Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Beatris

Zadanych pytań: 43

06.11.2014 12:58

Czy kasza manna i semolina to jedno i to samo?

Odpowiedzi (27)

Kasnaj

Zadanych pytań: 154

06.11.2014 17:17

to nie to samo

anemon

Zadanych pytań: 163

06.11.2014 18:20

To jest to samo, jeśli kasza manna jest zrobiona z pszenicy durum, a skoro producent tak napisał, to pewnie tak jest.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

06.11.2014 19:38

Ja też sie nad tym zastanawiałąm bo właśnie tak jak Ty widziałam takie oznaczenia na kaszy mannie.

Christopher

Zadanych pytań: 31

06.11.2014 20:23

Kasza manna to grysik z pszenicy miękkiej ,nie jest semoliną, którą produkuje się z twardej pszenicy durum. Kaszka kuskus jest robiona z semoliny.

Ali

Zadanych pytań: 0

06.11.2014 20:27

Nie, to zupełnie coś innego.

norweska20

Zadanych pytań: 400

07.11.2014 00:04

teraz to już wiem , dobrze wiedzieć

borgia

Zadanych pytań: 89

07.11.2014 09:01

A wiesz... Jak gdzieś masz w przepisie semolinę, to zamień ją krupczatką - mam wrażenie (być może tylko wrażenie), że bliższa jest oryginałowi niźli manna. W każdym razie na własną odpowiedzialność robię z niej makarony (trochę gorzej się zagniata, ale wychodzą świetne), chleby, bułki czy też drożdżówki (te wychodzą pyszne). Od zawsze wiadomo, że nadaje się idealnie do kruchego ciasta. Producent trochę przesadził...

Beatris

Zadanych pytań: 43

07.11.2014 14:12

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi:) Borgia, z pewnością wykorzystam pomysł:) Co prawda mam tak dobrze w moim osiedlowym sklepie, że jak coś sobie upatrzę i zamówię, to w miarę możliwości to sprowadzą (chociaż ostatnio zamówiona przeze mnie wędzona sproszkowana papryka trochę Ich przerosła haha):) Niemniej semolina jest jak dla mnie dość droga (sprawdzałam cenę w internecie) i nie mogłabym jej używać zbyt często... Ale krupczatka ma już przystępną cenę:) Dziękuję borgia za podsunięcie tego pomysłu:)

cukiereczek

Zadanych pytań: 1860

11.11.2014 08:38

poczytałam i teraz wiem jak jest między nimi różnica.

AnnieB

Zadanych pytań: 1

11.11.2014 21:18

Zawsze myślałam, że to to samo :o

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak