Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ania84

Zadanych pytań: 67

17.05.2014 23:08

Co mogę zrobić z większą ilością (ok 50 dag) świeżego imbiru? Trzymam we woreczku w lodówce ale boję się, że się zepsuje, bo do dań potrzebuję tylko mały kawałek. Myślicie, że mogę zamrozić? W jaki sposób?

Najlepsze odpowiedzi (3)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

18.05.2014 09:13

nigdy nie kupowałam świeżego

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

18.05.2014 11:16

ja trzymam w całości w lodówce bez woreczka .wytrzymuje dość długo

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

18.05.2014 14:35

można trzymać w pojemniku warzywnym w lodówce:)

Odpowiedzi (15)

Mniam

Zadanych pytań: 87

17.05.2014 23:40

Polecam syrop imbirowy http://www.doradcasmaku.pl/przepis/310345/syrop-imbirowy.html

norweska20

Zadanych pytań: 400

18.05.2014 00:19

fajnie zrobić ciasteczka imbirowe..ale nie wiem czy można mrozić

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

18.05.2014 08:10

I mbir przechowuję w lodówce zawinięty w papier,wytrzymuje nawet miesiąc.Można też podobno przysypać go pieskiem i w ten sposób długo jest świeży.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

18.05.2014 08:44

nie mam imbiru aż tak dużej ilości,ale możesz robić herbatki,lub zalewj wodą i podawaj z cytryną schłodzone ,jeśli ci nie będzie smakować dodaj słodzik z cukrem z trzciny cukrowej, jeśli nic nie chcesz robić pozawijaj w folię aluminiową i schowaj do lodówki powinien bardzo długo ci wytrzymać,potem dodawaj do dań po chińsku,do mięsa czy na słodko.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

18.05.2014 09:06

Imbir wytrzyma długi czas w lodówce :)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

18.05.2014 09:12

syrop jest dobrym pomysłem

Alex_M

Zadanych pytań: 119

18.05.2014 09:59

polecam soczek: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/311073/sok-cytrynowoimbirowy.html na jesień będzie jak znalazł :)

borgia

Zadanych pytań: 89

18.05.2014 10:57

Zamróź jak Ci się podoba. Możesz posiekać jeśli będziesz potrzebowała posiekany. Ale jeśli starty to możesz spokojnie wsadzić w całości i zetrzeć zamrożony - przy okazji pozbędziesz się włókien. Starty też można zamrozić, ale w całości ma tę przewagę, że jest w jednym kawałku i ścierasz ile potrzebujesz. Reszta z powrotem do zamrażalnika. Dodajesz do dań zamrożony. I tak polecam. Polecam też zrobić pastę czosnkowo imbirową: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/279745/pasta-czosnkowoimbirowa.html Jest świetna do dań azjatyckich, w tym i indyjskich. Długo wytrzyma, choć jej zewnętrzna warstwa nieco ściemnieje po jakimś (dłuższym) czasie - bez szkody dla smaku i całej reszty. Dodaję tam gdzie mam dodać czosnek i imbir jednocześnie.

kasienka23

Zadanych pytań: 512

18.05.2014 11:07

może zamarynuj

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

18.05.2014 11:14

ja trzymam w lodówce,ale nie w woreczku, tylko luzem zawiniety w ręcznik papierowy i wytrzymuje bardzo długo, ale jeśli koniecznie chcesz go jakoś wykorzystać to syrop imbirowy bedzie akurat do polewania lodów w sezonie który nadchodzi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak