Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Niki22

Zadanych pytań: 46

05.11.2013 21:29

Chciałabym się dowiedzieć jak to jest tak naprawdę z naczyniem żaroodpornym. Pieczemy z pokrywą czy bez? Wkładamy do nagrzanego czy zimnego piekarnika?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

05.11.2013 21:33

piekę pod przykryciem wkłdam do zimnego piekarnika

Renata9

Zadanych pytań: 329

05.11.2013 21:30

osobiście piekę w takim naczyniu raz z pokrywką, innym razem bez pokrywki, jak np. chcę, aby mięso było bardziej spieczone; zawsze wstawiam do nagrzanego piekarnika

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

05.11.2013 21:32

Ja piekę często pod przykryciem, a na koniec pieczenia odkrywam, aby powstała chrupiąca skorupka, a wstawiam naczynie do gorącego piekarnika :)

Odpowiedzi (23)

Niki22

Zadanych pytań: 46

05.11.2013 21:30

Pytam o oczywistą może dla czesci z Was sprawę ponieważ zakażdym razem kiedy używa aczynia żaroodpornego boję się że strzeli a używam może z miesiąc wiec Sami/Same rozumiecie raczkuje w tym dopiero :)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

05.11.2013 21:34

zawsze wstawia do gorącego piekarnika,a to czy z przykrywką czy bez to zalezy czy chcemy mieć chrupiącą skórkę czy uduszoną potrawę

babeczka007

Zadanych pytań: 115

05.11.2013 21:37

ja robię różnie raz pod przykryciem raz bez i wkładam do zimnego piekarnika

Renataj

Zadanych pytań: 1275

05.11.2013 21:38

Naczynie żaroodporne wstawiam zawsze do nagrzanego piekarnika. Mięso piekę z przykrywką, dopiero pod koniec pieczenia pokrywkę zdejmuję, żeby np. kurczak miał chrupiącą skórkę. Zapiekanki piekę zazwyczaj bez przykrywki.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

05.11.2013 21:40

użycie przykrywki zależy od tego co pieczesz. zapiekankę, w której wierzch/ser ma się zrumienić piekę odkrytą, mięso, które chcę aby się udusiło, było soczyste i 'rozpływało się' w ustach piekę piekę przykryte :) wstawiam do letniego piekarnika. a czasem nawet zimnego. ale to z oszczędności czasu i prądu. naczynie najczęściej pęka gdy mocno nagrzane zalejemy zimną wodą (tak sobie kiedyś załatwiłam jedno ;))

iwi

Zadanych pytań: 115

05.11.2013 21:42

Zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika,użycie przykrywki jest zależne od tego co akurat pichcę

ben-ka

Zadanych pytań: 459

05.11.2013 21:43

Bardzo często używam naczyń żaroodpornych,mam z pokrywą,mam bez pokryw,różne rodzaje i wielkości.Najczęściej uzywam pokrywy gdy piekę mięsa,kurczaki,kaczkę,białą kiełbasę czy żeberka w kapuście ale jak robię zapiekankę na bazie kaszy,makaronową lub lazanie tu używam tekiej płaskiej bez pokrywy.A to czy Ci pęknie czy nie,to zależy od szkła z jakiego jest wykonane i od tego jak było hartowane.Mnie już niejedno naczynie "strzeliło" w piekarniku i nic na to się nie poradzi:(

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

05.11.2013 21:47

Ja raczej bez przykrycia i wkładam do ciepłego piekarnika

Róża1

Zadanych pytań: 7

05.11.2013 21:49

naczynie wkładam do lekko nagrzanego piekarnika , a odkryte czy przykryte to zależnie co piekę:-), mięsa przykryte, a zapiekanki odkryte.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

05.11.2013 21:55

przykrywam i wkładam do nagrzanego piekarnika, pod koniec zdejmuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak