Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

24.08.2013 08:38

Co robię źle, że pieczony przeze mnie chleb, czy to na zakwasie czy na drożdżach jest zawsze taki mokry w środku? Kojarzy mi się to z lekkim zakalcem. Dodam tylko, że trzymam się ściśle receptury i metody robienia, a przepisy mam od kilku różnych użytkowników DS.

Odpowiedzi (16)

Róża1

Zadanych pytań: 7

24.08.2013 11:00

stawiam na to , że miałaś za mało wyrobione i wyrośnięte ciasto

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

24.08.2013 11:03

myślę że to może być kwestia zbyt szybkiego przypiekania skórki, tylko co mogę zrobić- poza zmniejszeniem temperatury, żeby tak szybko się nie ścinała? Mój piekarnik jest chyba z czasów wojny więc póki nie nazbieram na nowy muszę sobie radzić- brak termoobiegu, brak możliwości ustawienia grzania. Słyszałam, że podlewa się piekarnik wodą w trakcie pieczenia? Jakie to daje rezultaty? dziekuję za odpowiedzi

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

24.08.2013 11:05

ja tu u siebie mam mąkę żytnią 1150, lub białą pełnoziarnistą i na tych robię, na zwykłej pszennej mi nie podchodzi.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

24.08.2013 11:09

idealme- no właśnie jest mokry, ciężki, a chciałam żeby mi się udał taki puszysty :) mam przepis, wg którego ciasto rośnie 12godz, potem jeszcze troszkę, i mam też takie przepisy gdzie ciasto rośnie trochę krócej. Także różnorodność ciasta jest spora- jedne po uformowaniu jest zbite inne lejące- trzymając się składników. Więc chyba najprawdopodobniej będzie to kwestia zbyt szybkiego pieczenia się skórki. Dziękuję za wskazówki

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

24.08.2013 11:28

Jeśli żytni masz za ciężki dodaj mąki pszennej,też raz upiekłam sam żytni i następnym razem dałam mąkę żytnią i pszenną pół na pół wyszedł super.Dopiero od niedawna zdecydowałam się na pieczenie chleba i robię na różne sposoby,zjadamy do ostatniej kromki,zawsze piekę w dwóch keksówkach,ale jakoś nie mam czasu na wstawienie przepisów i zdjęcia czekają sobie w kolejce:)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

24.08.2013 12:14

na takiej mące jak używasz chleb nie wyjdzie puszysty jak bułeczka ;) no i są różne przepisy na chleb. niekiedy da się uformować bochenek i nie rozlewa się na boki. czasami ciasto jest luźne więc przekładam do keksówki. spróbuj następnym razem dać mniej wody. a może jeśli chleb będzie niższy to może szybciej i lepiej się upiecze w środku? nie znam Twojego piekarnika więc mogę tylko gdybać. powodzenia w eksperymentach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak