Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kornelcia

Zadanych pytań: 13

06.02.2014 21:44

Czasami zdarza się ,że podczas robienia sosy beszamelowego pojawia mi się grudki. Jak sobie radzicie w takiej sytuacji?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

06.02.2014 22:02

czasami się zdarza, ale trzepaczką ratuje się

Alex_M

Zadanych pytań: 119

06.02.2014 22:53

mieszam zawsze rózgą i nigdy nie mam grudek. ale można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito

Cranberry

Zadanych pytań: 34

06.02.2014 21:54

już mi się nie robią, ale na początku zawsze wspomagałam się blenderem i sos jest gładziutki :)

Odpowiedzi (16)

kornelcia

Zadanych pytań: 13

06.02.2014 21:45

Staram się szybciutko użyć blendera i zmiksować, pozbywając się grudek.

borgia

Zadanych pytań: 89

06.02.2014 21:47

Można przelać przez sitko. Grudki powstają wtedy, gdy za duża różnica temperatur pomiędzy masłem z mąką, a wlewanym mlekiem. Lepiej stopniowo dolewać cały czas mieszając, lub podgrzać wcześniej mleko.

dorrota

Zadanych pytań: 10

06.02.2014 21:49

nigdy nie robiłam tego sosu

Ankha

Zadanych pytań: 112

06.02.2014 22:01

Staram się do tego nie dopuścić, a jak się przytrafią grudki trzepaczka idzie w ruch i to migiem

Malinka

Zadanych pytań: 302

06.02.2014 22:09

Ja zasmażkę zawsze ściągam z ognia i dopiero wtedy powoli wlewam mleko(prosto z lodówki) cały czas energicznie mieszając. Jak do tej pory nigdy mi się grudki nie zrobiły.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

06.02.2014 22:12

Jak mi się kiedyś zdarzało, to używałem blendera :)

Romanowka

Zadanych pytań: 28

06.02.2014 22:16

blender w tym przypadku ratuje sytuację :)

teresa18

Zadanych pytań: 502

06.02.2014 22:23

Energicznie trzepaczka lub blender

ZEWA

Zadanych pytań: 190

06.02.2014 22:45

nigdy nie miałam takiego problemu ale trzeba bardzo energicznie mieszać i nic nie powinno dziać się złego. Sekretem są idealne proporcje i sos zawsze wyjdzie idealny.

bhb8

Zadanych pytań: 1

06.02.2014 23:58

mam odpowiednie mieszadełko i grudek nie ma :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak