Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

zdeba

Zadanych pytań: 146

09.01.2015 19:31

Co zrobić żeby szyszki ( ciasteczka z ryżu preparowanego z karmelem) nie stawały się twarde jak kamień? Znacie jakiś sposób na zachowanie "świeżości" ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

10.01.2015 06:32

ryż musisz zalać przestudzoną masą

ben-ka

Zadanych pytań: 459

10.01.2015 09:09

Ja robię wg sprawdzonego przepisu i z masłem lub margaryna, więc są ok.http://www.doradcasmaku.pl/przepis/136180/sszyszki.html

soovka

Zadanych pytań: 9

09.01.2015 20:29

Masa przed połączeniem z ryżem powinna być ostudzona, chociaż to też nie daje gwarancji, że ciastka nie stwardnieją nawet odrobinę. Ale tak jak napisała Alex - takie ciastka zazwyczaj znikają błyskawicznie, więc może nie zdążą zamienić się w "skamieniałości" :)

Odpowiedzi (17)

gosia56

Zadanych pytań: 466

09.01.2015 19:41

myślę ze to juz takie są ze robią się za jakiś czas twarde ;)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

09.01.2015 19:46

mi się zrobiły twarde gdy zalałam ryż zbyt gorącą masą. następnym razem zalałam przestudzona i były ok. nie stwardniały, ale też zniknęły w ciągu kilku dni, nie wiem jak zachowują się później

Margo1

Zadanych pytań: 2141

09.01.2015 19:48

Ja właśnie zalewam i rękoma kleje chłodną masą nigdy gorącą

gosia56

Zadanych pytań: 466

09.01.2015 20:02

i znowu poleciały minusy ;)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

09.01.2015 20:26

@Gosia, nie przejmuj się, ktoś się nudzi i/lub zazdrości.... chciałabym mieć taki nadmiar czasu jak ta osoba.....

soovka

Zadanych pytań: 9

09.01.2015 20:29

Oczywiście lekko ostudzona...

Renataj

Zadanych pytań: 1275

09.01.2015 20:34

Tak jak już napisano - masa powinna być przestygnięta.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

09.01.2015 21:04

jeśli robisz z karmelu (a nie z cukierków "krówek"to dodaj do niego trochę śmietany kremówki,będzie bardziej miękki:)

ada.la

Zadanych pytań: 39

09.01.2015 21:56

Nigdy nie robiłam tych szyszek ale nabrałam chęci na nie

Konczi

Zadanych pytań: 632

10.01.2015 08:40

Ja do masy dodaję masło i wtedy nie są one takie twarde ... chwila poza lodówka i jest ok :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak