównie na proszku amchór  (sproszkowane mango), która dodaje sie do różnych potraw od owocowych i warzywnych a nawet jada samą, głównie podkreśla się nią sałatki i przystawki.


2 łyżki Nasion kolendry
1 łyżki kminu rzymskiego w ziarna
1/2 łyżeczka nasion ajowan, można ją zastąpić tymiankiem
1.5 łyżki  soli kamiennej
1/2 łyżka amchoor
1  strąk suszonego chilli
1/2 łyżeczka Czarnego pieprzu Prymat
1/2 łyżeczka nasion granatu
5 szt. goździków


Na suchej patelni prażyć ajwan następnie kmin i kolendrę aż lekko zbrązowieją i zaczną pękać. Wszystkie przyprawy poza proszkiem amchoor, zmielić na drobny proszek .Wszystko  dokładnie wymieszać.


Własnoręczny proszek Curry

Proszek Curry, o czym juz mowa w innych moich postach, jest przyprawą najbardziej u nas znaną jednocześnie może ona zawierać wiele różnych składników a jaj specyficzny wygląd nadaje masa kurkumy i kozieradki.


25 gram Nasion kolendry
5 łyżek kminu rzymskiego w ziarnach
2 łyżki Nasion kopru włoskiego
2 łyżki  nasion kozieradki
5 suszonych liści curry
3 strąk suszonego chilli
1 łyżki kurkumy
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka chili w proszku


Na suchej patelni prażyć strąki chili, następnie kmin i kolendre, koper aż lekko zbrązowieją i zaczną pękać. Czekamy aż ostygną i mielimy, wszystkie przyprawy łączymy razem i mieszamy dokładnie.


W zależności od naszych upodobań możemy zmieniać proporcje składników, aby uzyskać curry bardziej pikantne, łagodne , kwaśne. Aby przygotować pastę curry dodajemy wodę i ocet winny. A następnie podgrzewamy na patelni z sporą ilością oleju do momentu  aż woda odparuje a olej wypłynie na powierzchnię.


Smacznego !

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak