Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MarianM

Zadanych pytań: 30

28.09.2014 19:32

Chcę upiec ciasto w rożku waflowym, jednak potrzebuję go do czegoś włożyć, czy jeśli włożę do szklanki, słoika to może mi on pęknąć ? - jak bedzie dobra temp. pieczenia ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

29.09.2014 08:26

małe słoiczki na pewno dobrze się sprawdzą .

Seba

Zadanych pytań: 1313

30.09.2014 09:02

nigdy nie próbowałem tak piec

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

29.09.2014 20:36

Włóż do kokilek, słoiczków.

Odpowiedzi (14)

Konczi

Zadanych pytań: 632

28.09.2014 19:39

ja włożyłabym w kratkę która jest w kuchence i oparłabym o blaszkę keksową bo ona wąska :))

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.09.2014 19:58

Powinna mieć temp 15-20 st i włóż w kratkę jeśli boisz się wkładać w szkło a kratka też jest dobrym pomysłem

Gracer

Zadanych pytań: 124

28.09.2014 20:06

szklanka może pęknąć ale między kratki włożyć rożki można

Renata9

Zadanych pytań: 329

28.09.2014 20:20

ja bym tak samo zrobiła jak Konczi i Margo

Róża1

Zadanych pytań: 7

28.09.2014 22:04

nie mam doświadczenia w tej kwestii .

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

28.09.2014 23:07

Ja piekłam w takiej wysokiej keksówce, pod skosem opierając na przemian na oba boki. Z tym, że ciasto było mocno zwarte.

erym

Zadanych pytań: 24

29.09.2014 00:19

super pomysl z kratka!

Ali

Zadanych pytań: 0

29.09.2014 05:59

Nie wiem jak szklanka, ale słoiki wielokrotnie zapiekałem - nie pękają.

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.09.2014 12:09

Ja podzielę się swoim sposobem - używam suchego grochu i drobnej suchej fasoli jako wypełnienia do foremek, kiedy piekę ciasto kruche, babeczki lub tartę. Wsyp do keksówki lub małej wysokiej tortownicy (do 1/2 lub 2/3, a nawet 3/4 wysokości blaszki) drobnej fasoli lub grochu i w nich ustawiaj pionowo, ostrożnie wbijając (wkręcając) rożki aż do dna foremki - wypełnienie powinno się łatwo poddawać, ale jednocześnie utrzymywać rożki waflowe w pionie :) Ale lepiej wkładać je już wypełnione ciastem. Fasoli czy groszkom nie zaszkodzi nawet wysoka temperatura pieczenia! A co najważniejsze - po upieczeniu ciastek i wystudzeniu zawartości blaszki możesz wszystko przesypać do dużego słoja i używać wielokrotnie, a już nie ponosisz kosztów zakupu fasolki/grochu. Podobne efekt przyniesie użycie grubego żwirku rzecznego (kupionego chociażby w sklepie zoologicznym), jednak trzeba go wcześniej dokładnie wymyć w wodzie z detergentem, bardzo dokładnie wypłukać na sicie (najlepiej pod bieżącą wodą), a następnie wygotować w wodzie (można dosypać łyżkę soli) około godziny i ponownie wypłukać, po czym wysuszyć :) Żwirek rzeczny nie ma ostrych krawędzi, co gwarantuje, że nie uszkodzi pieczonego ciasta lub wafelkowych rożków :)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

29.09.2014 12:55

w krajach anglojęzycznych bardzo popularne są ciasta pieczone w słoiczkach, więc słoiki nie pękną, temperatura myślę, że nie powinna przekraczac 200 stopni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak