Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Stenka

Zadanych pytań: 467

20.10.2013 21:59

Co o tym myślicie? taką informacje znalazłam w necie 'O tym, że surowe mięso kurczaka należy przed przyrządzeniem dokładnie umyć – wie nawet dziecko. Okazuje się jednak, że to poważny błąd. Mycie tylko rozpryskuje wokół bakterie, w tym potencjalnie śmiertelnej salmonelli! Lądują nawet w promieniu metra od zlewozmywaka!'

Najlepsze odpowiedzi (3)

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

20.10.2013 23:34

ja zawsze myję każde mięso

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

20.10.2013 22:29

czytałam tego newsa już jakiś czas temu i popytałam wśród znajomych czy myją kurczaki czy nie. Okazało się, że wszyscy myją a nie znalazłam nikogo kto kiedykolwiek chorował na salmonellozę ...

Dorian

Zadanych pytań: 1093

20.10.2013 22:47

myje od zawsze i nigdy nic nam sie nie stalo

Odpowiedzi (32)

berys18

Zadanych pytań: 1434

20.10.2013 22:03

o rany, nie wiedziałam o tym

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

20.10.2013 22:05

chyba ktoś głupoty wypisuje moim zdaniem

Stenka

Zadanych pytań: 467

20.10.2013 22:06

Co więc robić, by się nie zatruć? To proste – mówią uczeni. Prosto z opakowania przełożyć kurczaka czy indyka do brytfanny czy garnka. I dokładnie ugotować. Podczas gotowania czy pieczenia wszystkie niebezpieczne bakterie zginą, zapewniają badacze. A gdy drób będzie już bezpieczny w garnku – należy dokładnie, mydłem umyć ręce i wszelkie widoczne w kuchni kropelki krwi drobiu

sanielcia

Zadanych pytań: 34

20.10.2013 22:06

No nie wiem, zawsze mówi się o tym by mięso myć zaraz przed przygotowaniem go, wątpię by tak wiele osób (nawet kucharzy z programów telewizyjnych ) się myliło

Wacław

Zadanych pytań: 1269

20.10.2013 22:11

od lat,mieso z kurczaka na rosół zawsze moczę przez noc a wodę rano wylewam a filet za kurczaka płuczę ,doprawiam i smażę i wszyscy żyjemy

paulina2157

Zadanych pytań: 17

20.10.2013 22:14

Nie wyobrażam sobie nie wypłukać mięsa przed gotowaniem czy pieczeniem. Dziwna ta naukowa teoria.

Stenka

Zadanych pytań: 467

20.10.2013 22:17

A za co te minusy?

Wacław

Zadanych pytań: 1269

20.10.2013 22:22

to tylko wiedzą ci co je dają,każdy głosuje jak chce ,+ albo - !

msmors

Zadanych pytań: 91

20.10.2013 23:00

ja zawsze myję i nigdy nie miałam doczynienia z tą bakterią. Ciekawa sprawa

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

20.10.2013 23:11

Nie słyszałam o tym. Ja surowe mięso kurczaka zawsze dokładnie myję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak