Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.03.2015 16:52

Czy coś jeszcze mogę zrobić gdy kapusta z grochem wyszła mi za kwaśna ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.03.2015 09:37

@Margo - jest bardzo łatwy kuchenny trick na odkwaszanie wszelkich potraw (zupy, sosy, kompoty, soki, bigosy, etc) znany i powszechnie używany już przez nasze prababcie - a mianowicie do gorącej potrawy dodaje się niewielką ilość sody oczyszczonej, którą chyba każdy ma w swojej kuchni ;) Potrawa musi być w dość szerokim garnku i nie może być pełny garnek, ponieważ po dodaniu sodki i przemieszaniu, zawartość zaczyna dość intensywnie buzować pod wpływem najprostszej reakcji chemicznej czyli neutralizacji "kwasu" z potrawy poprzez działanie "zasady" czyli sody. Potrawa musi się chwilę pogrzać (powrzeć) i powinna być mieszana, aby wyszedł tworzący się gaz - nie można przesadzić z ilością sody, więc ja przy zbyt kwaśnym bigosie lub kapuśniaku zaczynam od połowy łyżeczki przy sporej ilości potrawy, ale jeśli masz niewiele, to wsyp 1/4-1/3 łyżeczki lub wcześniej rozpuść ją w 2-3 łyżkach wody. Zresztą kiedy kupujesz sodę, to zazwyczaj z tyłu opakowania są pokazane sposoby użycia (potrawy, owoce, mycie szkła czy łazienki). Ja ten sposób znam jeszcze z dzieciństwa, bo moja Babcia tak się wspomagała przy kwaśnych potrawach, potem moja Mama, a teraz od ponad 20 lat i ja w swojej kuchni :) Zresztą sody takiej używa się powszechnie do neutralizowania nadkwasoty żołądka - również jest częstym składnikiem doraźnych tabletek (do rozpuszczania lub połykania - nie do ssania!) na zgagę :)

misia53

Zadanych pytań: 339

28.03.2015 17:18

ja kapustę jeśli kwaśna przed gotowaniem odciskam i zostawiam sobie trochę kwasu w kubku , potem płuczę i jeśli jeszcze kwasna odgotuję , w razie potrzeby mogę potem zakwasić

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

28.03.2015 17:21

Ja robię tak samo jak misia53, kapustę przepłukuję i zostawiam trochę kwaśnicy. A do przekwaszonej też bym radziła dodać trochę słodkiej kapusty.

Odpowiedzi (21)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.03.2015 16:53

Myślę,że to wina kapusty ,zawsze ją kupowałam w sklepiku koło mnie ,wczoraj kupiłam gdzie indziej :(

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.03.2015 16:57

Cięzko będzie zmienić smak kwaśny raz zrobiłam bigos za kwaśny to po prostu dodałam białej kapusty ugotowanej. moze byś też dodała trochę .

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

28.03.2015 16:59

Ja też uważam że możesz dodać ugotowanej słodkiej kapusty

Janina

Zadanych pytań: 159

28.03.2015 17:24

Jak ugotowana i kwaśna, to nie masz innego wyjścia tylko dogotować białej kapusty i wymieszać;)

aginaa

Zadanych pytań: 700

28.03.2015 17:28

ja taz zawsze plucze przed gotowaniem

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.03.2015 17:31

Bardzo długo ją płukałam ,jak ja po wypłukaniu spróbowałam była dobra. Kapusty białej nie mam ,musiałabym kupić ,czyli obgotować biała kapustę i wrzucić do kapusty z grochem ?

pestka

Zadanych pytań: 424

28.03.2015 17:31

kapustę kiszoną jeśli jest za kwaśna płuczę i obgotowuję , dodaję też trochę słodkiej kapusty

ben-ka

Zadanych pytań: 459

28.03.2015 18:01

Kapusty z grochem nie gotuję, ale jak bigos wyjdzie mi za kwaśny, to ratuję go białą świeżą kapustą.

Konczi

Zadanych pytań: 632

28.03.2015 18:33

hmm myślę, że można spróbować dodać ugotowanej białej kapusty

anemon

Zadanych pytań: 163

28.03.2015 18:39

Możesz dodać podsmażone z cebulą pieczarki, których oczywiście już nie solisz. Możesz dodać kilka pokrojonych śliwek suszonych, trochę miodu lub cukru. Oczywiście, to już nie będzie kapusta z grochem, ale będzie smaczne i nie będzie kwaśne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak