Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MarianM

Zadanych pytań: 30

17.08.2014 19:04

Często jak piekę ciasto kruche wychodzi mi twarde - dlaczego ? Daję 2,5 szklanki mąki, 250 g margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru i 5 żółtek.

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

18.08.2014 12:12

zawsze dodaję masło twarde z lodówki, ciasto zagniatam szybko i wstawiam ponownie do lodówki. Nigdy nie mam twarde. Proszku do pieczenia nie dodaję do kruchego ciasta

Margo1

Zadanych pytań: 2141

17.08.2014 23:56

A może coś z mąką jest nie tak , spróbuj z tą śmietaną a jak nie to może mąka nie taka

Iwusia

Zadanych pytań: 242

17.08.2014 19:07

proponuję dodać z 2 łyżki śmietany

Odpowiedzi (16)

Czyki

Zadanych pytań: 72

17.08.2014 19:17

Ciasto kruche powinnaś szybciutko zagniatać, bo im dłużej gnieciesz to robi się twardsze. Aha i margaryna prosto z lodówki nie miękka :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.08.2014 19:48

spróbuj inne proporcje 300g mąki, 200g masła, 100 g cukru pudru, 1 żółko plus 2 łyżki gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu, lub 1 żółko plus całe jajko

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.08.2014 19:49

Ja zawsze margarynę z cukrem i żółtka siekam nożem, dodaję mąkę i szybko zagniatam. Zawsze mam bardzo kruche

BeataJ

Zadanych pytań: 103

17.08.2014 20:01

Cały trik polega na szybkim zagniataniu ciasta orazzimnym maśle/margarynie, jak piesze Czyki. Potem dobrze jest dać ciastu odpocząć w lodówce ok 30 min

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

17.08.2014 20:02

Dodaj do swojego przepisu kwaśnej gęstej śmietany-2 duże łyżki, posiekaj margarynę (lub masło)+cukier kryształ (lub puder)+ żółtka, zagnieć je szybko, by nie stwardniało.

pestka

Zadanych pytań: 424

17.08.2014 20:12

ja do kruchego dodaję trochę śmietany i szybko zagniatam

alaaa

Zadanych pytań: 201

17.08.2014 20:21

spróbuj zamienić 1 szklankę mąki pszennej na krupczatkę, szybko zagnieć, wyłóż na blachę i włóż na pół godziny do lodówki, przed włożeniem do piekarnika nakłuj gęsto widelcem

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

17.08.2014 20:40

musisz szybka zagniesc ciasto aby nie nabrało temperatury

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

17.08.2014 20:48

zgadza się trzeba je szybko zagniatać i dodać gęstej śmietany

Janina

Zadanych pytań: 159

17.08.2014 20:51

Spróbuj dać pół kostki margaryny i pół kostki smalcu, reszta składników ok, szybko zagnieść;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak