Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

03.09.2014 08:16

Co oznacza kategoria marynowanie i jaką potrawę tam zaliczyć ? Marynuję mięso a następnie je smażę na patelni lub piekę w piekarniku - do jakiej kategorii mam dodać: smażenie, pieczenie czy marynowanie ? Grzyby leśne marynowane: najpierw obgotowuję, następnie zalewam marynatą octową i zagotowuję w słoikach - jaka kategoria marynowanie czy gotowanie ? Oczywiście jeśli będą chciała zdobyć tytuł i dodatkowe punkty to marynowanie ale według Was do jakich kategorii to zaliczyć ?

Odpowiedzi (21)

mysza75

Zadanych pytań: 96

03.09.2014 10:18

ja zaznaczam ta kategorie jak robię mięsa wszelakie w marynacie, a obróbka czy to pieczenie, duszenie, na grilla to już nie ważne jaka.. O zaprawach nie pomyślałam. Nie wiem czy ryby też sie nie zaliczają, kiedyś pisałam do ds w sprawie marynowania i wiem że kategoria grill i marynata to ryby, mięsa i warzywa na pewno, ale co do kategorii marynowanie nie pamiętam już.

gosia56

Zadanych pytań: 466

03.09.2014 10:33

własnie wczoraj odlądałam przepisy na marynowane większość niestety to mięsa jeszcze nie zdobyłam tego tytułu ale też zacznę dodawać mięsa jak większość

Wacław

Zadanych pytań: 1269

03.09.2014 12:10

wczoraj natknąłem sie na przepis-szaszłyki z truskawkami ..... w kategori :sposób przygotowania, wpisano marynowanie a było to danie z grilla i ani słowa o marynowaniu ,tak więc papier a w tym wypadku komputer wszystko przyjmie .....

migotka28

Zadanych pytań: 20

03.09.2014 12:11

też zawsze mam problem i w sumie różnie zaznaczam, najlepszym wyjściem byłaby chyba opcaja zaznaczenia wiecej niz jednego okienka i problem był by mniejszy

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

03.09.2014 12:21

Sytuacja jest zwykle niejednoznaczna, ale tam gdzie coś leży w marynacie zaznaczam "marynowanie"... też myślę, że możliwośc zaznaczania tylko jednego sposobu przygotowywania potraw to za mało.

paula191919

Zadanych pytań: 54

03.09.2014 13:21

Ja bym zaznaczyła marynowanie.

Seba

Zadanych pytań: 1313

03.09.2014 13:46

Jak coś długo marynuje to ja zaznaczam marynowanie

Mniam

Zadanych pytań: 87

03.09.2014 15:02

Też się zawsze zastanawiam co zaznaczyć. Nie zawsze wszystko jest jednoznaczne- część się gotuje, część piecze itd.

Habibi

Zadanych pytań: 690

03.09.2014 18:45

moim zdaniem chodzi tu właśnie głównie o specjalne marynaty do mięs - niekoniecznie o sposób ostatecznego przyrządzenia mięsa, a właśnie o skład i przygotowanie marynaty do niego! nie mam pojęcia jednak jak zakwalifikować tzw suche marynaty bo przecież wiadomo, że sucha mieszanka przypraw nie nadaje się do samodzielnego zapisania jako marynata, choć spełnia tę funkcję również :) marynaty w przetworach to wg mnie te z dużym udziałem octu lub innych kwasów - a nie np. ogórki kiszone, kapusta czy dżemy - a więc nie wszystkie przetwory! choć wydaje mi się, że właśnie kategorii PRZETWORY zdecydowanie brakuje tutaj! DS obiecywał wprowadzenie jej, ale póki co nic z tego ;)

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

03.09.2014 20:15

Ja zaznaczam kategotie marynowanie głównie przy mięsach, choć trafiły mi sie też pomyłki, marynowanie jest zaznaczone automatycznie jako pierwsza kategoria i jeśli sie tego jnie zmieni to później wychodzą dziwne rzeczy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak