Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

24.08.2013 08:38

Co robię źle, że pieczony przeze mnie chleb, czy to na zakwasie czy na drożdżach jest zawsze taki mokry w środku? Kojarzy mi się to z lekkim zakalcem. Dodam tylko, że trzymam się ściśle receptury i metody robienia, a przepisy mam od kilku różnych użytkowników DS.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

24.08.2013 08:55

wiadomo, że każda mąka inna (z różnych młynów uzyskamy inną mąkę np. graham), każda też ma inną wilgotność... czasami to kwestia ilości wody (tutaj dużo daje wyczucie), ale też sposób wyrobienia ciasta (im dłużej, tym lepiej, odwrotnie do kruchego)... ale też piekarnik robi swoje - jak ciasto za szybko złapie temp. i wyschnie skórka, wówczas wnętrze pozostaje po ostygnięciu jak plastelina - choć czasem ma widoczne dziurki... można to poznać po zbyt grubej skórce w upieczonym chlebie... No i ostatnia rzecz - nigdy nie wolno ciepłego żytnego chleba rozkrajać! powinien jednak spokojnie wystygnąć (często piekę wieczorem i zostawiam do rana) - zrobiłam kiedyś test, jak upiekłam w dwóch keksówkach na raz... ten rozkrojony był jak niedopieczony, a ten drugi był normalny... a kroiłam go dopiero po dobie...

idealme

Zadanych pytań: 62

24.08.2013 10:14

chyba o to chodzi, żeby chleb był mokry i ciężki, to nie jest zakalec tylko prawdziwy chleb :D

Alex_M

Zadanych pytań: 119

24.08.2013 10:53

a jakiej dodajesz mąki? bo wiadomo ze chleb pieczony na białej pszennej będzie bardziej suchy niż na żytnich czy pełnoziarnistych. w sumie nigdy nie miałam tego problemu... robię wg przepisu, ale często muszę dosypać ciut mąki jeśli jest zbyt kleiste. ważne też aby chleb dokładnie wystygł przed krojeniem.

Odpowiedzi (16)

Renata9

Zadanych pytań: 329

24.08.2013 08:44

może dodajesz za dużo wody i dlatego chleb w środku jest taki mokry

Janina

Zadanych pytań: 159

24.08.2013 08:57

Myślę, że może za mało wyrabiane ciasto i ppotem powinno rosnąć w naczyniu przynajmnie dwa,trzy razy i jak wyłożysz na blachę równiż musi urosnąć do wysokości brzegów. Ja tak robię, i chlebuś wychodzi pyszny i pulchny;)

gosia56

Zadanych pytań: 466

24.08.2013 08:59

moze być ze pieczesz za krótko chleb

Seba

Zadanych pytań: 1313

24.08.2013 09:09

jeżeli ciasto jest słabo wyrośnięte to też to może być powód, że w środku jest wilgotne

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

24.08.2013 09:24

Różne czynniki mogą wpływać na wilgotny chleb - mąka - za dużo wody - za słabo wyrośnięty

Margo1

Zadanych pytań: 2141

24.08.2013 09:35

Myślę że to zależy od mąki i za krótko pieczesz chleb .

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

24.08.2013 09:38

Przypuszczalnie główną przyczyną jest mąka, skoro ściśle trzymasz się przepisów, chyba, że Twój piekarnik ma niższą temperaturę niż powinien :)

erym

Zadanych pytań: 24

24.08.2013 10:16

ja tez stawiam na zly rodzaj maki...

caralajna

Zadanych pytań: 435

24.08.2013 10:45

konsystencja ciasta mogła być zbyt płynna, przy wysokiej temp. w piekarniku za szybko robi się skorupa na górze i wilgoć nie ma jak uciec i zostaje uwięziona w środku

Alex_M

Zadanych pytań: 119

24.08.2013 10:55

@erym, co to znaczy zły rodzaj mąki? do chleba każda mąka jest dobra. trzeba tylko umieć dostosować proporcje płynu do niej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak