![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Doradca Smaku XII: Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym, odc. 16](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-xii-gyros-z-kurczaka-z-sosem-czosnkowym-odc-160-3.jpg)
Kuchnia turecka łączy w sobie smaki Europy i Azji, dzięki czemu jest bardzo różnorodna i zyskuje wielu wielbicieli. Najbardziej charakterystyczne dla niej są potrawy z baraniny, a najpopularniejsza potrawa turecka, znana na całym świecie z powodu licznych barów, to kebab (lub kebap). Kuchnia turecka to także pilaw, kofta, borek. Turcy kochają także zupy, na przykład z soczewicy oraz meze, czyli przystawki, które podawane są z alkoholem. Kuchnia turecka nie jest trudna - w prosty sposób łączy różne smaki - dlatego polecam Wam sprawdzone przepisy na kebab lub dolma, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: