Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe bez cukru
Powidło ze śliwek bez cukru to doskonała alternatywa dla osób, które preferują zdrowsze i nieprzesłodzone przysmaki. Głównym i jedynym składnikiem tego przepisu są dojrzałe śliwki, które po oczyszczeniu gotowane są dwukrotnie na bardzo delikatnym ogniu. Zastanawiacie się czy powidło śliwkowe bez cukru będzie wystarczająco słodkie? Spokojnie, naturalna słodycz śliwek zrekompensuje brak cukru. Smacznego!
Powidło śliwkowe bez cukru przepis:
1. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki i umieścić w garnku z szerokim dnem. Śliwki zagotować, następnie zmniejszyć ogień i smażyć powidła przez mniej więcej 1,5 godziny, wyłączyć gaz i odstawić śliwki do wystudzenia, ja zostawiłam na całą noc.
2. Wystudzone śliwki ponownie smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, aby powidła się nie przypaliły, smażymy aż sok odparuje a powidła uzyskają gęstą konsystencję, ja dodatkowo zmiksowałam powidła na idealnie gładką, aksamitną masę.
3. Gorące powidła przełożyć do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Ranty słoików muszą być suche, następnie dokładnie zakręcić nakrętki.Słoiczki z powidłami umieścić w garnku z gorącą wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką, wody powinno być do 3/4 ich wysokości. Słoiki nie mogą dotykać się w garnku, doprowadzić wodę do wrzenia i na małym ogniu pasteryzować słoiczki pod przykryciem ok. 10-15 minut.
4. Słoiczki wyciągnąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.