Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żurawina wytrawnie

Żurawina jest świetnym dodatkiem za równo do ciast , słodkich deserów jak i wytrawnych wypieków oraz mięs.

Żurawina jest świetnym dodatkiem za równo do ciast , słodkich deserów jak i wytrawnych wypieków oraz mięs.

Obecnie na straganach dostępna jest żurawina świeża jednak okres na nią trwa niezbyt długo.
Aby cieszyć się nią cały rok wystarczy udać się do sklepu/marketu gdzie znajdziemy całą gamę żurawiny suszonej lub konfitury żurawinowej.

Suszona żurawina dodana do pieczonych mięs nada przyjemnej słodyczy a sos powstały podczas pieczenia idealnie smakuje podany z kaszą.
Warto poświęcić chwilkę i upiec domowy chleb lub bułeczki z żurawiną , można je zajadać tylko z masłem - smakują wyśmienicie.

Żurawina jest po za tym ceniona nie tylko za swój smak lecz i za właściwości zdrowotne między innymi:
-Zwalcza infekcje dróg moczowych
-Przeciwdziała chorobom dziąseł
-Zmniejsza ryzyko miażdżycy
-Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
-Obniża ryzyko zawału serca

 
Zapraszam na propozycję wykorzystania żurawiny:

 

Karkówka w ketchupie z żurawiną
Składniki:
1 kg.karkówki wieprzowej
sól , pieprz
2 cebule
500 ml pikantnego ketchupu
150 g. suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1.Karkówkę myjemy , osuszamy ne ręczniku papierowym. Kroimy w 1 cm. plastry , oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Cebule obieramy , kroimy w piórka.
2.Dno naczynia żaroodpornego polewamy ketchupem , układamy cebulę , żurawinę oraz plastry mięsa. Warstwy powtarzamy do wykończenia składników. Ostatnią warstwę ma stanowić ketchup z cebulą i żurawiną. Pieczemy pod przykryciem 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Żurawina wytrawnie

Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
1 słoiczek żurawiny ( 280 g )
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sól , pieprz
masło
Przygotowanie:
1.Polędwiczki kroimy w grube plastry , każdy kawałek " rozklepujemy " w dłoni.
2.Oprószamy solą i pieprzem , wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
3.Żurawinę mieszamy z miodem , sokiem z cytryny oraz winem , przelewamy do polędwiczek
4.Pieczemy 25 min w 200 st. ( grzanie góra -dół) , w trakcie pieczenia oblewamy polędwiczki sosem jeśli nie zakrywa wszystkich kawałków.

Żurawina wytrawnie

Roladka drobiowa z żurawiną i serkiem wiejskim
Składniki:
1 pojedyncza pierś kurczaka
2 łyżki suszonej żurawiny z domieszką wiśni
2-3 łyżki serka wiejskiego
sól , pieprz
olej do smażenia
folia spożywcza
Przygotowanie:
1.Pierś myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.Rozcinamy mięso w połowie nie do końca ( tak by powstała jeden duży , cieńszy kawałek mięsa) Rozbijamy delikatnie by nie podziurawić mięsa. Oprószam solą i pieprzem.Na jeden z końców kładziemy grubą warstwę serka wielskiego oraz żurawinę. Zwijamy ścisło roladkę.
2.W garnku zagotowujemy wodę ( tyle by zakrywała mięso) , pierś zawijamy szczelnie w folię spożywczą , wkładamy do wrzątku , gotujemy 5 min.
3.Na patelni grillowej ( ew. jeśli nie posiadamy to zwykłej) rozgrzewamy troszkę oleju , odwijamy z foli pierś , przekładamy na patelnie grillujemy z każdej strony na rumiano. Podajemy pokrojoną w plastry jako przystawka lub dodatek do obiadu.

Żurawina wytrawnie

Żurawinowo-miodowe pałki z rękawa
Składniki:
4 pałki z kurczaka
Marynata:
1 łyżka żurawiny całej ze słoika
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1.Kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty łączymy- zalewamy mięso-mieszamy. zakrywamy naczynie folią spożywczą , odstawiamy na 4-5 h do lodówki , a najlepiej na całą noc.
2.Kurczaka wraz z marynatą przekładamy do rękawa , pieczemy 50 min w 200 st. z termoobiegiem grzanie góra -dół. Go tym czasie rozcinamy rękaw,zmniejszamy temp. do 180 st. zapiekamy 10- 15 min. Podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką , u mnie z pekinki i kukurydzy.

Żurawina wytrawnie

Camembert w płatkach kukurydzianych z żurawiną
Składniki:
2 sery camembert każdy po 125g.
1 jajko
4 łyżki mleka
1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
2 łyżki żurawiny do mięs i serów
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
1.Olej rozgrzać.
2.Jajka roztrzepać z mlekiem.
3.Sery panierować najpierw w jajkach a następnie dokładnie obtaczać w płatkach kukurydzianych. Smażyć po 2-3 min.
4.Gorące podawać z łyżką żurawiny.

Żurawina wytrawnie

Grahamki z żurawiną
Składniki:
Zaczyn:
25g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
4-5 łyżek mąki tortowej
Ciasto:
350g mąki pszennej tortowej T-450
200g mąki pszennej graham T-1850
50g roztopionego masła
100g suszonej żurawiny
szczypta soli
mąka tortowa do posypania bułeczek
Przygotowanie:
1.Zaczyn: drożdże wkruszamy do miski , wsypujemy cukier ,oraz wlewamy wodę , mieszamy do rozpuszczenia się składników. Wsypujemy mąkę , łączymy do powstania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Ciasto:Do miski wsypujemy mąki , wlewamy masło oraz gotowy zaczyn. Dodajemy żurawinę oraz sól.
3.Wyrabiamy elastyczne , gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz to podwojenia objętości.
4.Z ciasta formujemy bułeczki wielkości dłoni , każdą nacinamy ostrym nożem wzdłuż.
5.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na kolejne 30 min. Każdą bułkę oprószamy mąką luksusową , pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Żurawina wytrawnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak