Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupy na upalne dni

Lato przynosi nam najsmaczniejsze warzywa i owoce, z których to możemy przyrządzić pyszne i zdrowe wariacje na temat tradycyjnych zup.

Zupy najczęściej kojarzą nam się z zimnymi dniami jako rozgrzewające dania serwowane w okresie jesienno-zimowym. To jednak lato przynosi nam najsmaczniejsze warzywa i owoce, z których to właśnie możemy przyrządzić pyszne i zdrowe wariacje na temat tego tradycyjnego posiłku. Przygotowane na wywarach warzywnych, na bazie sezonowych produktów dostępnych na straganach i przydomowych ogródkach, w wersji na zimno (chłodniki) letnie zupy stanowią ważny element zdrowej i zbilansowanej diety w okresie letnich upałów.
Zupy możemy podzielić na zupy czyste i zagęszczane- jasne i brązowe. Do zup czystych zaliczamy proste rosoły mięsne, buliony, rosoły rybne, drobiowe, z dziczyzny czy warzywne. Swój wpis poświęcę właśnie tym ostatnim. Nie zabraknie również przepisów na chłodniki.


Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim

Zupy na upalne dni

Na letni obiad idealnie sprawdzi się proponowana dziś przeze mnie zupa- chłodnik, którego bazę stanowi arbuz i truskawki. Pikanterii potrawie dodaje imbir, którego charakterystyczny smak idealnie uzupełnia aromat trawy cytrynowej i bazylii. Dzięki orzeźwiającemu działaniu, pobudzającemu trawienie oraz zawartości substancji czynnych i bioaktywnych chłodnik ten idealnie wpisuje się w nurt zdrowego odżywiania. Aby witaminy zawarte w zupie zostały przez nas przyswojone, do chłodnika należy dodać niewielką ilość zdrowego tłuszczu- oleju rzepakowego.
Składniki na 2 porcje:
• 250 g truskawek + kilka do podania
• 300 g obranego arbuza (waga po obraniu ze skóry)
• sok z 1/2 cytryny
• łyżeczka świeżego startego imbiru
• świeża bazylia
• łyżeczka octu balsamicznego
• ser bałkański
• 2 łyżki oleju rzepakowego + do podania
• 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
- łyżeczka miodu wrzosowego
• sól
• pieprz

Zupy na upalne dni
Truskawki i pozbawionego skóry i pestek arbuza blednujemy. Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód wrzosowy, starty imbir, trawę cytrynową oraz kilka listków bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy i przecieramy przez gęste sito. Przekładamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Schłodzony wykładamy na talerze. Chłodnik podajemy ze świeżą bazylią, pokrojonymi w plasterki truskawkami i serem bałkańskim, skropiony olejem rzepakowym. Smacznego!

Zupy na upalne dni

Zupa krem cukiniowo-paprykowa

Idealnie smakuje z serem feta czy kleksem kwaśnej śmietany. Z młodej papryki skórki nie trzeba obierać- jeśli jednak komuś by przeszkadzała (choć po zmiksowaniu naprawdę uzyskamy gładki krem), może ją wcześniej obrać.

Zupy na upalne dni

Składniki:
• 2 średnie cukinie
• 2 zielone papryki
• 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki
• 1 duża cebula
• sól
• pieprz
• świeży imbir
• łyżka masła
• 4 szklanki wody
• feta , jogurt lub kwaśna śmietana do podania
• listki świeżej bazylii

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka- warzywa podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do głębokiego garnka. Cukinie i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do ziemniaków i cebuli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo startym ibirem. Podajemy z kostkami fety lub kleksem kwaśnej śmietany czy jogurtu oraz świeżą bazylią. Smacznego!

Zupy na upalne dni
Szczawiowa z jajeczną wkładką

Na zakończenie coś tradycyjnego i niezmiennie pysznego- zupa szczawiowa z jajecznym dodatkiem. W dzieciństwie mama podawała ją ze zwykłym jajkiem na twardo. Najsmaczniejsza jest z młodego szczawiu zerwanego prosto z ogródka.

Jajeczne kulki
Składniki:
• 7 jajek na twardo
• 200 g miękkiego masła
• garść pietruszki
• garść szczypiorku
• sól i pieprz do smaku
• bułka tarta do panierowania
• odrobina oleju do smażenia

 Zupy na upalne dni

W dużej misce rozdrabniamy za pomocą widelca jajka ugotowane na twardo. Dodajemy masło i dobrze ucieramy. Dokładamy drobno posiekaną zieleninę oraz sól i pieprz do smaku. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej tworząc cieniutką warstwę panierki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Musimy obsmażyć je z każdej strony uważając, by się nie rozpadły- mają delikatną strukturę, a w czasie smażenia część masła zawartego w jajecznych kuleczkach będzie się wytapiała. Końcowy efekt będzie jednak zadowalający- uzyskamy delikatny i rozpływający się w ustach jajeczny dodatek. Kiedy kulki obsmażymy już z każdej strony, wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Takie jajeczka idealnie sprawdzają się jako samodzielna przystawka czy chociażby wkładka do zupy szczawiowej. Inną wersją tych jajek, idealną na stół wielkanocny, są tak przygotowane jajka, ale podawane w skorupkach.
Szczawiowa

Składniki:
• 2 l wywaru warzywnego
• 200 g szczawiu
• sól do smaku
• śmietana kwaśna 18%- 200 ml


Do gotującego się wywaru warzywnego dodajemy drobno posiekany szczaw. Gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut. Dodajemy sól do smaku. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo lub jajecznymi kuleczkami. Smacznego!

Zupy na upalne dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak