Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna133

Zadanych pytań: 143

20.07.2013 11:00

czy jak robicie ciasto ucierane do muffinek np. i daje się stopioną margarynę ,czy olej czasami , to widzicie róznice w kolorze i fakturze ?

Odpowiedzi (18)

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.07.2013 11:45

do muffinek z wygody dodaję olej - nie zauważyłam, aby jego dodatek powodował większe obciążenie ciasta... zresztą robię pewien piernik z przepisu mojej Mamy, właśnie na oleju, i w życiu nie jadłam bardziej puszystego ciasta. wydaje mi się, że ciasta z dodatkiem stopionego masła/margaryny po ostudzeniu znacznie bardziej się kruszą! a kolor ciasta zmienia się w zależności od mąki (używam wyłącznie tortowej i krupczatki), a także środka spulchniającego - na proszku zawsze jest jasne, ale już na sodzie wychodzi ciemne.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

20.07.2013 11:51

nigdy nie zastanawiałam się nad różnicą. jak mam margaryne czy maslo to dodaje, jesli mi braknie albo sie spiesze to daje olej :)

borgia

Zadanych pytań: 89

20.07.2013 11:54

Nie zastanawiałam się nad muffinkami, chociaż też bywa, że robię i na stopionej margarynie i na oleju. Bywa też i tak, że ucieram margarynę bez topienia. Ale jedno wiem - robię ciasto na oleju, które jest szalenie puszyste. Z kolorem jest tak, że nie widać, bo dodatek cynamonu sprawia, że ciasto jest ciemne. Na kolor ciasta ogólnie też nie zwróciłam uwagi, zobaczę jednak w najbliższym czasie...

Anna133

Zadanych pytań: 143

20.07.2013 12:43

Gosia to musze poszperać u ciebie w ksiedze :P Habibi jaki środek używasz spulchniajacy ?

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

20.07.2013 13:05

to zależy od przepisu nieraz dodaję olej,maślankę oraz stopioną margarynę

Margo1

Zadanych pytań: 2141

20.07.2013 13:12

Ja dodaję margarynę od dawna

Seba

Zadanych pytań: 1313

20.07.2013 13:49

ja nie dodaję oleju tylko margarynę

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

20.07.2013 16:38

ja również robię i z margaryną i z olejem,czasami wyjdą troszkę bardziej zbite,ale u mnie też znikają zanim dobrze wystygną:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak