Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Granita

Zadanych pytań: 249

10.09.2014 13:05

Co znaczy: " klarować nalewkę"?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Seba

Zadanych pytań: 1313

11.09.2014 07:20

przelewać przez gazę, aby nie było osadu

Motorek

Zadanych pytań: 1446

30.12.2016 16:33

najlepiej ją przelać przez sitko i pozostawić, aby leżakowała

Janina

Zadanych pytań: 159

11.09.2014 20:56

Ja nie przecedzam , czekam, stoi, zlewam delikatnie wyklarowaną czyli czystą część nalewki i znowu odstawiam do odstania. Powtarzam aż jest kalrowna, czyściutka- przeźroczysta;)

Odpowiedzi (16)

Granita

Zadanych pytań: 249

10.09.2014 13:07

Spotkałam się w jednym z przepisów...Może oznacza to odcedzanie.Czytałam,że klaruje się również piwo.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

10.09.2014 13:37

to znaczy że trzeba ją przelać przez gazę lub bibułkę do filtrowania aby nie była mętna

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

10.09.2014 13:51

zgadzam sie z poprzedniczka cedzenie przez gaze

Habibi

Zadanych pytań: 690

10.09.2014 14:52

Podobnie, jak z winem - na dnie zbiera się osad - można ściągnąć klarowny płyn znad osadu i uważając, aby go nie naruszyć albo przecedzić przez płótno, wielokrotnie złożoną gazę, filtr bibułowy - wszystko wymaga cierpliwości ;)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

10.09.2014 15:02

Chodzi o powolne cedzenie i najlepiej robić to kilka razy używając sitka wyłożonego gazą lub filtrów do kawy.

caralajna

Zadanych pytań: 435

10.09.2014 15:27

Nalewki bywają mętne, trzeba je cedzić jak się chce mieć klarowne. Tak jak ben-ka pisze.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

10.09.2014 15:38

Ja często klaruję nalewki przez gazę

pestka

Zadanych pytań: 424

10.09.2014 16:58

często robię nalewki, np z pigwy, jak postoi to to widać jak osad opada , zlewam wtedy tę wyklarowaną czystą

kloruś

Zadanych pytań: 4

10.09.2014 18:29

klarować czyli przefiltrować aby była bardziej klarowna czyli bez cząstek owoców i nie mętna. Ja filtruję prze watę kosmetyczną ułożoną na małym sitku.

Lis

Zadanych pytań: 56

10.09.2014 18:29

Musi być przez coś oczyszczona, np. przez bibułkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak