Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Naboki

Zadanych pytań: 4

04.12.2016 07:43

Cześć, Zrobiłem całkiem niezłe bułeczki, jednak mam problem z porcjowaniem ciasta na pojedyncza sztukę. Jest to dla mnie ważne, ponieważ dbam o to żeby każdy posiłek miał w przybliżeniu odpowiednią ilość kalorii. Wiadomo, bułka nie marchewka, jak zje się taką "o połowę większą" to kaloryczność nieco podskoczy. Stąd moje pytanie - czy macie jakieś sprawdzone sposoby na odmierzanie pojedynczej porcji ciasta tak żeby były one równe? (taki sam kłopot miałem też z kotletami mielonymi :P) Pozdrawiam, Naboki

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

31.12.2016 16:35

Najlepiej odważyć wagą, wtedy wszystkie będą jednakowe

Naboki

Zadanych pytań: 4

05.12.2016 11:17

Waga jest dobrą opcją, ale w przypadku gdy mam 20 bułek do przygotowania to dla mnie zbyt czasochłonne by było ważyć każdą z osobna. Wypróbuje patent z łyżką do lodów i podziele się wrażeniami. Dzięki za liczne odpowiedzi :)

Mniam

Zadanych pytań: 87

04.12.2016 16:51

Jeśli chodzi o bułeczki drożdżowe to z ciasta robię równy wałek. Dzielę go na pół, a to pół jeszcze na pół itd. Wychodzą równe, ale zawsze można użyć wagi.

Odpowiedzi (21)

pestka

Zadanych pytań: 424

04.12.2016 08:39

Jeżeli liczysz kalorie wejdź w Poradnik - kalkulator kalorii , zważ bułeczkę , wpisz jej wagę i kliknij oblicz . I tak np 100 g bułki pszennej to 150 kcal

edytazaw89@wp

Zadanych pytań: 5

04.12.2016 09:05

Waga jedynie elektroniczna. Dzielisz na porcje potem szybko po kolei na wagę i wiesz

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.12.2016 09:26

Ja mam bardzo prosty sposób z którego często korzystam przy kotletach mielonych, knedlach, cieście na muffinki czy masie na bajaderki - do pochowania uzywam gałkownicy do lodów o odpowiedniej wielkości. Wtedy wiem, że każda porcja jest porównywalnej wielkości. Mam stalowe gałkownicą w trzech rozmiarach :) Idealnie nadają się też do porcjowania ziemniaków puree.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

04.12.2016 09:32

Habibi ma świetny sposób,jednak ja do wszystkiego używam wagi elektronicznej(do mięsa,klusek czy nawet farszu w pierogach)

gosia56

Zadanych pytań: 466

04.12.2016 10:07

jak robię bułeczki to zawsze ważę każdą porcję ciasta chociaż już słyszałam żeby do tego używać łyżki do lodów ale ja wolę ważyć

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.12.2016 10:16

jak robię bułki to używam wagi. lubię mieć je jednakowej wielkości ;) przy kotletach mielonych to raczej na oko, nabieram zwykłą łyżką i widzę w zagłębieniu dłoni czy jest ok czy nie ;)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

04.12.2016 10:17

Chyba pozostaje Ci tylko waga:)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

04.12.2016 10:37

Wprawa czyni mistrza:) miałam podobny problem zaczynając piec bułki, też były różnej wielkości, teraz wiem jak z porcji ma być 9 , to tak robię żeby było 9, a jak 12, to musi być 12.

anemon

Zadanych pytań: 163

04.12.2016 10:56

Wystarczy użyć wagi, a wszystkie bułki będą idealnie równe.

ZEWA

Zadanych pytań: 190

04.12.2016 11:32

Ja też używam albo wadi albo gałkownicy do lodów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak