Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

21.07.2013 12:06

Czy do rosołu przypiekacie cebulkę na palniku lub blasze ,czy opiekacie na ogniu. Zauważyłam,że niektórzy pieką na gazie na ogniu . Ja dotąd przypiekałam na palniku unikając płomyka.

Odpowiedzi (24)

anemon

Zadanych pytań: 163

21.07.2013 21:28

Na suchej patelni, nigdy nad gazem.

Kasia36

Zadanych pytań: 463

21.07.2013 21:34

tak u nas się przypieka mieszkamy na wsi w domu jednorodzinnym i mamy piec kaflowy kuchenny na którym jest blacha - kładziemy cebulę i lekko podfajczamy cebulę i dodajemy do rosołu

Babciagramolka

Zadanych pytań: 179

22.07.2013 08:51

A ja zacznę od pytania - jaki cel ma przypiekanie cebuli ( i nie tylko bo opieka sie też marchew i inne warzywa ) ? Chodzi przecież ne tylko o kolor ale i o smak jaki przekarzemy w ten sposób do rosołu. Przez przypiekanie karmelizujemy zawarte w warzywach naturalne cukry i potem ten karmel rozpuszcza sie w traklcie gotowania oddając smak i kolor. A co sie dzieje gdy podpalamy gaz ? Popatrzmy sobie na garnek od spodu po gotowaniu - to co sie osadzi to są substancje smoliste po spaleniu węglowodorów. I jak sobie położymy cebulkę na palniku lub opieczemy nabitą na widelec nad płomieniem to te wszystkie trujące związki osiadają na warzywie i potem rozpuszczaja w zupie. A przecież to samo można zrobić opiekajac warzywa na suchej patelni .Cukry się karmelizują a żadnego świństwa nie zjadamy. Ciekawe że nawet sławni kucharze popełniają ten błąd -- ja mam w rodzinie chemików ( Mama i Tata) więc skutecznie mi wybili z głowy takie palnikowe opiekanie. Zerknijcie w moje zupy jak ja to robię.

misia53

Zadanych pytań: 339

22.07.2013 17:45

I oto chodziło mi Buniu , zgadzam się z tobą w 100% . Czasami płomień mi troszkę spalił to odkroiłam to ,bo po co mam spaleniznę dawać do rosołu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak