Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Rycerz

Zadanych pytań: 75

26.03.2015 20:13

Czy jabłecznik, sernik, ciasto drożdżowe i makowiec. Można zamrozić i przechować do świąt?

Odpowiedzi (38)

Monika-twin

Zadanych pytań: 808

30.03.2015 12:55

Tak mozna mrozic, szczególnie sernik i makowiec.

borgia

Zadanych pytań: 89

31.03.2015 13:12

Tak czytam i... nasunęła mi się jedna uwaga a propos wszystkich ciast - co mnie zdecydowanie ułatwia sprawę. Że można je mrozić - to już wiesz, ale... lepiej upieczone pokroić na porcje i tak zamrozić. Wyciągasz tyle kawałków, ile potrzebujesz. Jabłecznik można podgrzać w mikrofali lub owinięty w folię aluminiową w piekarniku - będzie niemal jak świeży. To "niemal" dotyczy ciepłego ciasta, bo oczywiście zdecydowanie lepsze jest świeże. Ma też znaczenie rodzaj ciasta. Świetnie zachowuje się drożdżowe z jabłkami, jeszcze lepiej kruche, ale nie smakuje mi ucierane. Sernika nigdy nie mroziłam, lecz jadłam rozmrożony - jest bardzo dobry. Drożdżówka lepsza świeża - po rozmrożeniu rzeczywiście lepiej ją szybko zjeść. Nie mrożę, bo dla mnie zbyt dużo traci. Z makowcem nie miałam do czynienia - ani go nie mroziłam, ani też nie jadłam rozmrożonego.

Damiano

Zadanych pytań: 0

02.04.2015 06:40

Nie lubię ciast mrożonych, ale spokojnie możesz zamrozić

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

04.04.2015 08:48

chyba można tylko po co?????????

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

20.04.2015 09:39

Ciasto drożdżowe chyba najlepiej się zachowa, a jabłecznik najgorzej. Ale wszystko można zamrozić. Ciasta z galaretkami lub śmietanką nigdy nie mrożę!

gosia561

Zadanych pytań: 1389

18.05.2015 15:41

raczej nie jest za smaczny

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

30.12.2015 11:34

Można, wiadomo, szkoda wyrzucać, więc podzielić na niewielkie porcje i zamrozić, bo po rozmrożeniu trzeba szybko zjeść i niestety nie jest takie smaczne jak świeże, ale w sytuacjach awaryjnych się sprawdza :) Nie powinno się ich przechowywać zbyt długo w zamrażarce, bo będą jak trociny ale kilka tygodni do miesiąca czemu nie :)

Babeczka35

Zadanych pytań: 6

18.05.2017 08:01

Można mrozić, ale lepsze są świeże ciasta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak