Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

28.07.2015 13:34

Było pytanie odnośnie boczniaków to i ja nawiążę do tego tematu: dlaczego raz boczniaki po krótkim usmażeniu są smaczne i miękkie a innym razem mogę smażyć godzinę i są twarde ? Czy to zależy od wielkości tzn. duże mogą być już stare ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

31.07.2015 09:52

Podobno zależy to też od warunków i wilgotności powietrza, w jakich rosły :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.07.2015 11:44

nigdy nie miałam jeszcze takich twardych, ale też sama hodowałam na balocie, nie kupuje na tackach

Benita

Zadanych pytań: 1

28.07.2015 14:16

Wybierając boczniaki należy zwrócić uwagę na gładkie kapelusze pozbawione przebarwień i fałd, gdyż po ugotowaniu staną się łykowate. Boczniaków nie należy również moczyć w wodzie, gdyż staną się gąbczaste.

Odpowiedzi (16)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

28.07.2015 13:47

Kupując należy zwrócić uwagę na wygląd i stan kapeluszy. Trzeba sprawdzić, czy grzyby nie są nadmiernie zawilgocone, zaczerwienione, pokryte plamami lub pleśnią. Nie należy kupować także tych grzybów, które mają kapelusze pofałdowane, puste trzony, bo znaczy to, że są przejrzałe i po ugotowaniu będą łykowate i włókniste.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

28.07.2015 13:51

stare boczniaki które długo leżą w sklepie są po przyrządzeniu twarde i łykowate

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

28.07.2015 14:01

Boczniaki szybko rosną... czasem to jest wina sklepu za długo leżą... ale czasem producent je przetrzymuje na balotach... ja kupuje taki balot i hoduje dla siebie... ja zrywam takie jedno dwu dniowe sa mięciutkie... ale jak jest zimno i za sucho i takie grzyby rosną wolniej np tydzień to potem są łykowate.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

28.07.2015 14:42

jeśli sa za stare to będa nie smaczne

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

28.07.2015 15:09

tak jak napisane powyżej,jeżeli długo leżą to są łykowate i twardawe

adelajda

Zadanych pytań: 234

28.07.2015 15:09

ja podobnie jak Anna169Hosz też kupuje balot, mam wtedy pewność że nie kupię badziewia

Ania96

Zadanych pytań: 8

28.07.2015 15:23

jeśli są za stare to mimo długiego gotowania pozostają twarde

Janina

Zadanych pytań: 159

28.07.2015 16:34

Wszystkie grzyby dusi się bardzo krótko a posolić należy pod koniec duszenia, im dłużej dusisz albo gotujesz to są twarde i łykowate;)

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.07.2015 16:42

Jak się kupi stare grzyby to bedą łykowate ale czasami tego nawet nie widać ;)

Mniam

Zadanych pytań: 87

28.07.2015 19:23

To prawda, że czasami są dobre, a czasami twardziele łykowate. Jeszcze jedna rzecz na którą zwracam uwagę jest zapach. Szczególnie jak opakowanie jest uszkodzone.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak