Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Pacia

Zadanych pytań: 127

30.07.2013 18:50

Byłam ostatnio w Zakopanem i chciałam skosztować tradycyjnych wyrobów-poprosiłam o dobrej jakości kabanosy i co mi zaproponowano?... z Sokołowa:) dopiero gdy spytałam o zakopiańskie no to Pani stwierdziła "aaaa nasze?" Kiedy ludzie zrozumieją, że jadąc w jakiś region ludzie chcą jeść tamtejsze jedzenie a nie spagetti. Spotkaliście się z czymś takim?

Najlepsze odpowiedzi (3)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

30.07.2013 18:53

Często tak jest. Mało jest takich miejsc gdzie serwuje się wyłącznie wyroby i dania regionalne :(

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

30.07.2013 18:58

To prawda, niestety w coraz więcej miejscach tak się zdarza

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

30.07.2013 19:03

wszyscy nastawiają się na pieniądze a nie na promowanie dań regionalnych

Odpowiedzi (22)

Konczi

Zadanych pytań: 632

30.07.2013 18:52

niestety turystów bardzo często traktują na ilość .. regionalne czy też nie ważne że zapłaci i że będzie następny ...

pestka

Zadanych pytań: 424

30.07.2013 18:54

Tak, trzeba dobrze się naszukać restauracji z jedzeniem regionalnym

gosia1988

Zadanych pytań: 526

30.07.2013 19:03

zgadzam się z Pestką, że trzeba się naszukać restauracji z regionalnym jedzeniem; w niektórych miejscach idą na łatwiznę

emeslive

Zadanych pytań: 288

30.07.2013 19:03

A mnie to nie dziwi. Po pierwsze takiego prawdziwego regionalnego jedzenia produkuje się bardzo małe ilości i trudno liczyć by docierały do sklepów - najczęściej kupują je wtajemniczeni prosto od producenta. Po drugie cena regionalnych wyrobów jest bardzo wysoka i mało który sklepikarz sprowadzi do siebie taki towar, bo kto mu to kupi? Społeczeństwo omamione "jakością Biedronki"? Bez żartów... I sami sobie jesteśmy winni tej sytuacji - dokarmiamy dyskonty, patrzymy głównie na ceny, to jest tak jak jest.

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

30.07.2013 19:04

takie sytuacje to normalka, ale miejmy nadzieje, że szybko się to zmieni;

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

30.07.2013 19:17

też zawsze szukam kuchni regionalnej

lara

Zadanych pytań: 35

30.07.2013 19:29

"cudze chwalicie swego nie znacie" coś w tym jest, bo często regionalna kuchnia nie jest doceniana przez samych miejscowych, nie wierzą oni, że można na tym zarobić; my jako konsumenci możemy częściej pytać o takie produkty-może coś się zmieni

sasanka

Zadanych pytań: 22

30.07.2013 20:06

Niestety prawda jest taka, że duża część turystów sama jest nieświadoma miejsca w jakie jedzie :/ ja mieszkam z miejscowości turystycznej, która z góralami nie ma nic wspólnego a ludzie i tak szukają oscypków i wypatrują bacy gdzieś na łąkach. Była knajpka oferująca coś innego, może bliższego regionowi to niestety przegrała z pizzerią i taką "oscypkową budą" gdzie się sprzedaje golonkę z wora w cenie z kosmosu.

sasanka

Zadanych pytań: 22

30.07.2013 20:07

.. wiec nie można się dziwić, ze lokalni "biznesmeni" na tym jadą.

owca441

Zadanych pytań: 358

30.07.2013 20:22

tylko zysk się liczy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak